Sorcsere – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 22:49

Képzeljük el, hogy van egy kitűnő és sikeres válogatottunk, tele klasszisokkal, ám közülük gyakorlatilag egyszerre több mint féltucatnyian visszavonulnak, ha pontosan számoltunk, összesen 62 világversenyes érem, köztük 14 arany büszke gazdái. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, nem háztömb körüli versenyek helyi értékű győztesei, s nem is rég levitézlett veteránok, akik csak jobb híján, megélhetési célból folytatták az utóbbi időben, hanem olyanok, akik még 2021-ben is bizonyították hatalmas tudásukat. Nincs az a sportág, amelyik rezdülés nélkül kibír hasonló történelmi cezúrát, de ha „rezdüléssel” éli túl valahogy, akkor is körbepanaszkodja a környéket, s önkéntelenül szűkebbre húzza a nadrágszíjat a sanyarúbb időkre készülve. Mert a legtöbbször ilyesmi jön, vegyük csak például a magyar ökölvívás esetét. A Kovács István–Erdei Zsolt–Balzsay Károly–Nagy János–Kótai Mihály–Káté Gyula–Bacskai Balázs-vonulatot (a nőknél Kovács Máriát) képtelen volt követni az új generáció: az idei vb-n már a nyolc közé sem jutottak el honfitársaink, olimpiai érem legutóbb 2000-ben termett.

Nem úgy egy másik küzdősportban, a magyar birkózásban! A hazai szakszövetség egész éves rendezvénysorozattal emlékezett alapítása centenáriumára, de a legnagyobb ünnep hazánktól mintegy kilencezer kilométerre, Tokióban zajlott: Lőrincz Viktor ezüstérme, Szőke Alex és Muszukajev Iszmail ötödik helye mellett-előtt megszületett a huszadik ötkarikás aranyérmünk Lőrincz Tamás révén. Utóbbi végzett a 77 kilós kötöttfogásúak ranglistája élén 2021-ben, hiszen ráadásként idén megszerezte csodás pályafutása negyedik Európa-bajnoki címét. A vb-győztes Sastin Marianna és Kiss Balázs ezüstig jutott ugyanitt, a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint nagyot fogyva, egy súllyal lejjebb vívta ki az ötkarikás szereplés jogát, az Eb-nyertes Barka Emese, valamint a vb- és Eb-3. Veréb István is megharcolt ezért, ezúttal hiába. A Lőrincz fivérek, Sastin, Barka, Kiss, Korpási, Veréb: noha a hivatalos bejelentés némelyiküknél még hátravan, kijelenthetjük, kivételes korosztály távozik lassan, de biztosan a szőnyegről.

Szerencsére nagyon úgy néz ki, vannak, akik a helyükre lépjenek. Szőke Alex olimpiai ötödik helye után világbajnoki ezüstéremmel jelezte, hogy már most, 21-22 évesen az elit tagja, a junior kontinensgyőztes Lévai Tamás élete első felnőttvilágversenyét, a vb-t 5. hellyel zárta (csakúgy, mint a junior-vb- és Eb-nyertes Takács István), majd a dobogó tetejére állt az U23-as világbajnokságon. Egy hokis kifejezéssel élve a sorcsere a jelek szerint nemcsak a jégen, hanem a szőnyegen is beválik. Jövőre hazai Európa-bajnokságon lehet újra bizonyítani, s már csak két és fél év a párizsi olimpia, ahol végleg beérhet az újabb nagy generáció.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik