Sportlövészet: Majornak egy kör kellett volna még a döntőhöz

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2018.02.24. 14:03
null
Major Veronika és Győrik Csaba szövetségi kapitány (Fotó: Földi Imre)
A női pisztolyosoknál is magyar versenyző nélkül rendezik meg a finálét a sportlövők győri Európa-bajnokságán. Major Veronika az alapversenyben hatalmas balszerencsével, egy körrel maradt le a döntőről.

 

A női pisztolyosok küzdelmével kezdődött a szombati versenynap a győri Audi Arénában, és Sike Renátának köszönhetően igazán jól indult: a Honvéd sportolóját 20 lövés után az élmezőnyben jegyezték. Csonka Zsófia ugyanakkor nagyon gyenge sorozattal kezdett, amelynek következtében a mezőny végéről kellett visszatornáznia magát a folytatásban. A válogatott Eb-újonca, Major Veronika kiegyensúlyozottan lőtt az első három sorozatban, eredményével döntő közeli pozícióból kezdte a viadal második felét.

„NAGYON SZENVEDTEM KÖZBEN”
„Jó volt az első húsz lövés, de nagyon szenvedtem közben, mert nagyon lassan csináltam – nyilatkozta Sike Renáta. – A folytatásra fizikailag és szellemileg is elfáradtam, a verseny közepe gyengére sikerült, addigra kikészültem, és hiába lett jobb a vége, akkor már mindegy volt. Jelentős kihívást adott, hogy a saját versenyem után a férfiak küzdelmére összeszedjem magam, miután Nagy László edzője vagyok. Próbáltam nyugodt maradni, attól, hogy én eltoltam a versenyemet, segítenem kellett Lacinak.”

A második harminc lövésben hamar eldőlt, Csonkának nem lesz esélye a finálés szereplésre és egyre hátrébb csúszott a kiválóan kezdő Sike is. Major – aki szokásához híven jóval vetélytársai előtt befejezte a versenyt – pedig a kivetítő alatt izgulhatta végig, hogyan zárnak közvetlen riválisai. A vége magyar szempontból balszerencsésebben nem is alakulhatott volna, a keszthelyiek fiatal lövője 571 körrel fejezte be az alapversenyt, pontosan ugyanannyival, mint a döntőbe az utolsó, nyolcadik helyen becsúszó Maria Grozdeva, öt belső tízesen múlt, hogy nem Major, hanem a bolgár versenyző jutott a fináléba. Ha egy körrel többet lő, „csont nélkül” ott van a döntőben.

„Két éve ugyanitt egy tizeddel maradtam le a negyedik helyről a juniorok között, most, ha egy körrel többet lövök, döntős vagyok. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek, ennek így kellett lennie – értékelte versenyét Major Veronika. – Egyébiránt nem vagyok elégedetlen az első felnőtt Európa-bajnokságomon nyújtott teljesítménnyel, megtettem a lőállásban, amit tudtam. Így alakult. Két nyolcas is belecsúszott a sorozataimba, ami döntőnek bizonyult. Ha az a két lövés kilences, nem ér véget az alapversennyel a szereplésem. Csak emiatt van egy kicsi hiányérzetem.”

Major 12.-ként zárta a női légpisztolyosok viadalát, Sike a 27., Csonka pedig a 29. helyen végzett.A férfi légpisztolyosok alapversenyében nem született meglepetés, a magyar versenyzők a középmezőnyben zártak, Antal Balázs a 36., Tátrai Miklós a 44., Nagy László az 53. lett. Sike Renáta tanítványa, Nagy László lemásolta edzője teljesítményét: jól kezdett, de a végére elfogyott.

„Nem maradt erőm a végére, mert nem akartak összeállni az elején a lövések, ezért gyakran letettem, majd újra felvettem a pisztolyt. Ez azt eredményezte, hogy az első harminc lövéssel elégedett lehettem, de a verseny második felére elfogyott az energiám – mondta Nagy László. – Ahhoz hogy egy lövő eredményes legyen, bátorságra és fegyelmezettségre van szüksége. Én ezúttal sem bátor, sem fegyelmezett nem voltam – utóbbi abban nyilvánult meg, hogy többször is megnéztem a monitoron, összesítésben hogy állok, amit nem szabad. Miután fizikailag és mentálisan is elfáradtam, a második harminc lövést nem tudtam megfelelő színvonalon kivitelezni.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
Légpisztoly. Férfiak. Egyéni. Európa-bajnok: Yusuf Dikec (Törökország) 241.6 kör (alapverseny: 583)
, 2. Artyom Csernuszov (Oroszország) 239.8 (584), 3. Joao Costa (Portugália) 218.8 (584), …36. Antal Balázs 570 (az alapversenyben), …44. Tátrai Miklós 568, …53. Nagy László 567
Nők. Egyéni. Eb: Celine Goberville (Franciaország) 240.2 (alapverseny: 573), 2. Zorana Arunovics (Szerbia) 239.8 (581), 3. Bobana Velicskovics (Szerbia) 219.0 (572), …12. Major Veronika 571, …27. Sike Renáta 564, …29. Csonka Zsófia 564

Légpuska. Vegyes páros. Eb: Darja Vdovina, Vlagyimir Maszlennyikov (Oroszország) 498.3 – világcsúcs (837.8), 2. Andrea Arsovics, Milutin Stefanovics (Szerbia) 495.0 (835.1), 3. Anna Ilina, Oleh Carkov (Ukranja) 431.9 (837.1), …23. Szijj Katinka, Péni István 829.2 (az alapversenyben), …26. Hanák Gabriella, Sidi Péter 827.9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik