Sportrádió: Fontos, hogy a sportolók érezzék, törődünk velük – Schmidt Ádám

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.01.08. 12:48
null
Schmidt Ádám kiemelte, fontos, hogy a sportolók érezzék, törődnek velük (Fotók: Koncz Márton)
Ezúttal a hónap második hétfőjét indította a Sportrádióban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki a decemberi események mellett kiemelt témaként beszélt az olimpiai jutalmak összegének emeléséről is.

 

Az ünnepi időszak miatt ugyan csúszott kicsit, de el nem maradt az államtitkári látogatás: hétfőn reggel ismét ott ült a Sportrádió mikrofonja előtt Schmidt Ádám, aki elárulta, hogy december végén jutott néhány nap a pihenésre is.

Az év végéhez közelítve az ember érzi, hogy jó lenne pihenni kicsit, ám mégsem éreztem magam fáradtnak. Bár sok eseményre voltam hivatalos, ezek inkábbfeltöltöttek– nyilatkozta Schmidt Ádám.–Kihívásokkalteliév volt2023, ám a magyar sport egyik legsikeresebb esztendejét zárhattuk. Ha csak ugyanilyen lesz 2024, nem panaszkodhatunk.”

Az év végén Schmidt Ádám „elköszönt” egy fontos megbízatástól: 517 napig volt a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság kormánybiztosa.

Amikor megkaptam az államtitkári kinevezésemet, szóba sem került, hogy ilyen formában közünk lehet a világbajnoksághoz. Azért használok többes számot, mert fontosnak tartom hangsúlyozni azt, amit menet közben is megtettem: minden felelősség az enyém, de a munka és a siker az közös, az a csapatunké– jelentette ki Schmidt Ádám. –Ez a csapat együtt érte el, hogy Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke decemberben kimondta: a budapesti volt minden idők legjobb atlétikai világbajnoksága. Ahhoz, hogy a kormánybiztosi feladataimat jól ellássam, nagyon sok ember munkája kellett – akárcsak ahhoz, hogy egy ennyire sikeres vébét megrendezzünk. Ez egy olyan megbízatás volt, olyan feladat, amelyet örök időkre elraktároz az ember. Részese lehettünk Magyarország története legnagyobb sporteseményének, már csak ezért is tartottam fontosnak egy ünnepség keretében megköszönni a szervezőbizottság minden tagjának a munkáját.”

A december az összegzések, az évzárások mellett a segítés, az odafigyelés időszaka is volt, noha Schmidt Ádám kifejezetten fontosnak tartja, hogy év közben is adjanak – másoknak.

Amikor megkezdtük az államtitkári szolgálatot, fontos célként fogalmaztuk meg, hogy mindig képesek legyünk adni: egy tárgyat, egy látogatást, vagy éppen szervezzünk meg valamilyenjótékonyságigyűjtést. Az elmúlt másfél évben ennek megfelelően cselekedtünk, a közmédia »Jónak lenni jó« kampányában pedig az atlétikai világbajnokság éremkollekcióját ajánlottuk fel– mondta el Schmidt Ádám. –Emellett a Parlamenti Gyermekkarácsonyra meghívtuk Youhuu-t, az atlétikai vébé kabaláját, aki az ezerkétszáz nehéz helyzetű, többségében határon túli gyermek körében nagy sikert aratott. Szintén decemberben ajándékokat gyűjtöttünk, és azokat két kollégámmal, Dr. Baji Balázzsal és Szalai Ádámmal személyesen adtunk át a Bethesda Gyermekkórház kis betegeinek. Sokszor egy-egy ilyen ajándék többet ér a gyógyszereknél, és számunkra is felemelő érzés volt látni a szemükben a boldogságot.”

Az államtitkár és csapata az elmúlt másfél évben többször bizonyította, hogy odafigyel a sportolókra – azokra, aki jelenleg szállítják a sikereket, és azokra is, akik korábban „jártak a világ tetején”.

Nem sokkal a hivatalba lépésem után kezdeményeztem, hogy rendszeresen találkozhassak a Nemzet Sportolóival, akik korábban csak akkor gyűltek össze, ha elhagyta a földi világot egy társuk. Ezt méltatlannak tartottam, így évente többször is találkozunk, s ezek a beszélgetések mindig rendkívül jó hangulatúak, ahol sok-sok, korábban nem hallott élményt osztanak meg velem és egymással a magyar sport ikonjai”– árulta el Schmidt Ádám, aki kiemelte azt is, hogy e tekintetben is kifejezetten büszke a csapatára, hiszen azt olyan emberek alkotják, akik egyformán gondolkoznak, akik éreztetik embertársaikkal, hogy fontos részei a közösségnek.

A sportért felelős államtitkár ezúttal a hónap második hétfőjén volt a Sportrádió vendége
A sportért felelős államtitkár ezúttal a hónap második hétfőjén volt a Sportrádió vendége

E gondolat mentén született meg a javaslat, amelyet el is fogadott a kormány: az olimpiai eredményekért járó díjak tíz százalékkal emelkedtek.

Fontos, hogy a sportolók érezzék, törődünk velük– jelentette ki az államtitkár. –Utánanéztem: a kétezres évek óta az olimpiai aranyéremért járó jutalom egy negyven-ötven négyzetméteres lakás vételárával volt nagyjából egyenértékű. A magasabb infláció miatt is szükség volt az emelésre ahhoz, hogy ezt tartani tudjuk, az olimpiai aranyért járó ötvenmillió forintos jutalom ötvenöt millióra emelkedik – és ahogyan jó ideje már, ugyancsak tíz százalékkal emelkednek a paralimpiai jutalmak is. Tudom, hogy akadnak, akik megkérdőjelezik a jutalom nagyságát, ám ezt az ötvenöt millió forintot érdemes úgy vizsgálni, hogy a győztesek évek, évtizedek munkáját teszik bele valamibe, amelyben aztán a világ legjobbjai lesznek. Hogy mit jelent ez a munka, arra csak egy példa: december közepén ott voltam a Magyar Úszószövetség évzáró vacsoráján, az év legjobb férfiúszója, Kós Hubert viszont csak az internet segítségével volt velünk. Hubert elmesélte, hogy aznap már túl volt egy négy órás edzésen, és a beszélgetés után pihenni fog, hogy bírja a délutáni második edzést. Ez mutatja az alázatát, így számunkra nem kérdés, hogy afelé a szűk réteg felé, amelyik odaér a világ tetejére, jeleznünk kell, veletek vagyunk, gondolunk rátok.”

De, s ezt szinte minden megszólalásában hangsúlyozza Schmidt Ádám, figyelnek azokra is, akik „csak” szabadidejükben sportolnak. E tekintetben különös jelentőséggel bír, hogy Novák Katalin köztársasági elnök az újévi köszöntőjében 2024-et a mozgás éveként jellemezte.

Államtitkárságunk egyik legfontosabb küldetése, hogy növeljük a nem szervezett keretek között sportolók számát– mondta el Schmidt Ádám. –Az atlétikai világbajnokság keretein belül hoztuk létre a »Hétköznapi hős« programot, amelynek segítségével nagyon sok embert mozdítottunk meg, s vittünk közelebb a sporthoz. 2024-ben is lesz több olyan kvótaszerző verseny itthon, ahol a »Sportoló Nemzet Programmal« karöltve növelhetjük az aktivitást. Tervünk ugyan már van, ám e tekintetben döntés még nincs: az az elképzelésünk, hogy nyáron egy, a labdarúgó Európa-bajnokságot, az olimpiát, a Formula–1-et és az egyéb nyári eseményeket is átfogó, azokon átívelő szurkoló zónát hozzunk létre, ahová nemcsak hírességeket, nagy sportolókat hívunk meg, hanem ahol folyamatosan lehetőséget biztosítunk a sportolásra, a mozgásra is. Fontos számunkra, hogy azok, akik korábban nem sportoltak, de úgy gondolják, mégis kipróbálnának néhány mozgásformát, mindezt megtehessék – éspedig a lehető legkönnyebben.”

Schmidt Ádám természetesen szót ejtett az esti eseményről is: díjátadóként (is) vesz részt az Év Sportolója Gálán – többet erről a szerepéről persze nem árult el az államtitkár, ám azt megjegyezte, a helyszín, vagyis a Magyar Operaház is rangot ad ennek az ünnepségnek, amelyről az elmúlt hónapban beszélt a magyar sportvilág.

Igen, bizony, a választás beszédtéma volt a sport világában, és ez is fontos nekünk, hiszen a sportról beszélgetnek az emberek. Emellett egy ilyen impozáns helyszínen nagyon jó együtt látni a sportélet résztvevőit, a versenyzőket, az edzőket, a vezetőket. Megtisztelő, hogy neves díszvendégek, így Fabio Cannavaro és Javier Sotomayor is elfogadták a meghívást– jegyezte meg Schmidt Ádám.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik