Tokió 2020: hét magyar cselgáncsozó szerzett kvótát

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2021.06.22. 18:01
null
Cirjenics Miklós kontinentális kvótával került be a tokiói mezőnybe (Fotó: Tumbász Hédi)
A cselgáncsozó Tóth Krisztián, Ungvári Attila, Cirjenics Miklós, Csernoviczki Éva, Pupp Réka, Karakas Hedvig és Özbas Szofi kvótát szerzett a tokiói olimpiára – derült ki a nemzetközi szövetség által kedden kiadott hivatalos listáról.

A szövetség legfrissebb világranglistája alapján Tóth Krisztián (90 kg, 3. a világranglistán), Ungvári Attila (81 kg, 20.), Cirjenics Miklós (100 kg, 32. – kontinentális kvóta), illetve Csernoviczki Éva (48 kg, 24.), Pupp Réka (52 kg, 19.), Karakas Hedvig (57 kg, 12.) és Özbas Szofi (63 kg, 25.) készülhet az ötkarikás játékokra.

Hasonló volt az állás a hároméves kvalifikáció utolsó és egyben legfontosabb állomása, a június 13-án befejeződött budapesti világbajnokság előtt is, a Papp László Sportarénában rendezett vb-n egyik magyar pozíciója sem változott érdemben.

A kvalifikációs menetrend szerint kategóriánként a világranglista első 18 helyezettje indulhat Tokióban, a rendező japánok automatikusan megkapják a kvótát, a maradék 120 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapták kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jutott.

A tokiói olimpia cselgáncstornáján – amelyre július 24-től 31-ig kerül sor a Nippon Budokan Csarnokban – bemutatkozó csapatverseny során egy válogatottat három férfi (73, 90 és +90 kilogrammos súlyhatárokkal) és három női (57, 70 és +70 kg) dzsúdós alkot. Az ötkarikás játékokon az egyéni versenyzők által kiharcolt kvóták alapján vehet részt egy ország a csapatversenyben, ehhez azonban az adott súlycsoportokba nevezhető hat sportolót kell delegálnia. Magyarországnak sem a 73 kilogrammos (vagy alacsonyabb), sem a +70 kilogrammos kategóriában nem jutott ki egyéni versenyzője az olimpiára, így a tokiói csapatversenyt a mieink nélkül rendezik meg.

A 2016-os riói olimpián nyolcfős magyar dzsúdós küldöttség vett részt, amely egy ötödik (Ungvári Miklós), illetve három hetedik hellyel (Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Joó Abigél) zárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik