Súlyemelés: újabb ideiglenes elnöke van a nemzetközi szövetségének

MTI, N. T.MTI, N. T.
Vágólapra másolva!
2020.10.16. 10:43
A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöksége a brit Michael Iranit nevezte ki az IWF ideiglenes elnökévé, alig két nappal az után, hogy a testület e posztra a thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt állította.

A legújabb ideiglenes elnök, Michael Irani az IWF orvosi bizottságának vezetője, aki korábban volt a világszövetség doppingellenes bizottságának az elnöke is. Az IWF beszámolója szerint Irani megválasztása után úgy nyilatkozott, hogy hálás az IWF elnökségének a megbízatásért. Hozzátette, hogy a jövőbeli elnöki posztra nem pályázik, viszont ideiglenes vezetőként mindent megtesz a reformfolyamat továbbviteléért.

A villámgyors személycseréről az IWF honlapja adott hírt csütörtök este: Yodbangtoey, az IWF első alelnöke volt az, akit kedden a szövetség vezérkara az aznap leváltott addigi ideiglenes elnök, az amerikai Ursula Papandrea utódjának választott meg. Papandrea ez év januárjától látta el az IWF megbízott vezetőjének tisztét, miután Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Az elnökség online-ülés keretében döntött – az érintett távollétében – Papandrea leváltásáról és Yodbangtoey kinevezéséről.

Az amerikai megbízott elnök eltávolításának hírére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) aggodalommal reagált, erőteljesen kifogásolva a döntés meghozatalának módját és a helyére megválasztott új ideiglenes elnök személyét is. A múlt hét közepén Thomas Bach NOB-elnök már hangot adott aggodalmának az IWF vezetésével kapcsolatosan, és úgy vélte, hogy veszélybe kerülhet a sportág jelenléte a 2024-es párizsi olimpián.

Az ideiglenes tisztségéből rövid úton visszaléptetett Yodbangtoey – akit a McLaren-jelentés szintén korrupciós vádakkal illetett – Thaiföld képviselője, amelyet súlyemelőinek tömeges doppingesetei nyomán kitiltottak a 2020-as tokiói olimpiáról. Az IWF-elnökség 19 tagjából hét olyan országot képvisel, amely súlyemelői doppingügyeinek nagy száma miatt vagy egyet sem, vagy csak néhány versenyzőt küldhet a jövő év nyarára halasztott játékokra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik