El: Bolla Bendegúz olasz sztárcsapat, a Roma ellen bizonyíthat

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.11.30. 08:42
null
Bolla Bendegúz abban reménykedik, hogy a Roma elleni El-mérkőzéseken is ott lehet a pályán (Fotó: Imago Images)
Jó eséllyel magyar résztvevője is lesz a Servette és a Roma összecsapásának: amennyiben Bolla Bendegúz lehetőséget kap, a svájciak 14-szeres magyar válogatott játékosa szélső támadóként futballozhat a Serie A ötödik helyezettje ellen.

A Genfi-tó partjáról, ha szép az idő, gyönyörű kilátás nyílik Európa legmagasabb hegyére, a határ francia oldalán fekvő Mont Blanc-ra, amely 4805 méteres csúcsával minden nézőpontból impozáns látványt nyújt. A svájci város első számú csapata, a Servette háza táján azonban, képletesen szólva, egy másik csúcsot szemeltek ki: valamelyik európai kupasorozatban az egyenes kieséses szakaszba kerülés jelentené hosszú idő után a tetőpontot, elvégre a 2001–2002-es évadban érte meg legutóbb a tavaszt – akkor a Valencia parancsolt megálljt az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében. Az 1890-ben alapított klub patinásnak minősíthető Svájcban, hiszen 17-szeres bajnok, ám a legutóbbi elsőségét az 1998–1999-es idényben ünnepelte. Azóta megjárta a poklot, kétszer is lecsúszott a harmadosztályba, tíz évadot sínylődött a második vonalban. Az elmúlt négy és fél, a Super League-ben töltött esztendő azonban fényes jövőt ígér: a gazdaságilag stabil egyesület kétszer is a dobogón zárt, s ebben a kiírásban minden esélye megvan, hogy bajnoki címet ünnepeljen. Éppen ezért nem meglepő, hogy a csapatot a nyár óta vezetőedzőként irányító René Weiler a Roma elleni Európa-liga-csoportmérkőzést megelőző szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a fejekben a vasárnapi, Young Boys elleni rangadó is ott motoszkál – a Servette-nek már csak papíron van esélye arra, hogy a tavaszt az Európa-ligában folytassa (öt-öt pont választja el két fordulóval a csoportküzdelmek vége előtt a továbbjutó helyen álló cseh Slaviától és az olasz együttestől), ám a She­riff Tiraspol ellen szerzett négy pontjával minden sansza megvan, hogy „átbukjon” az Európa-konferencia­ligába. Érthető tehát, ha a svájciaknál a Super League idei mérkőzései prioritást élveznek a hátralévő két El-összecsapással szemben – még akkor is, ha nemzetközileg jegyzett ellenfél vár a gárdára.

A szurkolói lélektan, hozzáállás azonban más. A genfiekért szorítók a megszokottnál lényegesen nagyobb számban képviseltetik magukat csütörtökön a Stade de Genéve-ben, mint általában. A Servette átlagnézőszáma 7400 körüli, a Roma elleni találkozóra azonban 26 500 jegyet adtak el a hazai szektorokba. A kezdés előtt gigantikus méretű koreográfiával készülnek a házigazdánál – hogy a digitalizációt sehol sem lehet elkerülni, jelzi, hogy a nézők a telefonképernyőjükön megjelenő ikon, kép felmutatásával vehetnek majd részt az akcióban. A meccs telt házas lesz, ami azt jelenti, a vendégeknek fenntartott lelátórészek is megtelnek, mintegy kétezer olasz fanatikus kelt útra. A parázs hangulat ennélfogva garantálható, s a meccsnek jó eséllyel magyar résztvevője is lesz – Bolla Bendegúz a Servette játékosaként mutathatja meg magát.

„Kevés játékosnak adatik meg, hogy olyan kaliberű csapattal játsszon, mint a Roma, ám úgy vagyok vele, hiba lenne túl sokat agyalni, netán görcsölni a meccs miatt, csak élveznem kell minden másodpercét  – mondta a Nemzeti Sportnak a 14-szeres magyar válogatott jobbhátvéd. – Nagy várakozás előzi meg a mérkőzést, minden jegy elkelt, úgyhogy remélem, a szurkolóink jó élménnyel gazdagodnak. Azt egyelőre nem tudom, játszom-e, mert szerdán edzettünk először a legutóbbi, Grasshoppers elleni mérkőzésünk óta – majd csak a meccsnapon dől el, a kezdőbe vagy a cserék közé jelöl-e a szakmai stáb. Jó passzban érzem magam, a volt csapatom ellen ugyanis magabiztos, kettő-nullás győzelmet arattunk, és szerintem jó teljesítményt nyújtottam. Különleges párharc volt számomra, mert eddigi pályafutásom során csupán két-három alkalommal léptem pályára a korábbi együttesem ellen. Persze, a Roma ellenit is várom, nagy nevek szerepelnek az ellenfélnél, októberben ízelítőt kaptunk, mit tudnak a római játékosok, akik alig adtak teret nekünk. Be kell látni, sok hasonlóság nincs a két klub lehetőségei között, valamint az olasz és a svájci bajnokság színvonala is eltérő. Ami tőlünk telt, megtettük idegenben, ám sajnos így is vereség lett a vége. Csereként álltam be a Stadio Olimpicóban, jobbhátvédként futballoztam, azóta viszont többet játszom szélső támadóként, így ha csütörtökön lehetőséget kapok, minden bizonnyal elöl vetnek be. Ha matematikailag nem is tette biztossá a Roma a továbbjutását, szinte eldőlt, ott lesz a sorozat kieséses szakaszában, ez pedig kedvező helyzetet teremthet nekünk, kis szerencsével jó eredményt érhetünk el. Ehhez elengedhetetlen, hogy a vendégek támadójátékát elfojtsuk, fokozottan oda kell figyelnünk az egy az egy elleni játékhelyzetekre – ez persze nem lesz ujjgyakorlat, világszínvonalú labdarúgók sorakoznak ellenfelünknél.”

Való igaz, a Serie A 5. helyezettjénél olyan ragyogó futballisták várnak bevetésre, mint Romelu Lukaku, Paulo Dybala, Lorenzo Pellegrini, Andrea Be­lotti vagy Stephan El Shaarawy – a legjobbak közül Tammy Abraham sérült. A Roma ráadásul nem veheti félvállról az összecsapást: egyfelől az első hely megszerzése miatt győzelmi kényszerben játszik, másrészt pedig mivel azonos pontszám esetén a Slavia és közte a gólkülönbség rangsorol (jelenleg három góllal van lemaradva), minél többel le kellene győznie svájci vetélytársát.

„Csak a győzelemmel foglalkozunk. Ha nyerünk és a Slavia is három pontot szerez, abban az esetben a Sheriff ellen mindent egy lapra feltéve kockáztatunk az utolsó csoportmeccsen – mondta hivatalos sajtótájékoztatóján José Mourinho, a Roma portugál vezetőedzője, aki a svájci szokásoktól eltérően mintegy fél óra késéssel érkezett meg a sajtóeseményre. – Az egy ponttal semmire sem megyünk, hiszen a tabella élén szeretnénk zárni. Noha a Servette csak a harmadik helyre hajt, az első húsz-harminc percben jellemzően erősen kezd otthon, nagyon oda kell figyelni rá saját közönsége előtt. Viccesen mondhatnám, az lenne a legjobb a svájciaknak, ha a hétvégi fontos bajnokijuk miatt a második csapatukkal állnának ki Azzal együtt, hogy nyernünk kell csütörtökön, gondolnunk kell a játékosok állapotára is. Az előző mérkőzésünk kezdő tizenegyéhez képest lesz néhány változtatás az összeállításban – jó hozzáállást várok azoktól is, akiket a cserék közé nevezek, nekik is meg kell találniuk a motivációjukat, ha pályára lépnek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik