Ekl: Támadni szeretünk, a Ferencvárosnak ez a génjeiben van – Máté Csaba

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.08.16. 13:41
null
Máté Csaba csütörtökön is győzelemre éhes Fradit akar látni (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros 6–1-re nyert a Hamrun ellen Máltán az Európa-konferencialiga utolsó előtti selejtezőkörének első mérkőzésén, így a csütörtöki visszavágó formalitásnak tűnik. Az FTC-t irányító Máté Csaba így is arra számít, hogy csapata nyerni akar, főleg a Puskás Akadémiától elszenvedett bajnoki vereség után. Sigér Dávid megerősítette, a vasárnapi bajnoki után ég a játékosokban a bizonyítási vágy.

 

– Hogyan lehet motiválni ilyen eredmény után a játékosokat?
– Valóban, ez egy új feladat. Kényelmes pozícióból várhatjuk a visszavágót, de a hétvégi, Puskás Akadémia elleni vereség miatt nem engedhetjük meg magunknak, hogy leengedjünk. Igenis győzelmi igénnyel kell kifussunk a pályára. A játékosokat rotálni kell, mindenkinek meg kell találnia a saját motivációját. És azt is hangsúlyoztuk a játékosoknak, ne továbbjutásban gondolkodjanak, hanem győzelemben.

– Mennyire lesz felforgatott a csapat?
– A sűrű program miatt ismét vannak sérültjeink, lesz, aki a Hamrun ellen nem lesz bevethető. Rotálni muszáj, ellenkező esetben jönnek a sérülések. Látni kell azt is, hogy a válogatott játékosoknak a nyáron alig volt pihenőjük, gyakorlatilag négy-öt napot lazíthattak, máris élet-halál mérkőzéseken kellett játszaniuk. Márpedig az olyan csapatok számára, mint a miénk, a július, augusztus meghatározza a szezont.

– A hétvégi Puskás Akadémia elleni vereség után a védekezést kritizálta. Miben kell hátul javulni?
– A szurkolók támadó szellemű Ferencvárost szeretnének látni, de leginkább azt szeretik, ha nyer a csapat. Ehhez pedig sokféle út vezet. Van olyan nap, amikor hatékonyan használjuk ki a helyzeteinket, akkor hátul beleférhet a hiba. Másik napon nem lehet a védőknek belealudniuk a mérkőzésbe. Támadni szeretünk, a Ferencvárosnak ez a génjeiben van, de a siker alapja a szervezett játék.

– Az utóbbi időszakban vezetőedzőként önre irányul a figyelem. Hogyan éli meg a kritikákat, dicséreteket?
– Próbálom nem olvasni a kommenteket. Nem is vagyok fent a közösségi médiában, nem fordítok erre figyelmet. Bárkivel szívesen beszélek futballról, de a közeli barátaim, ismerőseim véleményére adok. Próbálom ezeket a tényezőket kizárni. Ismerőseim olykor mondják, mit olvastak rólam az interneten, azt szoktam válaszolni nekik, ha őket zavarja, ne olvassák el…

SIGÉR DÁVIDBAN ISMÉT LOBOG A BIZONYÍTÁSI VÁGY

A párharc lefutott, a 6–1-es idegenbeli mérkőzést követően Sigér Dávid is elismerte, a továbbjutásra egyértelműen nekik van nagy(obb) esélyük, mégsem mondaná, hogy a második mérkőzés lefutott kilencven perc lesz.

„Nyilvánvalóan nekünk van nagyobb esélyünk a továbbjutásra, de a saját arculatunk, presztízsünk miatt egyáltalán nem mindegy, a csütörtöki mérkőzésen milyen teljesítményt nyújtunk – mondta a Ferencváros középpályása. – Ráadásul a Puskás Akadémia elleni hétvégi vereség miatt ismét lehet bennünk bizonyítási vágy. Nagyon bosszant a vasárnapi rossz eredmény… Lesz mit ismét helyre hozni.”

Sigér Dávid szerint a csütörtöki eredménynek elsősorban a presztízs miatt lesz jelentősége (Fotó: Török Attila)
Sigér Dávid szerint a csütörtöki eredménynek elsősorban a presztízs miatt lesz jelentősége (Fotó: Török Attila)

A Ferencváros az Ekl-ben az ír Shamrock Rovers elleni (4–0-s hazai győzelem) párharcot követően másodszor várja kényelmes helyzetből a visszavágót, a máltai Hamrun Spartans ellen aligha foroghat veszélyben a továbbjutás. Sigér formája és önbizalma teljesen rendben van, ahogy fogalmazott, éhes a játékra.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon álmodik-e már az Ekl csoportköréről.

„A Klaksvík elleni búcsú óta csakis ez lebeg a szemem előtt. Még akkor is, ha tudom, túlzottan távolra nem szabad tekinteni, hiszen abból könnyen hasra esés lehet. De ott van a csoportkör a fejemben, igaz csak annyira, amennyire szabad.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓK
Augusztus 17., csütörtök

19.00: Ferencvárosi TC–Hamrun Spartans (máltai) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Debreceni VSC–Rapid Wien (osztrák) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik