Eldőlni látszik: 3–1-re kikapott odahaza a Sepsi OSK

Vágólapra másolva!
2022.08.04. 19:55
null
Fotó: Tókos Csaba
A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének 3. fordulójának első mérkőzésén a Sepsi OSK 3–1-re kikapott odahaza a Djurgardentől.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
Sepsi OSK (romániai)–Djurgarden (svéd) 1–3 (0–2)

Sepsiszentgyörgy,
Sepsi OSK Aréna, 7500 néző. Vezette: Raczkowski (lengyel)
Sepsi OSK:
Niczuly – Dimitrov, Balasa, Mitrea, Ispas (A. Dumitrescu, 71.) – Aganovic (J. Rodríguez, 63.), Paun – Barbut (Damascan, 60.), Matei (Gheorghe, 60.), Golofca – Rondón (Tudorie, 71.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Djurgarden: Widell – P. Johansson, Hien, H. Ekdal, Bengtsson – Finddell (Danielson, 73.), Schüller (E. Banda, 81.), M. Eriksson – Asoro, Edvardsen (Wikheim, 60.), Radetinac (E. Andersson, 73.). Vezetőedző: Kim Bergstrand
Gólszerző: Tudorie (79. – 11-esből), ill. Edvardsen (26. – 11-esből), Asoro (31., 54.)
A visszavágót augusztus 11-én rendezik Stockholmban.

ÖSSZEFOGLALÓ

Belefutott a skandináv pragmatizmusba a Sepsi OSK az Ekl harmadik selejtezőkörében: a helyzeteit kíméletlenül kihasználó svéd Djurgarden kétgólos előnyt szerzett Székelyföldön.

Meneteljetek a csillagösvényen! – idézték meg a székely himnuszt a hazai szurkolók, de nagyon gyorsan kiderült, hogy még a harmadik számú európai kupasorozat selejtezője is igencsak göröngyös út egy erdélyi csapat számára. Először ugyan a vendégkapus Jacob Widellnek kellett védenie Mario Rondón fejesét, de ezt követően a svéd precizitásról szólt a mérkőzés.

A pontosan és türelmesen építkező Djurgarden beadásait még elfejelgette a Sepsi védelme, de Victor Edvardsen megindulásaival már nem bírt: a svéd balszélső ziccerét még védte lábbal Niczuly Roland, a szöglet után azonban Rondón kézzel nyúlt bele a labdába, és Edvardsen a kapufa segítségével belőtte a büntetőt. Öt perccel később Piotr Johansson középre fejelt labdájából Joel Asoro is betalált, és 0–2-nél nagyon összezavarodott a Sepsi.

Csak a félidő végén, a Rondónra ívelt labdákkal jutott el újra a vendégek kapujáig a hazai csapat, de Widell ismét előhúzott egy látványos védést.

A szünet után már engedte támadni a Sepsit a svéd csapat, ám első helyzetét megint kihasználta: az egyedül meginduló Asoro lőtt laposan a jobb alsó sarokba.

A Sepsi székely konoksággal ment előre a becsületgólért, Adnan Aganovic szabadrúgása után Widell kipiszkálta a léc alól a labdát, Cosmin Matei kapufát lőtt, majd Catalin Golofca rövid sarokra küldött labdáját is kiütötte a svéd kapus. A jeget a cserecsatár Alexandru Tudorie törte meg, aki kiharcolt és értékesített egy büntetőt – a buzdítást egyetlen pillanatra sem feladó szentgyörgyi közönség pedig úgy ünnepelte a szépítést, mintha győztes gól lett volna. 1–3

PERCRŐL PERCRE

EURÓPA-KONFERENCIALIGA-ADATBANK ITT!

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc Hjalmar Ekdal kap sárga lapot reklamálásért. Jacob Widell Zetterström meg húzta az időt.

90+3. perc Dumitrescu nem lő ballal az ötös bal sarkáról, Damascanhoz passzol, de elnyomják őket.

90+2. perc Hopp, Wikheim lő kapura ballal az ötös bal sarka elől, de jobb lábbal véd Niczuly!

90+1. perc Paun odacsap Wikheim arcára a balon, megússza sárga lap nélkül.

Négy perc a ráadás.

90. perc Golofca cselezget a bal szélen, szereli kőkemény bodicsekkel Hien.

87. perc Paun középtávoli lövése célt téveszt. Wikheim kissé jobbról, 10-ről félmagasan a bal sarokba lőne, de vetődve véd Niczuly.

86. perc Dumitrescu bal oldali, ballábas beadása magas a középen érkező Tudoriének.

84. perc Eriksson szabadrúgását elfejeli Aroso és az ötös elől Balasa!

80. perc Vitalie Damascan kap sárga lapot Hien felökleléséért.

79. PERC ALEXANDRU TUDORIE jobbal a jobb felsőbe varrja a labdát, 1–3!

78. perc BÜNTETŐ A SEPSINEK! Tudorie átveszi a felező környékéről érkező Paun-ívelést a bal sarok előterében, amikor ellöki az érkező Ekdal.

73. perc Radetinac le, Elias Andersson be. Finndell elfárdadt, Marcus Danielson váltja. Szélső helyett középső középpályás, középső középpályás helyett védő. Igen...

71. perc Ispast Andrés Dumitrescu, Rondónt Alexandru Tudorie váltja, nem lesz több hazai csere ma.

70. perc Golofca lő ballal a bal alsó felé 14-ről, kissé jobbról, de véd a bal alsó előtt a vetődő kapus.

67. perc Eriksson távoli lövése ballal... távolról sem veszélyes. Kirúgás.

63. perc Jonathan Rodríguez kap sárgát egy kőkemény becsúszásért, Eriksson volt az áldozat a felezőnél. Nem is, Finndellnek csúszott oda a dél-amerikai.

61. perc Barbut passzát Gheorghe kissé jobbról, 15-ről a léc fölé nyesi.

60. perc Edvardesen le, Gustav Wikheim be, Aganovicot Jonathan Rodríguez, Barbutot Vitalie Damascan, Mateit Ion Gheorghe váltja.

59. perc A 16-os jobb sarka elől Balasa jobbal a léc fölé nyes egy szabadrúgást.

57. perc Aganovic passza után Matei meglepi jobbal, 22-ről, kissé balról Zetterströmöt, de a labda a jobb oldali kapufa töván csattan. MAJDNEM!


56. perc Aganovic jobbal a léc alá nyesbe egy szabadrúgást, kissé balról, 23-ról, de véd a léc alatt a fejvédős kapus.

54. PERC JOEL AROSO jobbal eltalálja a labdát, ballal: két csel után három hazao játékos közül középről, 18 méterről a jobb alsóba talál. 0–3!

52. perc Barbut egy csel után jobbal a jobb a bal alsó mellé lő 15-ről, méterekkel.

46. PERC FOLYTATJUK!

Csere nincs.

Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba



Az Allsvenskan tabellájának élén álló Djurgarden a legutóbbi nyolc mérkőzését (hat bajnoki mellett a Rijeka elleni Konferencialiga-selejtező mindkét összecsapását) megnyerte, legutóbb májusban kapott ki, ráadásul a hétvégén nem játszott. „Nagyon nehéz feladat előtt állunk, egyértelműen a svédek a favoritok” – mondta a szentgyörgyi klubigazgató. A Sepsinél ráadásul ágyékhúzódás miatt még legalább két-három hétig nem játszhat a csapat legjobb formában lévő játékosa, a 2022-ben 11 gólt szerző és öt gólpasszt adó Marius Stefanescu.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

44. perc Golofca Barbut körömpasszával kettőt cselez, amikor lő az ötös jobb sarka elől, ballal, közbelép már Schüller.

43. perc Golofca beadása után a 16-oson elnyomják Mateit. Tovább.

42. perc A szöglet után az ötös jobb sarkán Paun ollózna kapura, de nem találja el a labdát!

41. perc NINCS BENT, Dimitrov remekül ad be jobbról, Rondón picit jobbról, öt méterről a léc alá fejelnél a labdát, de felemeli a kezét, és így véd a svéd kapus, Zetterström.

Hadnagy Attila klubigazgató szerint elsősorban a sűrű program és az utazás okozta fáradtság volt a két gyengébb teljesítmény oka. „Ljubljanában százhúsz perces mérkőzésünk volt, ezért a Petrolul ellen nem tudott kipihenten futballozni a csapat. Ha a Ploiesti otthonában száz százalékot tudtunk volna nyújtani, biztosan nyerünk, így, bár végül nem kaptunk ki, veszítettünk két pontot. De hazai pályán mindig erősebbek vagyunk, csütörtökre kipihenik magukat a fiúk, és ismét szép játékkal örvendeztetik meg a nézőket.” Úgy legyen!

36. perc A Golofcát felrúgó Hampus Findell kap sárga lapot.

35. perc
Ispas dobja balra a labdát Golofcának, de nagyon rossz a ballábas beadás. Kirúgás.

31. perc Sárga lap Bogdan Mitreának, reklamálásért.


31. PERC HIDEG ZUHANY, NULLA KETTŐ. JOEL ASORO is betalál, jobbal öt méterről, kissé jobbról a jobb alsóba lő. Erisson balról ballal remekül ívelt a bal sarok elé, Joohansson fejesen mesteri volt középre, védők sehol, Niczuly esélytelen volt. 0–2!

Hadnagy Attila, a szentgyörgyiek elöljárója szerint a klub történetében a legerősebb ellenfél érkezik csütörtökön a Sepsihez, a svéd Djurgarden. MIUTÁN VASÁRNAP NEM BÍRT a román élvonal újoncával, ezúttal a svéd éllovas megtréfálására készül a Sepsi OSK. Bár az Olimpija Ljubljana elleni Európa-konferencialiga-selejtező-visszavágó (0−2 után továbbjutás tizenegyesekkel) és a Petrolul Ploiesti elleni bajnoki (1−1) sem sikerült túl jól a székelyföldi csapatnak, a két idegenbeli összecsapás után Szentgyörgyön bízik a hazai pálya előnyében a Djurgarden ellen.


26. PERC ÉS BENT VAN, VICTOR KAJ EDVARDSEN jobbal a jobb alsóba lő, Niczuly érezte az irányt és a magasságot is, de pontos volt a lövés, a kapufát is érte. 0–1!

25. perc BÜNTETŐ! És sárga lap a reklamáló Adnan Aganovicnak. Edvardsen bal oldali, ballábas beadásába teljesen fölöslegesen ért bele jobb kézzel a középcsatár Rondón...

23. perc BRAVÚR! Barbut megindul, de elnyomják a 16-oson, kontra, Balasa és Erikssen összefut, tovább, és Aroso passza után jobbal lőhet az ötös bal sarkáról kapura Edvardsen, de véd a remekül helyezkedő Niczuly.

17. perc Eriksson megindulna, de a felezőnél ellöki őt gyorsan Aganovic.

16. perc Nyom a Sepsi, de rosszak a 16-os előtti passzok.

14. perc A beadás... lásd a 9. percet.

Fotó: Tókos Csaba
Fotó: Tókos Csaba


13. perc
Golofca becsúszva ment a bal szélen Johansson elől.

11. perc Szépen megy el a jobb szélen Rondón, jobbal középre ad... nem sokkal elvétve a túlsó felső sarkot!

9. perc A svéd csk. ballal ismét veszélyesen ad be, most Balasa helyezkedik jól.

8. perc Ispas kifejeli a kapu elől Erikssen veszélyesen tekeredő, jobb oldali kornerét.

8. perc Veszélyes svéd beadás jobbról, de Asoro elől Balasa szögletre fejeli a labdát.

5. perc Matei ívelt szabadarúgásból balról a kapu elé, a Hien fején megpattanó labdát nagy bravúrral, vetődve ütöti ki Widell.

4. perc Radetinac a gallérjánál fogva rántja vissza Barbutot, de megússza lap nélkül.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Piros-fehér mezben és piros nadrágban a Sepsi, világoskék mezben és sötétkék nadrágban a svédek.

Szól a Nélküled.


A Sepsi találkozóján a lengyel Pawel Raczkowksi fújja a sípot, az oldalvonalnál Radoslaw Siejka és Adam Kupsik segíti a munkáját, míg a negyedik számú játékvezető Piotr Lasyk lesz.

Az UEFA megfigyelője a magyar Tömő Attila ma.

„Mindannyian tudjuk, hogy ez egy egyszerű szurkolás, biztatás a kedvenc csapatunknak. Ám külföldön ezt egyébnek gondolták, ezért ötszáz szék üresen kell maradjon a holnapi meccsen. Nem tehetünk semmit, ezért hozzátok fordulok: kérlek titeket, hogy a csütörtöki mérkőzésen senki ne használja ezt a karlengetést, próbáljuk meg másképp kifejezni buzdításunk. Ezúttal biztassuk másképp a csapatunkat, ne emeljük a jobb kezünket, hanem emeljük mindkettőt, bólogassunk, üvöltsünk, kiáltsunk – kiáltsuk a világnak ki, hogy mi szeretjük ezt a várost, ezt a csapatot” – mondta videójában Diószegi László magyarul, majd később román nyelven is feltöltött egy videót ezzel a monológgal.

„Ritka alkalom, amikor hozzátok szólok, de most muszáj” – kezdte a szurkolóknak intézett beszédét Diószegi László, aki a videóban elmagyarázta, hogy a Sepsi OSK legutóbbi, Olimpia Ljubljana elleni Európa-konferencialiga-meccsén az UEFA svájci megfigyelője rasszistának ítélte a sepsiszentgyörgyi drukkerek azon megmozdulását, amikor a szokásos „Szentgyörgy, Szentgyörgy” skandálás közben a szívüktől indítva a magasba emelték a kezüket.

A büntetésre a sepsiszentgyörgyi klub elnöke, Diószegi László saját Facebook-oldalán reagált.

Korábban a Ferencvárosi TC-t is hasonló okokból büntette meg az UEFA, ezért akkor Kubatov Gábor, a zöld-fehérek elnöke kérte, hogy az egyik jellegzetes mozdulatsorozatukat, a „szívtől az égig” karlendítést két kézzel végezzék, hogy elkerüljék az esetleges büntetést.

A klub közölte: megfellebbezi a döntést, de a részleges nézőtérlezárást nem áll módjában megváltoztatni, ezért leállítja a további jegyeladásokat, és gyermekekkel tölti be a lelátó lezárt részét. Azt is hozzátette: sajnos, volt már precedens arra, hogy egy másik csapat szurkolói az UEFA kifogásai miatt kénytelenek voltak megváltoztatni a karemelés módját, azóta a szívüktől mindkét kezüket emelik, és így mutatják, hogy mennyire szeretik a csapatukat – közölte a székelyföldi klub.

Az UEFA előbb magyarázatot kért a gesztusra, de nem fogadta el a klub által leírtakat. A tízezer eurós bírság mellett 500 helyet szabadon kell hagyni a stadionban a csütörtöki Sepsi OSK–Djurgardens IF mérkőzésen.

A július 28-i Olimpija Ljubljana–Sepsi OSK mérkőzés megfigyelője a székelyföldi szurkolóknak azt a megszokott szurkolási formáját vélte rasszista karlendítésnek, hogy a „Szentgyörgy, Szentgyörgy” skandálás közben a szívüktől a magasba emelték a kezüket.

Az UEFA tízezer eurós bírságot rótt ki a Sepsi OSK labdarúgóklubra, és elrendelte a lelátó részleges lezárását a Európa-konferencialigában játszandó következő mérkőzésre – közölte közösségi oldalán a klub.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–DJURGARDEN MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik