Ekl: a Fiorentina hétgólos meccsen győzött a Bozsik Arénában

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 20:43
Fotó: Balogh László
Az Ajax gól nélküli döntetlent játszott az Aston Villával a labdarúgó Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Az Olympiakosz 4–1-re kikapott a Maccabi Tel-Avivtól hazai pályán. A Fiorentina 4–3-ra győzött a Maccabi Haifa ellen a Bozsik Arénában, míg a Dinamo Zagreb kétgólos sikert aratott a PAOK ellen. A Molde az FC Bruges, a Fenerbahce az Union Saint-Gilloise, a Lille pedig a Sturm Graz ellen győzedelmeskedett.

 

A Fiorentina ismét a magyar fővárosban játszott Európa-konferencialiga-mérkőzést – a Gázai övezetben dúló háború miatt európai kupamérkőzéseire Budapestre költöző Maccabi Haifa látta vendégül a violákat a Bozsik Arénában. A tartalékos Fiorentina a második percben vezetést szerzett, de M’Bala Nzola találatára hamar érkezett a válasz, a 12. percben egy szögletet követően Abdoulaye Seck pofozta be a labdát közelről, s még a harmincadik percben sem jártunk, mire Gadi Kinda révén megfordította a mérkőzést a Maccabi. Az izraeliek sokkal veszélyesebben futballoztak a szünetig, de a második félidőt aktívabban kezdte a Fiorentina, és az 58. perctől kezdődő gólparádéból is jobban jött ki. Először Lucas Beltrán egyenlített okos, spiccel lőtt góljával, majd a 66. percben Anan Khalaili egyéni akciójából szerzett ismét vezetést az albérletben játszó Maccabinak. Az olasz együttes nagyon nem akart hátrányban hazautazni, újabb gyönyörű támadást követően a dallamos nevű Rolando Mandragora egyenlített, és mindent megtett azért, hogy győztesen hagyja el a pályát, Show kiállítása miatt ugyanis az utolsó negyedórát emberelőnyben játszhatta. A hosszabbításban össze is jött a győztes gól, méghozzá a csereként pályára lépő Antonín Barák révén. 3–4

 

Az Ajax és az Aston Villa mérkőzésén gólt nem, de piros lapot kétszer is láthattak a szurkolók – Ezri Konsa a 83. percben lerántás miatt mehetett zuhanyozni, három perccel később Tristan Gooijert buktatásért állította ki a bíró. A meccsen egyébként nem volt sok helyzet, a felek csupán öt-öt alkalommal kísérleteztek.

Az Olympiakoszt – amely az előző körben a Ferencvárost búcsúztatta – hideg zuhanyként érhette, hogy a Maccabi Tel-Aviv Eran Zahavi és Ido Sahar góljával már kilencpercnyi játék után 2–0-ra vezetett. Az első negyedóra végén Ajub el-Kabi szépített, az egyenlítés viszont nem jött össze, sőt az izraeliek még kétszer bevették a hazaiak kapuját, így 4–1-re győzedelmeskedtek.

A norvég Molde hosszabbításban szerzett találattal nyert 2–1-re az FC Bruges ellen, a Lille pedig Jonathan David vezérletével aratott 3–0-s sikert Ausztriában a Sturm Graz vendégeként.

A Dinamo Zagreb Bruno Petkovic duplájával győzött 2–0-ra a PAOK ellen, a Fenerbahce pedig hazájától távol, Belgiumban verte meg az Union Saint-Gilloise-t 3–0-ra.

Nem született gól a Servette és a Viktoria Plzen mérkőzésén – a hazaiaknál Bolla Bendegúz kezdőként lépett pályára, és a 81. percben lecserélték.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
Ajax (holland)–Aston Villa (angol) 0–0
Molde (norvég)–FC Bruges (belga) 2–1 (Stenevik 43., Gulbrandsen 90+2., ill. De Cuyper 84. – 11-esből)
Sturm Graz (osztrák)–Lille (francia) 0–3 (J. David 28., 51., Zhegrova 71.)
Olympiakosz (görög)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1–4 (El-Kabi 13., ill. Zahavi 4., 30., Sahar 9., Dor Peretz 74.)
Servette (svájci)–Viktoria Plzen (cseh) 0–0
Union Saint-Gilloise (belga)–Fenerbahce (török) 0–3 (Batshuayi 20., Oosterwolde 84., Tadics 90+4. – 11-esből)
Dinamo Zagreb (horvát)–PAOK (görög) 2–0 (Petkovic 37., 71.)
Maccabi Haifa (izraeli)–Fiorentina (olasz) 3–4 (Seck 12., Kinda 29., Khalaili 67., ill. Nzola 2., Beltrán 58., Mandragora 73., Barák 90+5.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik