WADA: tavaly 274 ezer doppingtesztet végeztek az ellenőrök

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.01.28. 13:53
null
<p>Tavaly 274 ezer doppingtesztet végeztek az ellenőrök </p>
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) világszerte több mint 274 ezer tesztet végeztetett el 2021-ben a különböző antidopping-szervezetekkel – áll a WADA friss jelentésében.

 

A dokumentum szerint a 256 doppingellenes szervezet ellenőrei 102 503 mintát vettek le versenyeken és 171 751-et versenyen kívül.

„Az adatok azt mutatják, hogy a WADA a koronavírus s különösen az omikron-változat terjedésével kapcsolatos korlátozó intézkedések ellenére is képes volt fenntartani a tesztelés magas szintjét” – jelentette ki a felerészben az aláíró kormányok, felerészben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által pénzelt ügynökség lengyel elnöke, Witold Banka. Egyúttal felhívta a WADA-val kapcsolatban álló nemzeti szervezeteket, hogy „biztonságosan tárolják a mintákat az esetleges jövőbeni elemzésekhez”.

A jelenlegi WADA-szabályozás szerint tíz évig őrzik meg a sportolók mintáit.

Banka külön kérte, hogy még a februári téli olimpia előtt minden Pekingbe utazó sportolót megfelelően teszteljenek, és teljesítsék a szakértőktől kapott ajánlásokat, hogy kiket vessenek alá akár többször is különösképpen alapos vizsgálatnak.

A WADA a koronavírus-járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 306 ezer alkalommal tesztelt sportolókat, míg 2020-ban jóval kevesebb, mintegy 168 ezer mintát gyűjtött be az ellenőrzések alkalmával.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik