A régi ismerős, a kupaspecialista meg a „zöld krokodilok” - ellenfélportrék

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.19. 16:04
null
A Jablonec szurkolói várhatnak a Lokira – ha utóbbi továbbjut
Kora délután a svájci Nyonban az UEFA elkészítette a Bajnokok Ligája és az Európa-liga harmadik selejtezőkörének sorsolását. Az alábbi cikkben röviden bemutatjuk a magyar kupacsapatok lehetséges ellenfeleit, a svájci Baselt (Győri ETO), a cseh Jablonecet (DVSC-Teva) és a török Bursasport (Bp. Honvéd).

 

FC BASEL

A Basel régi „kedves” ismerőse a magyar csapatoknak. A svájci egyeduralkodó, 2010 óta egyhuzamban négy bajnoki címet nyerő egylet a közelmúltban kétszer is összefutott NB I-es gárdákkal, előbb a Debrecennel, aztán a Videotonnal.

A 2010–2011-es évadban a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörében sodorta a sors a hajdúságiakat a bázeliek elé, amiben nem volt köszönet: az FC Basel kettős győzelemmel (2–0, 3–1) lépett tovább. A csapat a Sheriff Tiraspolt is legyűrte a playoffban, és a BL E-csoportjában kötött ki végül (itt harmadikként zárt a Bayern és a Roma mögött).

A Videotonnal a múlt idényben találkozott a Bebbi becenevű klub az Európa-liga csoportkörének G jelű négyesében, és bár Székesfehérváron 2–1-es vereséget szenvedett, odahaza 1–0-ra nyert, s végezetül – a második helyet megszerezve az éllovas Genk mögött – három egységet vert a csoportmeccsek hajrájában elfogyó magyar riválisára. A Vidi kiesett, a Basel meg az elődöntőig masírozott – amelyben csak a végső győztes Chelsea mutatott neki stoptáblát.

Fel kell kötnie a gatyát a Győr–Maccabi párharc továbbjutójának…

FK JABLONEC

A Debrecen lehetséges ellenfele – teljes nevén FK, azaz Fotbalový klub Baumit Jablonec – fiatal klub, a háború után alapították CSK Jablonec nad Nisou néven. Jablonec nad Nisou alig 50 ezres város a mai Csehország északkeleti részén, közel a lengyel határhoz.

Ami a futballt illeti: a csapat 1974–75-ben szerepelt először a csehszlovák első ligában, 1976-ban már ki is esett, a visszatérésre 1994-ig kellett várnia a cseh másodosztály megnyerésével. Az FK azóta folyamatosan tagja a Gambrinus ligának, amelyben egy második és három harmadik helyet tudott felmutatni. A 2012–2013-es szezonban épphogy lemaradt (4.) a dobogóról.

A kupában viszont legutóbb remekelt, megnyerte a sorozatot – jogot szerezve az El-selejtezőben való indulásra. A Jablonec vérbeli kupaspecialista: 1998-ban is kupagyőztes volt, majd azt követően még háromszor döntős.

A klub történetének leghíresebb játékosa a 27-szeres cseh válogatott David Lafata, akinél nem volt eredményesebb Csehországban az utóbbi három bajnoki idényben. A Debrecen (vagy a Strömsgodset) szerencséje, hogy a háromszoros gólkirály január óta már a prágai Spartát erősíti.

BURSASPOR

A bursai együttes – teljes nevén Bursaspor Kulübü Dernegi – még a Jablonecnél is fiatalabb, 1963-as alapítású; június elsején ünnepelte fennállása ötvenedik évfordulóját. Mi fért bele ebbe a fél évszázadba?

Egy élvonalbeli (2009–2010), két másodosztályú (1966–1967, 2005–2006) bajnoki elsőség, egy Török Kupa-győzelem (1985–1986) és további négy elvesztett országos kupadöntő. Az 1986-os kupasikert a klub történetének addigi legnagyobb diadalaként tartják számon, s abból két magyar labdarúgó is kivette a részét. Az egykori békéscsabai védő, Kerekes Attila és az egykori csepeli csatár, Tulipán Mihály. Sőt a '86-os fináléban (Bursaspor–Altay 2–0) a döntő után néhány nappal egy kompbalesetben életét vesztő Tulipán juttatta vezetéshez a bursaiakat.

A „zöld krokodilok” 2010–2011-ben bekerültek a BL csoportkörébe, igaz, ott csak epizódszerep jutott nekik a Manchester United, a Valencia és a Rangers társaságában. A török Szuperliga legutóbbi negyedik helyezettje jelenlegi keretében a külföldiek, a francia kapus, Sébastien Frey, az argentin támadó középpályás, Fernando Belluschi, a nigériai balhátvéd, Taye Taiwo, a szlovák csatár, Stanislav Sesták és a chilei támadó, a 2012-ben török gólkirályi címet szerző Sebastián Pinto számítanak a legnagyobb névnek.

Mind a Bursaspor, mind a Jablonec hatodszor szerepel a nemzetközi kupaporondon, és első alkalommal találkozhat magyar csapattal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik