Gól nélkül zárult a Ferencváros feröeri BL-selejtezője

RÓTH ZOLTÁNRÓTH ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.07.11. 20:30
null
Dibusz kapuja előtt nagy volt a forgalom az első félidőben (Fotó: Fradi.hu)
A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében az 1. forduló első mérkőzésén a Ferencváros a feröeri bajnok KÍ otthonában lépett pályára. Az FTC a találkozó elején több helyzetet is elhibázott, a hazaiak pedig az első félidő végén a kapufát is eltalálták. A második félidőben is csak helyzetekig jutottak a felek a 0–0-s eredménnyel zárult összecsapáson. 

 

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

KÍ (feröeri)–FERENCVÁROS 0–0
Klaksvík,Djúpumyru Stadion. Vezette:Juri Frischer (Veiko Mötsnik, Sander Saga – észtek)
KÍ:
Johansson – B. Petersen, Vatnsdal, Forren – R. Joensen, Andreasen, D. Pavlovics (Danielsen, 55.), Da Silva – Ar. Frederiksberg, Kassi (Gussias, 88.), Kronberg (Mikkelsen, 78.).Vezetőedző:Magne Hoseth
FTC:Dibusz – Botka, S. Mmaee, Cissé, Civic – Baráth, Esiti (Sigér D., 73.) – Marquinhos (Owusu, 66.), Zachariassen (Mackrekis, 90+2.), A. Traoré (Lisztes K., 66.) – Varga B.Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov

A MÉRKŐZÉS ONLIVE, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT ÉRHETŐ EL!

ÖSSZEFOGLALÓ

Hiába kerestük az asztalokon, bálnahúst nem találtunk. A Klaksvík ministadionjának emeleti termeiben számos finomság közül válogathattak a helyi fontos emberek – és magyar vendégeik –, a bálnahús errefelé azonban csak ünnepnapokon kerül(het) terítékre. Az itteniek által grindadrápnak nevezett, ezeréves hagyományőrző szokás az európai embernek kegyetlennek tűnik, a bálnákat – amelyek valójában gömbölyűfejű-delfinek – hajókkal kiterelik a sekély vízbe, majd puszta kézzel legyilkolják őket. Éppen három nappal a mérkőzés előtt ért véget az évente legfeljebb három-négy alkalommal megszervezett esemény, ám a helyiek kiemelték, bálnahús legfeljebb akkor kerül az asztalra, ha a feröeri bajnok a két mérkőzés alapján kiüti a Ferencvárost.

A vikingek egykori lakóhelyén, a félszigeten fekvő Klaksvík több szempontból is különleges helyszín volt az FTC-nek: egyfelől 8 Celsius-fokos, esős, szeles időben, másfelől a szabványnál jóval – széltében három, hosszában öt méterrel – kisebb műfüves pályán kellett pályára lépnie. Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőnek jól át kellett gondolnia tehát, kikkel vág neki az idény első tétmérkőzésének, az új fiúk közül végül a francia-szenegáli Ibrahim Cissé a védelembe, a kölcsönszerződése után végleg az Üllői útra kerülő Baráth Péter a középpályára, a Paksról átigazolt gólkirály, Varga Barnabás a csatársorba került be, ami azt jelentette, hogy Dibusz Dénessel és Botka Endrével összesen négy magyar kezdett a Ferencvárosban.

Az extrém körülmények egyértelműen a feröeri bajnoknak kedveztek – alighanem sokszor játszott már ennél zordabb időjárásban is –, ám ez az első percekben egyáltalán nem érződött, sőt… Az első három percben Varga Barnabás kétszer is helyzetbe került, ekkor megmutatkozott, hogy az FTC – ahogyan a felkészülési mérkőzések második felében tette – egyértelműen az elmúlt évad gólkirályára építi a támadójátékát. Többet birtokolta a labdát a Ferencváros, ám a lelkes, a dobot szüntelenül verő hazai szurkolók biztatta Klaksvík nem ijedt meg.

Eleinte többször is szögletből, oldalról érkező szabadrúgásból voltak veszélyesek a hazaiak, és ezt már csak azért is figyeltük kitüntetett figyelemmel, mert a rögzített szituációk feltérképezése és a formációk kitalálása Turi Géza feladata volt, aki korábban a ZTE-vel nyert bajnokságot, és hosszú ideje a Klaksvík kapusedzőjeként dolgozik. A Ferencvárosnak az elmúlt idényben többször gondot okozott az oldalról érkező beadások és az ebből kialakuló helyzetek megakadályozása, és ez az új idény első mérkőzésén is így volt. Dibusz Dénesnek többször kellett nagyot védenie, egyszer pedig a léc mentette meg a góltól. Érezhető volt, hogy a házigazdák lendületben vannak, hiszen a bajnokság egy hete érkezett náluk a félidejéhez, és hogy formában is vannak, mi sem mutatta jobban, mint hogy az eddig lejátszott 16 meccsen a maximális 48 pontot szerezték meg.

Az apró lelátókon összegyűlő, kékbe öltözött hazai szurkolók torkukat nem kímélve buzdították kedvenceiket, a szünetre vastaps kísérte a lelkes feröeri játékosokat, a drukkerek pedig a büfé felé vették az irányt, hogy harapjanak valamit. A magyar csapat abban bízhatott, hogy a Klaksvík első számú kapusa, a norvég Markus Olsen Pettersen nélkül lépett pályára, a helyiek szerint hiánya gondot okozhatott volna, ám az első játékrészben kevésszer tesztelték az őt helyettesítő svéd Nils Jonathan Johanssont. Az első félidőben egyértelműen érezhető volt a magyar együttesen, hogy nincs hozzászokva a műfűhöz, a pálya mérete miatt a területeket is kevésbé tudta befutni, a védelemnek pedig volt munkája bőven, középen és a széleken sem unatkoztak a hátvédek.

A fordulás után némileg áttolódott a játék a Klaksvík térfelére, ám ez nem hozott nagy helyzeteket az FTC-nek. Sztanyiszlav Csercseszov érezte, hogy változtatásra van szükség, a támadósorban friss erő kellene, és pályára vezényelte az élete első Bajnokok Ligája-találkozóján pályára lépő Lisztes Krisztiánt, valamint érkezett a szélvész gyors Owusu Kwabena is.

A labda keménységére már a mérkőzés előtti edzésen is panaszkodtak a játékosok, és az igazi fűnél jóval durvább műfüvön időnként valóban a megszokottnál nagyobbat pattant, az erősebb passzoknál, lövéseknél pedig akkorát puffant, hogy rossz volt a lelátóról hallgatni.

Próbált a feröeri kapu közelébe jutni a Ferencváros, ám a Klaksvík futballistái összeszokott csapatot alkotnak, így ha valamelyikőjük hibázott, rögtön ott volt a társ, hogy kisegítse. A középpályára Sigér Dávid is érkezett frissítésképpen, a hazaiak a hajrára pedig mintha némileg elfáradtak volna, legalábbis visszavettek a tempóból. Csak a drukkereik nem fáradtak, akik a „bajnokcsapat, bajnokcsapat” rigmust skandálták, és kisebbfajta népünnepélyt rendeztek a fedett lelátórészen.

A hajrában próbálkozott a Ferencváros, láthatóan gólt akart szerezni, de összességében a feröeri találkozó éppen olyan meccset hozott, amilyenre számítottunk. Harcos, lelkes, lendületben lévő, a futballt egyáltalán nem csaló hazaiakat, illetve a műfüvön megszenvedő Ferencvárost láttunk. De ne feledjük, a legutóbbi selejtezősorozatot is 0–0-val kezdte a kazah Tobol otthonában az FTC, a visszavágón pedig 5–1-re kiütötte esélytelenebb ellenfelét.

A jövő héten szerdán a Klaksvík jön Budapestre, a zöld-fehérek hazai pályán valóban sokkal magabiztosabbak, és saját szurkolóik előtt nagy(obb) nyomás alá kell helyezniük a feröeri védőket.

A Ferencvárosnak a második fordulóba jutást hazai pályán kell tehát kiharcolnia.

A FERENCVÁROS BL-SELEJTEZŐRE NEVEZETT KERETE
Kapusok:Dibusz Dénes, Varga Ádám,Mergl Szabolcs (19 éves), Őri Levente (20)
Védők:Samy Mmaee, Mats Knoester, Eldar Civic, Botka Endre, Myenty Abena, Pászka Lóránd, Ibrahim Cissé,Kaján Norbert (18), Almássy Levente (17)
Középpályások:Anderson Esiti, Mohammad Abu Fani, Kristoffer Zachariassen, Sigér Dávid, Cebrails Makreckis, Baráth Péter, Mohamed Ali Ben Romdan,Katona Bálint (20), Manner Balázs (18),Tóth Alex (17)
Támadók:Ryan Mmaee, Owusu Kwabwena, Amer Gojak, Varga Barnabás, Adama Traoré, Marquinhos, Lisztes Krisztián,Varga Zétény (16)
Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov
Dőlt betűkkel a B-listán benevezett játékosok (zárójelben az életkoruk).
Forrás:uefa.com

Szinte telt ház előtt léptek pályára a csapatok (Fotó: Borbola Bence)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik