A Fradinak győzelmi csúcsot hozott az Ekl, a többiek mélyponton

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.09.05. 17:39
null
A BL-selejtezőben induló FTC rögtön átesett az Európa-konferencialigába, és az Ekl selejtezőjéből hat győzelemmel jutott el a csoportkörbe (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros–Zalgiris Ekl-selejtező után nyolc győzelemmel, két döntetlennel és hat vereséggel befejezték nyári, selejtezős szereplésüket kupacsapataink. Érdemes megnézni, hány pontot hoz mindez a konyhára az UEFA-együtthatók (vagy koefficiensek) rangsorában.

 

A Nemzeti Sport Online-on az elmúlt években már szokássá vált, hogy az európai kupaselejtezők végén összegezzük a magyar csapatok szereplését. Az idén a nemzetközi szereplés közben kétszer is edzőt váltó Ferencváros 2019 óta tudott minden évben csoportkörbe jutni, ezért most a jelenlegivel együtt öt idény selejtezős statisztikáit, az UEFA-együtthatók alakulását vetjük össze. Mint ismert, azt, hogy melyik ország hány csapattal és milyen koefficiens-pontszámmal (ami döntő egy csapat besorolását illetően, hogy a selejtező melyik körében kezdheti el a sorozatot, kiemeltként vagy nem kiemeltként) vehet részt egy európai kupaidényben, alapvetően befolyásolhatja az ország koefficiens-pontszáma. Azt pedig a csapatok győzelmei (1 pont/az indulók száma – esetünkben 4), döntetlenjei (0.5/4) és bónuszpontjai (csoportkörös szereplés, ill. a továbbjutások a főtáblán) határozzák meg.

Az elmúlt évek folyamatos csoportkörös szereplésének köszönhetően – 2018-ban a Fehérvár, azóta az FTC jutott el a főtáblára, egyszer a BL-ben, a többi alkalommal az El-ben, illetve most az Ekl-ben – Magyarország évről évre előre lépett az UEFA koefficiens-rangsorában, a 2018-as 36. helyről (8.125 pont) a 25.-re (20.625 pont), úgy, hogy a környező országok közül Romániát (26.), Bulgáriát (27.) és Szlovákiát (28.) is sikerült megelőzni. Jelen állás szerint viszont eddig 2.25 pontot szereztek csapataink, ami 2019 óta a legkevesebb, ezért jövőre nem sikerül előrelépnünk, miközben például Románia újra elénk kerül. Persze a pontszámon még javíthat a Ferencváros, de hogy az helyezésben is előrelépést jelenthessen, valószínűleg legalább csoportelsőségre lenne szükség az Ekl-ben.

Az idei selejtezők értékelése kapcsán először is azt állapíthatjuk meg, hogy nemcsak a Ferencváros korai BL-búcsúja jelentett csalódást (a feröeri Klaksvíkkal szemben) és veszteséget a magyar UEFA-pontszámra nézve (az Ekl-ben például a BL-lel ellentétben a csoportkör nem jelent plusz pontot), hanem az is, hogy a másik három csapatunk összesen csupán két meccset nyert meg a selejtezők során– egyet a Kecskeméti TE, egyet a Debreceni VSC (a ZTE FC mind a kétszer kikapott) –,és csak a DVSC tudott továbbjutni az első párharcából.

Ilyen kevés győzelmet a vizsgált öt idényben csak 2020-ban ért el az Európa-ligában szereplő Puskás Akadémia, Budapest Honvéd, Fehérvár hármas, de az az évad a koronavírus miatt csalóka képet fest, hiszen a selejtező rájátszásáig csak egymeccses párharcok voltak, nem rendeztek visszavágókat. Akkor a Fehérvár úgy jutott el az Európa-liga selejtezőjében a rájátszás köréig, hogy egy győzelem, illetve két tizenegyesekkel megnyert párharc is elég volt három továbbjutáshoz. A vizsgált időszakban, tehát 2019 óta továbbra is csak a Ferencváros és a Fehérvár volt képes arra, hogy egynél több párharcból tovább tudjon jutni, sőt egészen 2015-ig kell visszamenni az időben, hogy találjunk két selejtezős körből továbbjutó, harmadik magyar klubot, akkor a DVSC-nek sikerült két párharcot megnyerve bejutnia az El-selejtező 3. fordulójába, de a negyedik körbe már nem jutott tovább.

Ami a másik oldalt, a győzelmek számát illeti, abban a Ferencváros új magyar csúcsot ért el az európai porondon. Köszönhetően annak, hogy az Európa-konferencialiga bajnoki ágán a koefficienspontszámok szerint gyengébb ellenfelekkel szemben hatból hat meccset megnyert, hiszen a litván Zalgiris előtt a máltai Hamrun Spartanst és az ír Shamrock Roverst is két győzelemmel búcsúztatta, ráadásul a gólkülönbsége is kimagasló volt, hiszen 21 gólt szerzett és kettőt kapott. Csak hát előtte a BL-selejtezőben a feröeri KÍ-vel szemben 3–0-s összesítésben alulmaradt, ami miatt a későbbi győzelmek értéke jelentősen csökkent. Ettől függetlenül az európai kupaselejtezők történetében eddig öt győzelem volt a legtöbb, amit egy magyar csapat el tudott érni, a Ferencváros 2021-ben a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában.

Az FTC jelen állás szerint jövőre 28.5 ponttal az UEFA rangsor 55. helyéről várhatja a selejtezők sorsolását, ha eljut a nemzetközi porondra, ugyanis ebben az idényben 2.5 pontot szerzett, miközben csak 1 pont esik ki a számításban figyelembevehetők közül (öt idény pontjait veszik alapul és 2018-ban csak egy pont esett ki). Ez a Ferencváros számára újabb előrelépést jelent a rangsorban, még ha a korábbiaknál kisebb mértékűt is (most a 62. volt a csapat), nem elfelejtve, hogy az FTC 2019 nyarán 3.5 ponttal még csak a 288. helyen állt – több mint 230 helyet lépett tehát már előre azóta. Ráadásul a Ferencváros ezen a pontszámon és helyezésen még jelentősen javíthat is a csoportkörben, ahol minden egyes győzelem már két koefficenspontot jelent (ha egy meccset nyer vagy egyet sem, akkor marad a már megszerzett 2.5 pontja, viszont ha nyer legalább kettőt, akkor már 4 pontot kap a 2.5 helyett és onnantól minden egyes siker további két pontot jelent).

A legfontosabb tanulsága ennek a kupanyárnak is az, hogy további, még jelentősebb előrelépéshez arra lenne szükség, hogy több csapatunk is elérje a csoportkört – ahogy például a szlovákok tették ezt, hiszen a Slovan Bratislava és a Spartak Trnava is főtáblás az Ekl-ben, ha ők jól szerepelnek, Szlovákia még vissza is előzheti Magyarországot a koefficiens-rangsorban. Jelenleg a magyar klubfutball európai megítélése, immár évek óta, leginkább egyetlen kirakatcsapatunk szereplésén múlik, és ha a Ferencváros beleszalad egy váratlan pofonba – ahogy az idén megtörtént –, akkor újabb egy évet várni kell arra, hogy a 2018-ban elkezdődött előrelépés folytatódni tudjon az UEFA rangsorában. Jövőre egyébként annyit javulhat a magyar csapatok kilátása, hogy a kupakiírások változása miatt egy klubunk az Európa-liga-selejtezőben indul a Konferencialiga helyett (egy a BL-ben, kettő a Konferencialigában), így kiesés esetén átesik a harmadik szánú sorozatba, ezzel valamelyest nőhet az esély a főtáblára jutásra.

KUPACSAPATAINK SELEJTEZŐS SZEREPLÉSE 2019 ÓTA
Meccs Győzelem Döntetlen Vereség Koeff. pont*
2019 8 (FTC)+12 (DVSC, Honv., Vidi)=20 4 (FTC)+4 (többiek)=8 3 (FTC)+5=8 1 (FTC)+3=4 4.50
2020 5 (FTC)+7 (Honv, PAFC, Vidi)= 12
3 (FTC)+2=5 2 (FTC)+2=4 0 (FTC)+3=3 4.25
2021 8 (FTC)+10 (PAFC, Vidi, Újp.)= 18
5 (FTC)+3=8 0 (FTC)+2=2 3 (FTC)+5=8 2.75
2022 8 (FTC)+12 (Kisv., PAFC, Vidi)=20 3 (FTC)+7=10 2 (FTC)+1=3 3 (FTC)+4=7 5.875
2023 8 (FTC)+8 (DVSC, KTE, ZTE)=16 6 (FTC)+2=8 1 (FTC)+1 =2 1 (FTC)+5=6 2.25

*A teljes kupaidény után.

A 2023-as, országonként koefficiens rangsor itt tekinthető meg!

A 2024-re prognosztizált sorrend pedig itt érhető el!

KUPACSAPATAINK IDEI SELEJTEZŐS EREDMÉNYEI
EURÓPA-KONFERENCIALIGA
KECSKEMÉTI TE–Riga (lett) 2–1 1–3
NK Osijek (horvát)–ZALAEGERSZEGI TE FC 1–0 2–1
Alaskert (örmény)–DEBRECENI VSC 0–1 2–1, 11-esekkel 1–3
Rapid Wien (osztrák)–DEBRECENI VSC 0–0 5–0
FERENCVÁROS–Shamrock Rovers (ír) 4–0 2–0
Hamrun Spartans FC (máltai)FERENCVÁROS1–61–2
Zalgiris (litván)–FERENCVÁROS 0–4 0–3
BAJNOKOK LIGÁJA
KÍ (feröeri)–FERENCVÁROS 0–0
3–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik