MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2021.01.12 23:41 Frissítve: 2021.01.12 23:41

Süss fel, nap! – Malonyai Péter jegyzete

Elején tartunk még az esztendőnek, messze még a vége, így aztán magabiztosan bízhatunk abban, hogy ez az év más lesz, mint a többi. Vannak kétségeim, hogy a remény hal meg utoljára, a tények mindig erősebbek, ám amikor tegnap reggel futni indultam, a mínusz hat fok ellenére különös jókedv uralt el, mert – sütött a nap. Amikor ezeket a sorokat írom, már csak a fagy maradt, ezt akár intő jelnek is tekinthetem.

Szűkítve a kört s csak az elmúlt napokból csemegézve. Elmarad a légfegyveres Európa-bajnokság, a nevezettek nem tudják, mikor és hol kvalifikálhatják magukat az olimpiára. A ma kezdődő férfi kézilabda-világbajnokságon a nézők–nem nézők vita a jelenlét kárára dőlt el, ráadásul néhány csapat a vírus által megtépázott kerettel vág neki a tornának.

A Formula–1 idénynyitóját eltolták egy héttel és több mint tízezer kilométerrel, Ausztrál Nagydíj majd ősszel, Bahrein előrelép. Skóciában felfüggesztették a másodosztály alatti futball-ligákat, miközben a Celtic keretét megtizedelte a járvány.

Itt tartunk, ami nem éppen biztató. A sportoló nem tudhatja, mire kel fel holnap, ha pedig az olimpia áll gondolatai és mindennapjai középpontjában, alkat függvénye, mennyire biztos abban, hogy lesz-e egyáltalán.

És most nem arról van szó, hogy én zsigerből óvatos duhaj vagyok, a nálam kompetensebb, felkészültebb hozzáértőkben is ott a kétely. Ott van például Dick Pound, a NOB 78 esztendős rangidőse nem szokott a levegőbe beszélni. Tokió kapcsán a BBC-nek nyilatkozva szűnni nem akarónak minősítette a koronavírus-járványt, ezzel párhuzamosan kételkedve abban, hogy fél év múlva megrendezhető lesz-e az ötkarikás esemény. Mr. Poundot erősíti, hogy a Herr Bach NOB-elnökkel párban szívesen fotózkodó Szuga Josihide japán miniszterelnök Tokióban és környékén rendkívüli állapotot hirdetett, mert újra megugrott a fertőzöttek száma.

Itt tartunk most, mondhatni ma, és nem tudható, mi lesz holnap. Ez nem feltétlenül az a helyzet, amelyben a megszokott alapossággal és főként tervezettséggel készülhet a sportoló. Ha lesznek is játékok a nyáron, nagy valószínűséggel azok járnak majd sikerrel, akik képesek világszínvonalon rögtönözni, a pillanatnak élnek – ki-ki vérmérséklete és lelke szerint.

Volt jobb – foglalom össze a lényeget, hogy legyen, nagyon szeretném, de mintha a vírusnak is lenne felkészülési terve, mutációban például jelenleg ranglistavezető. És még az sem biztos, hogy holnap reggel napfényes lesz a mínusz.

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.