Ekl: újra Varsóban a Hollandiában őrizetbe vett két Legia-futballista

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2023.10.07. 12:29
null
Radovan Pankov (Fotó: Getty Images)
Szabadon engedték a Legia Warszawa két labdarúgóját, akiket csütörtökön vett őrizetbe a holland rendőrség a lengyel csapat AZ Alkmaar elleni Európa-konferencialiga-mérkőzését követően. A két játékos már vissza is térhetett Varsóba.


A 33 éves portugál Josué Pesqueirát és a nála öt évvel fiatalabb szerb Radovan Pankovot sajtóhírek szerint ügyvéd jelenlétében hallgatták ki az anyanyelvükön.

„A mérkőzés után a Legia Warszawa két játékosa sérülést okozott az AZ több alkalmazottjának, akik orvosi ellátásra szorultak. Ezeket a futballistákat őrizetbe vették bántalmazás vádjával” – közölte pénteken a helyi rendőrség, az ügyészség és a város. A hollandok jelezték: nem csupán ők, hanem a Legia több más tagja, labdarúgók és hivatalos személyek váltak erőszakossá, amikor a stadion parkolójában tartották a csapatbuszt, miközben a rendőrség próbálta a lengyel szurkolókat kiterelni az arénából.

„A lengyel média próbálja úgy beállítani a labdarúgókat, mintha ők lennének az áldozatok, de ez nagyon távol áll a valóságtól” – olvasható a holland hatóságok közös állásfoglalásában.

Már a mérkőzés előtt botrányos események történtek: a varsói drukkerek a stadionnál megtámadták a készenléti rendőröket, amikor be akartak jutni a kapukon, s a támadás során az egyik rendőr ájultan esett össze. A lengyel TVP televíziós csatorna beszámolója szerint ugyanakkor a klub elnök-tulajdonosát, Dariusz Mioduskit egy rendőr arcon ütötte, miközben a Legia több tagját gumibottal verték.

Az esetre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is reagált. A közösségi oldalán jelezte: utasította a külügyminisztert, hogy azonnal tegyen diplomáciai lépéseket annak kiderítésére, pontosan mi történt csütörtökön késő este. A lengyel külügyminisztérium szombatra bekérette Hollandia lengyelországi nagykövetét.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ

E-CSOPORT

AZ (holland)–Legia Warszawa (lengyel) 1–0
Aston Villa (angol)–Zrinjski Mostar (bosnyák) 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik