El: „A mostani Fradi a legjobb magyar csapat a '85-ös Videoton óta”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 10:12
null
A Ferencváros kedden már a Celtic Parkban edzett (Fotó: <a href="https://www.facebook.com/photo/?fbid=432725031544765&amp;set=pb.100044218160152.-2207520000..">fradi.hu</a>)
Szétnéztünk a brit sajtóban, megvizsgáltuk, mi jelenti a fő témát a délutáni Celtic–Ferencváros Európa-liga-mérkőzés kapcsán.

 

A délutáni Celtic–Ferencváros Európa-liga mérkőzés kapcsán a brit sajtó elsősorban Tomasz Mortimert, a magyar futballra szakosodott angol újságírót, a HungarianFootball.com alapítóját idézi.

Hétfőn már idéztük a 67hailhail.com szurkolói oldalnak adott nyilatkozatát, amelyben kifejti, hogy tavaly óta, Ihor Haratin távozásával a középpályán gyengült a Ferencváros, mert a nyáron érkezett Stjepan Loncar és Kristoffer Zachariassen kettős még nem tett hozzá annyit a csapat teljesítményéhez, ahogy azt a képességeik alapján várható lenne. Azóta pedig a portál egy fél órás videós beszélgetést is közölt Mortimerrel, amelyben részletesen beszél arról, mennyiben változott a Ferencváros Szerhij Rebrov távozása, illetve a tavalyi, Celtic elleni győzelme óta.

A TOMASZ MORTIMERREL (középen) KÉSZÜLT VIDEÓS BESZÉLGETÉSHEZ KATT A KÉPRE!
A TOMASZ MORTIMERREL (középen) KÉSZÜLT VIDEÓS BESZÉLGETÉSHEZ KATT A KÉPRE!

A BBC is hosszasan idézi Mortimert, abban a cikkben már a történelmi múlt is előkerül.

„A Celtic elleni tavalyi győzelem hosszú idő után az egyik legnagyobb siker volt, amit a Ferencváros elértfogalmazott a szakíró, aki korábbi nyilatkozatának némileg ellentmondva úgy véli, tavaly óta is fejlődött a magyar csapat. – A Dinamo Zagreb legyőzése inkább regionális szinten volt nagy eredmény, a Celtic elleni siker klubtörténeti szinten is, már csak azért is, mert a brit futballnak nagy tábora van Magyarországon a szurkolók körében. Tavaly azt gondoltam, hogy Magyarországon, klubszinten, a Celticet kiejtő csapat a legjobb az 1980-as években látott, az UEFA-kupa döntőjéig menetelő Videoton óta. Azóta azonban még jobb lett. Ryan Mmaee személyében ugyanis egy igazi gyöngyszemet talált a Ferencváros, de a tavaly a Celtic Parkban győztes gólt szerző Tokmac Nguen is meghaladja a magyar futball általános szintjét, és a klub majdnem mindegyik játékosa válogatott futballista.”

Mortimer a meccs várható képe kapcsán hozzátette, Peter Stöger irányításával egy nyitottabb, támadóbb szellemben futballozó Ferencvárosra lehet számítani, mint tavaly, Szerhij Rebrovnál, akinek az irányításával szinte bunkerfocira rendezkedett be az FTC Skóciában.

A BBC még azt teszi hozzá, hogy a Celtic tavalyi, Ferencváros elleni kezdőcsapatából mára várhatóan csak egy játékos, a csapatkapitány Callum McGregor marad meg. Hatan azóta távoztak a klubtól, Christopher Jullien, Greg Taylor és James Forrest sérült, az akkori kapus, Vaszilisz Barkasz pedig mára távol került a kezdőcsapattól, hiszen a 75-szörös angol válogatott Joe Hart számít kezdőkapusnak. A cikk azt is kifejti, hogy tavaly a Ferencváros indította el a lejtőn a Celticet, ugyanis a vereség után Neil Lennon menedzser nyilvánosan kritizálta a játékosait, ami után megbomlott az öltözői egység, a szakembernek néhány hónappal később távoznia is kellett, a klub pedig egy évtized után először fejezte be trófea nélkül az idényt.

A szigetországi sajtó másik része nem annyira a Ferencvárossal, hanem inkább a Celtickel foglalkozik. A Daily Record például azt emeli ki a Celticet irányító Ange Postecoglou mérkőzés előtti nyilatkozatából, hogy felépült sérüléséből a nagy tehetségnek tartott, U21-es válogatott balhátvéd, Adam Montgomery, aki kedden már együtt is edzett a társakkal. A thecelticbhoys.com egyenesen azt írja címében Montgomery kapcsán, hogy a Ferencváros ellen visszatér a Celtic sztárja.

A The Scottish Sun nyomtatott kiadása a Celtic korábbi holland csatárát, Pierre van Hooijdonkot idézi, aki a Crystal Palace-hoz szerződött francia Odsonne Edouard helyére igazolt Jorgosz Jakumakiszre hívja fel a figyelmet.

„Postecoglou kezében egy drágakő van Jorgosz Jakumakisz személyében. A Venlóban parádés teljesítményt nyújtott a görög csatár, harminc meccsen huszonhat gólt szerzett a holland bajnokságban, amellyel gólkirály lett. Hasonlóan futballozik, mint én korábban, nagyon ötletes és gólerős, mindkét lábbal és fejjel is nagyon veszélyes” – mondta a korábbi, válogatott futballista.

EURÓPA-LIGA
G-CSOPORT, 3. FORDULÓ

OKTÓBER 19., KEDD
16.30: Celtic (skót)–FERENCVÁROS (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
OKTÓBER 21., CSÜTÖRTÖK

18.45: Real Betis (spanyol)–Bayer Leverkusen (német)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Leverkusen 2 2 6–1 +5 6
2. Betis 2 2 7–4 +3 6
3. FERENCVÁROS 2 2 2–5 –3 0
4. Celtic223–8–50
A Nemzeti Sportot Glasgow-ból Borbola Bence és Szabó Miklós (fotó) tudósítja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik