Torna: két magyar győztest avattak Szombathelyen

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.09.25. 19:22
null
Kovács Zsófia győzött felemás korláton Szombathelyen (Fotó: Tumbász Hédi)
Két arany, egy ezüst és két bronz, vagyis ötször állt dobogón magyar tornász a Hungarian Grand Prix-viadal szombati napján.

 

Kovács Zsófia (DKSE) egyetlen szeren indult a szombathelyi Hungarian Grand Prix-versenyen – a kedvenc szerén, felemás korláton.

Mindez azt is jelentette, hogy amellett, hogy Trenka János tanítványa egyetlen fellépésre koncentrálhatott pénteken, a selejtezők során, s hogy onnan az első helyen jutott be a szombati szerenkénti fináléba, egyszersmind sejtette, hogy jó eséllyel a döntőben is övé lesz a legjobb gyakorlat.

Így történt.

A tokiói olimpikon kétséget sem hagyott afelől, hogy ezen a szeren ott van a legjobbak között, immár aranyéremmel a nyakában pedig azt is megosztotta az érdeklődőkkel, hogy bár nem lehet elégedetlen, akad(t) hiányérzete: „Viszonylag tiszta gyakorlatot mutattam be a döntőben, viszont a leugrás miatt kicsit bosszús vagyok, mert az egyszerűbbet sikerült csak megcsinálnom.”

A decemberi mersini Európa-bajnokságon is Kovács nyert ezen a szeren, s ott Székely Zója (Postás SE) végzett mögötte a második helyen – akárcsak szombaton a vasi megyeszékhelyen.

„Örülök, hogy ezúttal is Zsófi mögött végeztem, és a második lettem, remélem, eljön majd az az idő, hogy Zsófihoz hasonló pontszámot érő gyakorlatot tudok bemutatni nemzetközi versenyeken” – nyilatkozta Székely Zója.

Ahogy Kovács Zsófia felemás korláton, úgy Bácskay Csenge (Postás SE) ugrásban számított toronymagas esélyesnek: a papírforma ezen a szeren sem borult, Bácskay győzött.

„A bemelegítést elrontottam, szerencsére a döntőre megnyugodtam. Hazai környezetben különösen szép a győzelem” – mondta Bácskay.

A két magyar bronz a férfiak között született: Mészáros Krisztofer (Győri AC) talajon és lólengésben is a harmadik helyen végzett.

„Talajon voltak hibáim, bár nem volt az a gyakorlat sem rossz, a lólengéssel azonban sokkal inkább elégedett lehetek. Vasárnap újabb két döntő vár rám – folytatjuk! – értékelt Mészáros.

A Hungarian Grand Prix-viadal záró napján is több magyarért szoríthatunk az Aréna Savariában, hiszen Székely Zója gerendán, Bácskay Csenge talajon, míg Juk Ilka (TC Békéscsaba) gerendán és talajon mutathatja be gyakorlatát. A férfiaknál nyújtón lehetnek a legvérmesebb reményeink, hiszen a szer Európa-bajnoki bronzérmese, Vecsernyés Dávid (BHSE) az első helyen kvalifikálta magát a fináléba. Mellette Mészáros Krisztofer korláton és nyújtón lép még pódiumra vasárnap.

TORNA HUNGARIAN OPEN, SZOMBATHELY
Szerenkénti döntők. Férfiak. Talaj:
1. Illja Kovtun (ukrán) 14.450, 2. Kalny (cseh) 14.300, 3. Mészáros Krisztofer 14.350, ...6. Dobrovitz Ádám 11.500. Lólengés: 1. Matvei Petrov (albán) 14.700, 2. Kovtun 14.700, 3. Mészáros Krisztofer 14.300. Gyűrű: 1. Nyikita Szimonov (azerbajdzsáni) 14.500, 2. Hoeck (osztrák) 14.400, 3. Gulidov (izraeli) 13.600, ...5. Tomcsányi Benedek 13.250. Nők. Ugrás: 1. Bácskay Csenge 13.775, 2. Bacsinszka (ukrán) 13.175, 3. Sydney (kanadai) 12.775. Felemás korlát: 1. Kovács Zsófia 14.400, 2. Székely Zója 13.650, 3. Bacsinszka 13.200

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik