Ekl: a román tévéadók nem tűzték műsorra a Sepsi meccsét

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.07.22. 09:40
null
7500 szurkoló drukkolt a Sepsinek (Fotó: Mravik Gusztáv)
Címkék
A szezon harmadik tétmérkőzésén harmadszor állt fel hátrányból a Sepsi OSK, amely így – két kihagyott büntető ellenére is – kétgólos előnnyel várhatja az Olimpija Ljubljana elleni visszavágót a labdarúgó Európa-konferencialigában.

A helyszínen szurkoló 7500 nézőt leszámítva csak nagyon kevesen látták a székelyföldi csapat történelmének első győztes nemzetközi mérkőzését, a román tévéadók ugyanis nem tűzték műsorra, csupán a magyar nyelvű Erdély TV vette át a klub YouTube-közvetítését.

Ezzel kapcsolatban jegyezte meg az Adevarul napilap, hogy a Sepsi azzal állt bosszút a mérkőzését ignoráló román televíziókon, hogy kizárólag magyar nyelvű kommentárral osztotta meg a közvetítést.

A román sajtó számára elsősorban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Marco Rossi szövetségi kapitány jelenléte jelentette a mérkőzés legfőbb érdekességét, a tusványosi szabadegyetemről látogattak át a sepsiszentgyörgyi találkozóra. Diószegi László, a Sepsi elnöke elmondta, hogy a miniszterelnök gratulált a győzelem után, és a mérkőzésre kilátogató magyarországi vendégeik egybehangzó véleménye szerint jó csapat jött össze Szentgyörgyön.


A román kommentátorokat meglepte, milyen ünneplő hangulat fogadta Orbán Viktort Székelyföldön.

„Nekem ez nagyon furcsa, hogy a magyar miniszterelnök eljön Romániába, egy román csapatnak szurkolni… – mondta Florin Raducioiu korábbi válogatott csatár (és Marco Rossi egykori csapattársa a Bresciában) az Orange Sport televízióban. – Apolitikus vagyok, nem szeretnék ilyen vitákba beszállni, de úgy vélem, Magyarországon nem történhetne meg hasonló eset.”

Cristiano Bergodi, a Sepsi edzője szerint csapata teljesen megérdemelten nyert, bár a mérkőzés első felében még nem volt kellően agresszív. „Jól passzolt a vendégcsapat, de 25 perc eltelte után már nagyon jól futballoztunk, helyzeteket dolgoztunk ki. A második félidő pedig már rendkívüli volt. Fontos eredményt értünk el, egész jó kis előnyünk van, de a visszavágón is nagyon jól kell majd játszanunk” – nyilatkozta az olasz szakember.

A Sepsi játékosai viszont nem hagyták ki a lehetőséget, hogy a mérkőzés utáni nyilatkozataikban odaszúrjanak egyet a román médiának, illetve a csapat vasárnapi bajnoki találkozóját déli 12 órára programozó Profi Ligának. „Nem értem, hogy gondolták a döntéshozók a vasárnap déli, kánikulába tett mérkőzést. Télen este tízkor játszunk, most meg déli 12-kor. De a szurkolóink akkor is kijönnek majd, ha nem is ennyien, mint ma, de legalább a 70 százalékuk” – mondta Bogdan Mitrea csapatkapitány, aki szerint a Sepsi évről évre egyre jobban és szebben futballozik.

Niczuly Roland kapus szerint akár ötöt is rúghattak volna az Olimpijának, csak a jól védő szlovén kapuson múlt a különbség. „Nehezebben kezdtünk, de aztán belejöttünk és megmutattuk, hogy mi vagyunk a jobb csapat. Jelentős előnyt szereztünk, nem lenne szabad elszalasztanunk a továbbjutást. Kár, hogy a tévék nem közvetítették a meccsünket, ez volt a leglátványosabb a román csapatok találkozói közül” – mondta Niczuly.

A Prosport portálnak feltűnt, hogy a szentgyörgyi közönség a „Ria-ria-Hungária!” rigmust is harsogta (mint egyébként eddig szinte minden Sepsi-mérkőzésen), és ennek okáról is meg arról kérdezte Hadnagy Attila klubigazgatót. Az egykori csatár szerint ez most a magyar miniszterelnöknek szólt.

Míg a román sajtó – főként a FCSB grúziai vereségének (0–1 a Szaburtalo ellen) árnyékában – kevesebbet ír a Sepsiről, az erdélyi magyar lapok ünneplik a székelyföldi csapat sikerét. A Székelyhon szerint kifizetődött a szentgyörgyiek bátor támadójátéka, és a hazai csapat uralta a mérkőzést. A Maszol portál azt emeli ki, hogy a Sepsi – akárcsak a Szuperkupában a CFR ellen – most is hátrányból, a hajrában lőtt gólokkal nyert, míg a sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap tudósítása úgy véli: a csapat megnyugtató előnyt szerzett a visszavágóra, „a székely himnusz pedig még sosem szólt így az új stadionban”. A Főtér portál cikke megállapítja, hogy a csak a két erdélyi csapat, a Sepsi és a kolozsvári CFR tudott nyerni a csütörtökön pályára lépő négy romániai klub közül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik