PIRCS ANIKÓ 2020.03.06 19:39 Frissítve: 2020.03.06 19:40

Vívás: tusokra imák – nyolc magyar a főtáblán a pesti GP-n

Jó vívás után egy rövid fohász is kellett a gyors továbbjutáshoz a csapattal olimpiai kvótára hajtó Andrásfi Tibornak és Berta Dánielnek. Nyolc magyar vív a főtáblán vasárnap a budapesti párbajtőr GP-n.

Bányai Botond (jobbra): hat asszó, hat győzelem (Fotó: Tumbász Hédi)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Ismerős látvány fogadta a vívók hagyományos tavaszköszöntő versenyének, a párbajtőrözők Grand Prix-viadalának férfi selejtezőjére érkezőket: a háromszáz tagú mamutmezőny tagjai váltották egymást folyamatosan a Ludovika Aréna pástokkal teli forgószínpadán.

Azaz mégsem minden ugyanolyan, mint máskor. Miután a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – amelynek campusán található a versenyhelyszín – és a Magyar Vívószövetség a koronavírus magyarországi megjelenésére tekintettel csütörtökről péntekre virradóra úgy határozott, más nemzetközi sporteseményekhez hasonlóan zárt kapuk mögött tartja meg a viadalt, a nézők ezúttal hiányoznak a lelátókról.

A hazai GP tétje a szokásos: miután pontokat ad a hazai ranglistára is, amely a világversenyekre utazó csapat összetételét befolyásolja, az egy egy elleni küzdelem kiélezett.

A „kanyart” a legjobban a hat asszóból hatot megnyerő, 21 éves Bányai Botond (Vasas), valamint az előző világkupákon az olimpiai csapatkvótáért vállvetve küzdő Berta Dániel (BHSE) és Andrásfi Tibor (BVSC) vette. Utóbbiak öt győzelemmel és egy verséggel éppen becsúsztak a 16, túlóra nélkül továbbjutó vívó közé.

„Nem könnyű elvonatkoztatni attól, hogy két hét múlva a tokiói részvételért vív a csapat, ezért örülök nagyon, hogy sikerült százszázalékosan koncentrálnom, és a szezon legjobb csoportkörét vívtam, az év során először jutottam egyből a főtáblára. A hatvannégy között nehéz feladat vár rám, elég sok pontot kell megvédenem a tavalyi eredményem miatt; remélem, sikerül átmentenem a jó formámat a folytatásra” – értékelt a BVSC húszéves tehetsége, Andrásfi Tibor, aki egy évvel ezelőtt bronzérmet nyert a viadalon.

Berta Dániel dohogott kicsit a csoportkör után, mondván, jó esélye volt hat nullával befejezni az ötös asszókat, de miután becsúszott egy vereség: „jöhetett a szokásos imádkozás, hogy ne kelljen újabb meccset vívni a főtábláért”.

Berta egyaránt eredményesen vívott és fohászkodott, és miután megtudta, hogy továbbjutott, felszabadultan tette hozzá: „Jól sikerült edzőtáborozáson vagyunk túl, és a fizikai edzőmmel is sokat dolgoztunk az elmúlt két hétben, aminek eredményeként jó formában érkeztem a versenyre; örülök, hogy jönnek a tusok.”

Az egyenes kieséses szakaszból Peterdi András (BHSE), Somfai Péter (BHSE) és Osman-Touson Maruan (BVSC) csatlakozott a főtáblás mezőnyhöz, így a két kiemelt honvédossal, Siklósi Gergellyel és Rédli Andrással együtt nyolc magyar lép pástra vasárnap a legjobb hatvannégy között.

2021.04.17 08:02:33

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

Az 1956-os olimpián lenyűgözte a magyar kéziszercsapat gyakorlata – azonnali ismétlést kért.

2021.04.16 23:44:58

Egyéb egyéni TÓTH ANITA

NS-VÉLEMÉNY. Megélte és túlélte a mélypontokat, s mostanra megtanulta kezelni az esélyességet.

2021.04.15 10:04:51

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Azt tudjuk, mozogni egészséges a testnek, arról azonban kevesebb szó esik, hogy milyen jót tesz a léleknek is egy kiadós edzés. (x)

2021.04.14 16:57:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tulajdonképpen egy körforgás, amiben végső soron mindenki jól jár. (x)

2021.04.14 11:41:32

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS, KOHÁN GERGELY, KOVÁCS ERIKA, SZŰCS ANDRÁS

100 NAP TOKIÓIG. Milák Kristóf trénere többször újraírta az edzéstervet, Lőrincz Tamás az átállás miatt aggódik.