DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2021.12.02 22:49 Frissítve: 2021.12.03 07:08

Sorcsere – Deák Zsigmond jegyzete

 

 
Birkózás: kik léphetnek Lőrinczék helyébe?

Képzeljük el, hogy van egy kitűnő és sikeres válogatottunk, tele klasszisokkal, ám közülük gyakorlatilag egyszerre több mint féltucatnyian visszavonulnak, ha pontosan számoltunk, összesen 62 világversenyes érem, köztük 14 arany büszke gazdái. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, nem háztömb körüli versenyek helyi értékű győztesei, s nem is rég levitézlett veteránok, akik csak jobb híján, megélhetési célból folytatták az utóbbi időben, hanem olyanok, akik még 2021-ben is bizonyították hatalmas tudásukat. Nincs az a sportág, amelyik rezdülés nélkül kibír hasonló történelmi cezúrát, de ha „rezdüléssel” éli túl valahogy, akkor is körbepanaszkodja a környéket, s önkéntelenül szűkebbre húzza a nadrágszíjat a sanyarúbb időkre készülve. Mert a legtöbbször ilyesmi jön, vegyük csak például a magyar ökölvívás esetét. A Kovács István–Erdei Zsolt–Balzsay Károly–Nagy János–Kótai Mihály–Káté Gyula–Bacskai Balázs-vonulatot (a nőknél Kovács Máriát) képtelen volt követni az új generáció: az idei vb-n már a nyolc közé sem jutottak el honfitársaink, olimpiai érem legutóbb 2000-ben termett.

Nem úgy egy másik küzdősportban, a magyar birkózásban! A hazai szakszövetség egész éves rendezvénysorozattal emlékezett alapítása centenáriumára, de a legnagyobb ünnep hazánktól mintegy kilencezer kilométerre, Tokióban zajlott: Lőrincz Viktor ezüstérme, Szőke Alex és Muszukajev Iszmail ötödik helye mellett-előtt megszületett a huszadik ötkarikás aranyérmünk Lőrincz Tamás révén. Utóbbi végzett a 77 kilós kötöttfogásúak ranglistája élén 2021-ben, hiszen ráadásként idén megszerezte csodás pályafutása negyedik Európa-bajnoki címét. A vb-győztes Sastin Marianna és Kiss Balázs ezüstig jutott ugyanitt, a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint nagyot fogyva, egy súllyal lejjebb vívta ki az ötkarikás szereplés jogát, az Eb-nyertes Barka Emese, valamint a vb- és Eb-3. Veréb István is megharcolt ezért, ezúttal hiába. A Lőrincz fivérek, Sastin, Barka, Kiss, Korpási, Veréb: noha a hivatalos bejelentés némelyiküknél még hátravan, kijelenthetjük, kivételes korosztály távozik lassan, de biztosan a szőnyegről.

Szerencsére nagyon úgy néz ki, vannak, akik a helyükre lépjenek. Szőke Alex olimpiai ötödik helye után világbajnoki ezüstéremmel jelezte, hogy már most, 21-22 évesen az elit tagja, a junior kontinensgyőztes Lévai Tamás élete első felnőttvilágversenyét, a vb-t 5. hellyel zárta (csakúgy, mint a junior-vb- és Eb-nyertes Takács István), majd a dobogó tetejére állt az U23-as világbajnokságon. Egy hokis kifejezéssel élve a sorcsere a jelek szerint nemcsak a jégen, hanem a szőnyegen is beválik. Jövőre hazai Európa-bajnokságon lehet újra bizonyítani, s már csak két és fél év a párizsi olimpia, ahol végleg beérhet az újabb nagy generáció.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.01.27 22:49:56

Egyéb egyéni JOCHA KÁROLY

ALAPVONAL. Ezért is tartom nagyra Szigeti Csaba merész vállalkozását, hogy ebbe a kikerülhetetlen problémahalmazba mégis fejest ugrott. Ezt csak olyan ember meri megkockáztatni, aki tetőtől talpig elkötelezett szűkebb pátriája sportmúltja iránt, akinek fontos szempont, hogy az utókornak megörökítse azon elődöket, akik megérdemlik az érdeklődést életük, cselekedeteik, teljesítményük alapján.

2022.01.27 15:53:44

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Sztrelcov története regénybe illő, ám ebből nem következik, hogy regényt is kell belőle írni.

2022.01.27 15:44:28

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Már csúsznak a téren a jégen a srácok, És gyúlnak a fények, »na, nézd, mire lőtt!«”

2022.01.27 16:03:44

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A 100 méter 1896. április 6-án megtartott első előfutamában az egyes rajtszámot kapta.

2022.01.26 15:14:43

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

A szívsebész, egyetemi tanár hetente háromszor megtalálható a BEAC-pályán – 1967 óta.