PIRCS ANIKÓ
2019.02.24 09:23 Frissítve: 2019.02.24 15:14

Sportlövő-vk: Péni István olimpiai kvótát szerzett!

Péni István olimpiai kvótát szerzett a 2020-as tokiói játékokra vasárnap az Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán, amelyen megnyerte a férfiak kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számát.

 

Péni István vk-győzelmével olimpiai kvótát szerzett (Fotó: Földi Imre, archív)

„A kvóta biztosan meglesz – legfeljebb az a kérdés, mikor” – mondta határozottan Péni István a kvalifikációs sorozat nyitó versenye, a szeptemberi világbajnokság után, amelyen mindkét ötkarikás számban kevéssel maradt le a döntőről, így arról, hogy az első lehetőséget megragadva kvótáért küzdhessen. Az UTE 22 éves klasszisa az év elején újfent céltudatosan jelentette ki, szeretne a márciusi – egyébiránt nem kvalifikációs – 10 méteres Európa-bajnokságra már kvótával a zsebében utazni. Ez pedig azt jelentette, hogy a kvalifikációs világkupasorozat első, újdelhi viadalán kell begyűjtenie az áhított indulási jogot.

„Az alapverseny nehézkes volt, a legvégső pillanatig küzdeni kellett a döntőbe jutásért, csakis tízes utolsó lövéssel kvalifikálhattam magam a fináléba – idézte fel lapunknak az 50 méteres összetett szám viadalát Péni István. Ezt követően a döntő sem indult könnyen, egy technikai hiba, egy bírói malőr felbőszített: a mellettem elhelyezkedő lövő szélzászlója nem volt jól beállítva, belelógott a versenytársam táblájába, de a bíró véletlenül nem az övét, hanem az enyémet kezdte odébb rakni, és végül úgy szúrta le, hogy én nem láttam a táblát. A közjáték meg is látszott a döntő első lövésein, nehéz volt megfelelően koncentrálni.”

Péni a folytatásról elmondta, nem ijedt meg attól, hogy a térdelő pozícióból leadott lövésekben visszafogottabban teljesített, és a nyolctagú mezőnyben utolsóként „fordult” a fekvő testhelyzetre, mert korábban is sikerült már a másik két testhelyzetben behozni a hátrányát, és jelentős versenyeket nyerni.

„A fekvő fantasztikusan sikerült, sorra lőttem a 10.7-es és 10.8-as eredményeket, így az álló részt már a döntő második helyéről kezdhettem” – folytatta Péni, aki a finálé végkifejletét, az aranyéremről döntő sorozatot már azzal a megnyugtató tudattal kezdte, hogy a kvótát megszerezte (a világkupákon versenyszámonként két-két indulói jogot osztanak, ráadásul a legjobb háromba jutó lövő közül az orosz Szergej Kamenszkijnek már volt kvótája, így a bronz is tokiói részvételt ért). Az utolsó lövés előtt Kamenszkij egyetlen tizeddel vezetett a magyar versenyző előtt, ám miután riválisa 9.6-ot, míg Péni 9.8-at lőtt, az újpesti kiválóság a tokiói kvalifikáció mellé az aranyérmet is begyűjtötte.

„Letudtuk, amiért jöttünk: megvan az aranyérem és a kvóta, hibátlan teljesítmény – vont mérleget Péni István. Hatalmas megkönnyebbülés, hogy míg négy éve több versenyen is kis különbséggel maradtam le a kvótáról, mielőtt megszereztem, ezúttal a kvalifikációs időszak elején sikerült kivívnom az indulási jogot. A folytatásban nyugodtan lehet kísérletezni, továbbcsiszolni a technikát, bármiféle görcs nélkül készülhetek a következő másfél évben az olimpiára.”   

Péni a magyar sportlövők első kvalifikációját szerezte meg a jövő évi olimpiára, összességében pedig a harmadik magyar kvótát gyűjtötte be a vitorlázó Berecz Zsombor és Érdi Mária után. Sportlövészetben a nemzetnek szerzik a helyeket a sportolók.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.

2022.10.01 23:40:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Erős Tibor minden idők legjobb magyar Spartathlon-időeredményével ért célba!

2022.09.30 23:51:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Mindez hungarikumhoz méltó szereplés, a dicső múltra emlékeztet, ami önmagában is megsüvegelendő. Az eredményeken túlra tekintve meg aztán különösen, hiszen, úgymond, nincs béke az olajfák alatt, a háttér finoman szólva is ingatag – és nem a versenyzők billentgetik az alapokat.

2022.09.23 16:45:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megműtötték a világ- és Európa-bajnok vízilabdázót. (x)

pr
2022.09.29 16:16:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Tudjuk egyáltalán, ki volt Pósta Sándor? Hogy ki volt az a bajnok(nő), aki dalt írt Szécsi Pálnak?