Vihar előtti csend – Lakner Gábor jegyzete

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.01.04. 00:37

Elképesztő sikereket értek el a magyar sportolók a mögöttünk hagyott évben, ám az embernek olyan érzése van, hogy a 2023-as esztendő még ennél is hangosabb lesz, és ez csak a vihar előtti csend. Elvégre kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak, idehaza pedig hajlamosak vagyunk mindent ötkarikás szemüvegen át nézni.

És egyáltalán nem csak mi.

„Most már Párizzsal kelünk és fekszünk” – mondta az év vízilabdázójának megválasztott Jansik Szilárd, amikor a karácsonyi mellékletünk kapcsán beszélgettünk, ez az elejtett félmondat pedig jól mutatja, mennyire fontos év vár nemcsak a magyar, hanem a világ minden sportolójára is.

Az előjelek kifejezetten jók, elvégre Milák Kristóf továbbra is egyeduralkodó pillangóúszásban, Szilágyi Áron három olimpiai bajnoki cím után végre egyéniben is világbajnoki címet nyert, Kopasz Bálint meg amiben rajthoz áll, abban elsőként kajakozik át a célvonalon. Gulyás Michelle a ranglista szerint jelenleg a világ legjobb női öttusázója, Salim Omar Gergely remeklésének köszönhetően már tekvandós világbajnoka is van Magyarországnak. Pólósaink mindkét nemben nagyot alakítottak, nem is beszélve a birkózókról, akik minden idők legeredményesebb évét zárták – részükről már idén is jöhetne az olimpia.

Egyelőre azonban „csak” a kvalifikációs időszak kezdődik, több sportágban pedig az az érzésünk, hogy a szövetségi kapitánynak azért hálátlan a feladata, mert azt kell eldöntenie, ki szerezze meg a kvótát a szóba jöhető jelöltek közül, nem pedig azzal kell foglalkoznia, hogyan szerezzük meg. Nyilván a riválisok is erre törekednek, de a klasszisainknak elég a saját dolgukkal foglalkozni, és akkor meglesz az olimpiai kvalifikáció, ezért is klasszisok, többek között. Hozzájuk pedig nagyon sokan csatlakozhatnak az előttünk álló másfél évben.

A kétezres években sosem volt százötvennél kisebb létszámú a magyar olimpiai csapat, sőt, a 2004-es athéni olimpián még a kétszázat is átlépte. Reálisnak tűnik, hogy a szokott létszámot ezúttal is elérik a magyar sportolók – a 2022-es eredménysor alapján mindenképpen.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik