H. Á.
MTI
2023.03.21 13:14 Frissítve: 2023.03.21 14:26

Vívás: itt az ukrán válasz az oroszok és a fehéroroszok visszaengedésére...

A kijevi bejelentés, amelyet az insidethegames.biz portál ismertetett, a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) kongresszusának március 10-i döntésére válaszul született, amellyel az FIE lehetővé tette az orosz és a fehérorosz sportolóknak, hogy semleges státuszban részt vegyenek a sportág nemzetközi versenyein.

 

Az ukránok nem indulnak, ahol az oroszok igen (Fotó: Getty Images)

A két ország sportolóinak visszaengedése mellett 89 küldött szavazott, nemmel pedig 46.

Az FIE határozata ellen tiltakozva elébb a német, majd a svéd és a finn vívószövetség is lemondta saját nagy nemzetközi versenyeinek megrendezését.

Ukrajna teniszszövetsége ugyanakkor magát a bojkottot nem tartja hatékony megoldásnak.

„Egy ilyen döntés az ukrán tenisz tönkretételéhez vezetne, mert szinte minden versenyen részt vesznek az oroszok, és nem az ellenük, hanem az ukránok elleni szankcióvá válna önkéntes távolmaradásunk” – hangzik a kijevi állásfoglalás.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) az ukrajnai háború miatt felfüggesztette Oroszország és az inváziót támogató Fehéroroszország sportolóinak részvételét a szervezet égisze alá tartozó csapatversenyeken, viszont semleges státuszban egyénileg indulhatnak a férfi és női profi játékosokat összefogó szervezetek (ATP és WTA) tornáin.

„Ha megengedik az oroszoknak és a fehéroroszoknak, hogy versenyezzenek, akkor velük kell játszani és nyerni, nem pedig elkerülni a csatát” – áll az ukrán sportági szövetség közleményében.

 

2023.06.04 17:58:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És hogy milyen edző volt, az egy hete 79 éves korában elhunyt korábbi kiváló öttusázó, vízilabdázó Bodnár János? Sportágtól függetlenül, íme rá egy jellemző mondat: „Ars poeticám nincs, mert az alapvetés, hogy nem csupán versenyzőt, embert is kell faragnom a tanítványaimból.”

2023.06.03 23:04:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén vállalja a klub iránti szeretetét, lassan egy éve pedig már hivatalosan is tesz, tehet a Lokiért.

2023.06.03 22:20:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ez a publicisztika nem Suhajda Szilárdról, hanem a halálát övező reakciókról, a szokás szerint kettészakadt közhangulatról, a szinte kizárólag „féloldalas” gondolkodásról és véleményekről szól. Ezért vártam vele ennyit. Hiszen nem az a kérdés, kinek van igaza, hanem az, miért akarunk megint igazságot hirdetni olyan ügyben, amelyben egyetlen, objektív, osztatlan igazság nincs, nem is lehet.

2023.05.30 17:00:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszke rá, hogy harmadik olimpiai bajnoki címének megszerzése után megszólaltathatta Szilágyi Áront.

2023.05.25 15:33:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A gazdasági, társadalmi, kulturális háttér fellebbentése segít megismerni az ok és okozati összefüggéseket.