Ekl: „Az első meccsen többre számítottam a Ferencvárostól”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 10:25
José Luís Mendilibar szerdán már a Groupama Arénában tartott edzést csapatának (Fotó: Koncz Márton)
A Ferencváros–Olympiakosz Ekl-rájátszás visszavágója előtt görög kollégánkat, a Sport24.gr újságíróját, Antonisz Oikonomidiszt kérdeztük, mire számíthatunk az athéniaktól a párharc második meccsén és elmondta véleményét az FTC-ről is.

 

Múlt héten az Olympiakosz úgy várta a Ferencváros elleni Ekl-meccset, hogy éppen edzőt váltott a mérkőzés előtt, a tavaly Európa-liga-győztes José Luis Mendilibar vette át a csapat irányítását, miután portugál elődjével, Carlos Carvalhallal a kispadon az Olympiakosz 2–0-ra elveszítette a Panathinaikosz elleni rangadót, s előtte, ugyancsak a Pana ellen, már a nyolcaddöntőben elvérzett a Görög Kupában. Ezek után még Görögországban is meglepetést jelentett az Olympiakosz Ferencváros elleni szervezett játéka és 1–0-s győzelme. 


Hogy őszinte legyek, az első meccsen, főleg a második félidőben, többre számítottam a Ferencvárostól – értékelt a Nemzeti Sport kérdésére a vezető görög sportportál, a Sport24.gr újságírója, Antonisz Oikonomidisz. Ellenben az Olympiakosz produkciója kellemes meglepetés volt azok után, hogy mennyi problémával és edzőváltás után várta a csapat a mérkőzést. Az első meccshez képest a kezdőcsapatban maximum egy vagy két változtatásra lehet számítani Mendilibartól. Elsősorban a középpályás André Hortának és a szélső Daniel Podencének lehet esélye a csapatba kerülésre.” 

Antonisz Oikonomidisz

Kollégánk bővebben is kitért az Olympiakosz játékáról és nagyon elismerően szólt az új szakvezetőről, José Luis Mendilibarról.

Az edzőváltás jelentette új impulzus segített a csapaton. Mendilibar nagy tapasztalattal rendelkező, elismert edző, akinél fontos a szervezettség. Tíz nap alatt többet fejlődött a csapat játéka, mint az elődeinél összesen (ebben az idényben a spanyol edző már a negyedik szakvezető az Olympiakosz élén – a szerző). Úgy gondolom, a PAOK ellen 4–1-re, idegenben megnyert bajnoki rangadóján mutatott játék útmutató lehet az Olympiakosz számára a Ferencváros elleni visszavágó előtt is. Taktikailag fegyelmezett, védekezésben nagyon masszív csapatra lehet számítani Mendilibartól. Gyakorlatilag két blokkra osztható az együttese, az egyik folyamatosan a labda mögött játszik, a feladata a labda megszerzése, a másik blokk pedig azért felel, hogy megtalálja, kialakítsa a gólhelyzetekhez szükséges területeket.” 

Oikonomidiszt arról is faggattuk, hogyan lehetséges az, hogy a csapat egyik legjobb és legértékesebb játékosát, a januárban az FC Portótól kölcsönvett Fran Navarrót nem nevezték be az Európa-konferencialigára, miközben nyolc bajnokin négy góllal nyitott a görög élvonalban. (A Transfermarkt egyébként a 14 millió euróra taksált portugál védőt, David Carmót tartja az Olympiakosz legértékesebb játékosának, második az előző idényben az angol Premier League-ben hat gólt szerző, szintén portugál szélső, Daniel Podence, 13 millióval és a harmadik Navarro 10 millióval). 

Az Olympiakosz jelenlegi keretében nyolc téli szerzeményt találunk (a nyolcból hat játékos becsült értéke több mint 2 millió euró, többségük kölcsönbe érkezett, viszont Gelson Martinsért fizettek is hárommilliót – a szerző), akik közül ugye csak hármat lehetett benevezni az Európa-konferencialigára. Szakmai részről konkrét igény volt egy középhátvéd benevezése, ő lett a Portótól kölcsönvett David Carmo, és kérés volt egy belső középpályás, arra a posztra Chiquinho érkezett a Benficától. Mellettük a Monacótól megvett szélső, Gelson Martins került volna még be az Ekl-keretbe, de mivel ő megsérült, így egy másik középpályásra, a Bragától kölcsönvett André Hortára esett a választás. Csatárposzton így is van három választási lehetőség, hiszen ott van a marokkói válogatott Ajub El-Kabi, a szintén marokkói válogatott Juszef El-Arabi és a montenegrói Sztevan Jovetics. Ezért maradhatott ki Navarro.”

Arra is kíváncsiak voltunk, mi az oka az Olympiakosz látszólagos visszaesésének, hiszen míg 2020 és 2022 között sorozatban háromszor bajnok lett a csapat, addig az előző idényben csak a 3. helyen végzett Görögországban, jelenleg pedig a 4. helyen áll a tabellán.

Ilyen a futball, nem lehet mindig nyerni – reagált a Sport24.gr szakírója felvetésünkre. – A vetélytársak erősödtek, nagyon kiélezett lett a bajnoki címért folyó versenyfutás. Az Olympiakosz pedig elkövetett hibákat, főleg a kiválasztásban, a keret összeállításában, de nincs világvége-hangulat a klubnál, a célok változatlanok, a munka pedig folytatódik, most már egy új szakmai stábbal.” 

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ     
Csütörtök, 21.00: FERENCVÁROS–OLYMPIAKOSZ (görög) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Budapest, Groupama Aréna. Vezeti: Clément Turpin (francia)
Az első mérkőzésen:  0–1


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik