El: 35 éve nem láttunk olyan bravúrt, amit az Újpest csinált

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.20. 08:29
null
Zsótér Donáték nagy bravúrt mutattak be, de az 1983-as csapat menetelése még messze van (Fotó: Török Attila)
Nem mostanában láttunk olyan tettet, mint amilyet az Újpest FC végrehajtott a labdarúgó Európa-liga 1. selejtezőkörében azzal, hogy az idegenbeli 1–3 után hazai 4–0-s sikerével fordított a párharcban az azeri Neftci PFK ellen. A magyar csapatok közül legutóbb pont az Újpest tudott mínusz kettőről továbbjutni európai kupamérkőzésen – 35 évvel ezelőtt. Ugyanebben az évben a Honvéd is bemutatta ugyanezt a bravúrt.

Ha jók a számításaink – csak a BEK/BL-, KEK-, UEFA-kupa/El-mérkőzéseket vettük figyelembe –, akkor egészen az 1983–1984-es kupaidényig kell visszalapoznunk, hogy kétgólos, az első mérkőzésen összeszedett hátrány után továbbjutó magyar klubot találjunk. 1983. szeptember 14-én az Újpesti Dózsa 2–0-s vereséget szenvedett az AEK Athéntól, de két héttel később 4–1-re győzött a Megyeri úton, és továbblépett a KEK 2. fordulójába.

Most a Sevilla vár az Újpestre, és 1983-ban is „nagyvadat” ért a továbbjutás: a sztárok sorával – Harald Schumacher, Stephan Engels, Pierre Littbarski, Klaus Fischer, Klaus Allofs, négyen közülük vb-ezüstérmesek voltak az előző évben – felálló nyugatnémet 1. FC Köln következett. A lilák hazai pályán 63 perc alatt óriási meglepetésre elhúztak 3–0-ra, de Paul Steiner szépítő gólja reményt adott a „kecskéseknek.” Kölnben az Újpest gyorsan vezetést szerzett, de a hazaiak 3–1-re fordítottak. A közben emberhátrányba kerülő magyar csapat a 68. percben szépített és bár 4–2-re kikapott, így is továbbjutott.

Az 1983-as visszavágó jegyzőkönyve a Népsportban
Az 1983-as visszavágó jegyzőkönyve a Népsportban

Ez a siker azt jelentette, hogy a Temesvári Miklós vezette Újpest megérte a tavaszt, és következett az Alex Ferguson irányította skót Aberdeen. A magyar csapat hazai pályán 2–0-ra győzött, de az aberdeeni Pittodrie Stadionban hosszabbítás után 3–0-ra kikapott, miután a 86. és a 94. percben is kapitulált. A hajrára fordulva még elődöntősnek látszottak az újpestiek, akik így is remek menetelést mutattak be.

Ugyanebben az évben a Honvéd az UEFA-kupában 0–2-es első mérkőzés után hazai pályán Dajka László mesterhármasával hosszabbítás után gyűrte le 3–0-ra a görög Larisszát. A kispestiek esetében az újhabb bravúr elmaradt, a második fordulóban a hazai 3–2-es győzelem után 3–0-ra kikaptak a jugoszláv Hajduk Splittől.

A négy magyar kupacsapatból három maradt állva az első kör után: a Bajnokok Ligája-selejtezőjében a Mol Vidi FC, az Európa-ligában a Bp. Honvéd és az Újpest lépett tovább, a Ferencváros viszont immár sorozatban hetedik alkalommal (2005, 2011, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) esett ki még július havában az európai porondról.

A Vidire a BL-selejtezőben a bolgár Ludogorec Razgrad vár (játéknapok: július 25., augusztus 1.), a Honvédra az El-ben a nagy meglepetésre továbbjutó luxemburgi Progres Niederkorn (július 26., augusztus 2.), míg az Újpest jutalma, hogy megmérkőzhet a sorozat csúcstartójával, az ötszörös UEFA-kupa/Európa-liga-győztes Sevillával (július 26., augusztus 2.).

EURÓPA-LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ

ÚJPEST FC–Neftci PFK (azeri) 4–0(Litauszki 19., Szankovics 21., Zsótér 50., Nwobodo 65.)
Továbbjutott:azÚjpest,5–3-as összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A továbbjutás másnapján a Népsport címlapja
A továbbjutás másnapján a Népsport címlapja

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik