DEÁK ZSIGMOND, KOHÁN GERGELY, KRASZNAI BENCE 2021.12.03 07:05 Frissítve: 2021.12.03 07:08

Birkózás: kik léphetnek Lőrinczék helyébe?

Barka Emese, Bácsi Péter, Kiss Balázs, Korpási Bálint, Ligeti Dániel, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Módos Péter, Sastin Marianna, Veréb István. Néhány üdítő kivételt leszámítva 2008 óta csak ezekkel a nevekkel találkozhattunk egy-egy jól sikerült birkózó-világverseny után. Csakhogy klasszisaink közül hárman már hivatalosan is visszavonultak (Barka, Bácsi, Módos), és bizony a többiek is közel állnak ahhoz, hogy szögre akasszák a sportcipőjüket.

Szőke Alex mutatja az utat hozzá hasonlóan tehetséges kortársainak: ha a fiatal ígéretek olyan ütemben fejlődnek tovább, mint eddig, a kifutó nagy generáció örökébe léphetnek, s méltó utódai lehetnek nagyszerű birkózóbajnokainknak


Joggal vetődik fel a kérdés: kik léphetnek a nyomdokaikba?

 
Sorcsere – Deák Zsigmond jegyzete

Azt gondolhatnánk, a kötöttfogás helyzete irigylésre méltó, hiszen szép számmal vannak olyan U23-as és juniorkorú sportolók, akik egyre több bravúrgyőzelmet aratnak – már a felnőttek között is –, ráadásul döntő többségük azokban a súlycsoportokban versenyez, amelyekben talán a legnagyobb szükség van rájuk. A még mindig csak 22 éves Szőke Alexet (97 kg) már bemutatni sem kell, hiszen a tokiói olimpián számos szurkolónak szerzett emlékezetes pillanatokat, és az ötödik helyen végzett. Nem sokkal később, októberben, az oslói felnőtt-világbajnokságon ezüstérem került a nyakába. A norvég fővárosban kis túlzással a jövő válogatottja állt fel. Az utánpótláskorúak közül többen rendkívül biztató teljesítményt nyújtottak: a junior Európa-bajnok, azóta már U23-as világbajnok Lévai Tamás (77 kg) az ötödik helyen zárt, ahogyan a junior vb- és Eb-győztes Takács István (87 kg) is. Az U23-as Európa-bajnok Váncza István (67 kg) szintén megmutatta oroszlánkörmeit, és a felnőttvilágkupán ötödik Kecskeméti Krisztián (60 kg) is fontos tapasztalatokkal gazdagodott.

A következő években nem csak tőlük várhatunk kiemelkedő eredményt: az idei U23-as vb-ezüstérmes Losonczi Dávid (87 kg) rendre nagy csatákat vív Takács Istvánnal a címeres mezért, a nehézsúlyú Vitek Dáriusz a legutóbbi négy utánpótlás-világversenyén a dobogó harmadik fokára állt, és a junior vb-bronzérmes Tösmagi Attila (72 kg) is szépen fejlődik.

„Valóban erős generációnak sikerült felnőnie – kezdi Bácsi Péter, aki 2019 óta immár a szövetség szakmai igazgatójaként tevékenykedik.  –  De nem szabad elfelejtenünk, hogy korábban is voltak olyan tehetségeink, akik a szőnyegen nem érték el az álmaikat. A szóban forgó fiatalok közül többen közel állnak ahhoz, hogy a világ élmezőnyéhez tartozzanak, ugyanakkor rendkívül sokat kell még dolgozniuk, hogy megugorják ezt a szintet. Az biztos, hogy jó úton haladnak.”

Az éremnek a másik oldalát is meg kell vizsgálni ahhoz, hogy tiszta képet kapjunk: a sportágra továbbra sem jellemző a bőség, a felnőtt országos bajnokságokon csekély az indulói létszám, és csupán néhány súlycsoportban van nagy verseny a válogatottságért.

A jövő reménységei már az új birkózóközpontban, a Kozma István-akadémián pallérozódhatnak (Fotó: MTI/Mónus Márton)


„Körülbelül kétezerötszáz aktív birkózó van idehaza, és összességében nagy eredmény, hogy ekkora merítésből olyan kiválóságokat nevelt ki a sportág, mint például a Tokióban aranyérmes Lőrincz Tamás vagy az öccse, a második helyen záró Lőrincz Viktor. Képesek vagyunk kiemelkedő sikereket elérni, és a magyar birkózás dicső múltja is feljogosít minket arra, hogy ne elégedjünk meg ennyivel. Azt szeretnénk, hogy ne tízévente, hanem folyamatosan érkezzen minőségi utánpótlás, csak így őrizhetjük meg az eredményességünket” – így Bácsi Péter.

Sokat segíthet a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), amelyen idén szeptemberben indult el teljes létszámmal a munka. A gyerekek kiemelkedő körülmények között, profi szakemberek keze alatt központosítva dolgoznak. Nemcsak kötött-, hanem szabadfogású és nőibirkózó-képzés is zajlik. Utóbbi két fogásnemben hatványozottan fontos az új rendszer, mert le vagyunk maradva a nemzetközi élmezőnytől. Sokatmondó adat, hogy 2013 óta a kötöttfogásúak összesen 40, a nők 14, míg a szabadfogásúak 8 érmet nyertek a világversenyeken.

VESZÉLYHELYZETBŐL MEGERŐSÖDÉS
Nem volt olyan régen, 2013 februárjában, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága az ötkarikás program egyik veszélyeztetett sportágává nyilvánította a birkózást. Indokként elhangzott a szabályok ellentmondásossága, a szerencse túlzott szerepe („koronghúzás”), az, hogy a nemzetközi szövetség (FILA) vezetősége nem tart szoros kapcsolatot a NOB-adminisztrációval, nincs női tagja a fő irányító szervnek, és a sportolók sem képviselik magukat benne az előírások ellenére. A botrány elsodorta a pökhendi vezetési stílusú Raphaël Martinetti FILA-elnököt, a nekünk, magyaroknak sok szomorú pillanatot okozó korábbi versenybírót, s jött helyette Nenad Lalovics. A szerb üzletember-sportvezető rátermettsége mellett sokat jelentett a világméretű felháborodás, s egyben összefogás, ami országokon ívelt át. A nagypolitikában mindenesetre sosem állhatott volna össze az Irán–Egyesült Államok–Oroszország tengely, mint ezúttal, többek között a magyar országgyűlés is a sportág megmentése mellett foglalt állást, az ügy mellé állt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Rumsfeld volt amerikai védelmi miniszter is. Májusban a NOB végrehajtó bizottsága a meghozott intézkedésekre, szabályváltozásokra hivatkozva már újra beválaszthatónak minősítette a birkózást, szeptemberben a szervezet teljes ülésszakán pedig visszaszavazták a műsorba. Azóta stabilizálódott a sportág helye, Nenad Lalovics pedig az egykor ellenséges NOB tagja lett 2015-ben, majd a végrehajtó bizottságé 2018-ban. A veszély elhárult.  Női birkózásban és szabadfogásban egyaránt fel van adva a lecke, előbbi szak­ágban bántóan nagy az ázsiaiak fölénye (a hölgyek birkózásban először a 2004-es athéni olimpián szerepeltek, azóta a megszerezhető 24 aranyéremből 15 japán sportolóé lett), szabadfogásban pedig rendkívül nagy honosítási hullám zajlik, főképp a kiapadhatatlan dagesztáni forrásból. A magyarok úgy döntöttek, megpróbálják tartani a lépést, néhány korábbi mellé 2019-ben két orosz sportoló érkezett, Kuramagomedov Murad (74 kg) és Muszukajev Iszmail (65 kg). Közülük Muszukajev figyelemre méltó eredményeket tud felmutatni, azóta világbajnoki bronzérmet, olimpiai ötödik helyet és világkupa-ezüstérmet szerzett.

SZABADFOGÁSBAN EGYRE NEHEZEBB FELVENNI A VERSENYT
Szabadfogásban 1991-ben új időszámítás kezdődött, a Szovjetunió felbomlásával szerephez jutottak az utódállamok, így a mezőny elképesztően megerősödött. Később nemcsak az említett országok kezdték honosítani az orosz születésű birkózókat, hanem a többi európai ország is. Furcsamód napjainkban érdemes kiemelni Szlovákiát, amelynek finoman fogalmazva sincsenek gazdag szabadfogású hagyományai, ehhez képest a legutóbbi, varsói Eb-n két aranyérmet ünnepelhetett: Tajmuraz Szalkazanovét (74 kg) és Ahszarbek Gulajevét (79 kg).
E tendenciával egyetlen ország, az Egyesült Államok tudja méltó módon felvenni a versenyt: a 2017-es párizsi vb-n az oroszokat megelőzve nyerte meg a csapatrangsort. Azóta csak a rivális győzött, ám az amerikaiak sem panaszkodhatnak: 2018-ban a budapesti vb-n három, 2019-ben Nur-Szultanban két, 2021-ben Oslóban is három aranyat szereztek. Csakhogy immár az Egyesült Államok sportolóit is honosítják, példaként lehet említeni Myles Amine-t, aki San Marinó-i színekben a harmadik helyen zárt a tokiói olimpián.
A magyar birkózás kötöttfogásra szocializálódott. Éppen ezért az sem ritka, hogy az ügyesebb szabadfogású birkózókat már utánpótláskorúként a másik fogásnem felé terelik.
„Nagyon sokat gondolkozunk, hogyan zárkóztathatnánk fel a szabadfogást, de rendkívül nehéz a helyzetünk – magyarázza Bácsi Péter . – Idejében rá kell jönnünk arra, ki melyik szakágban viheti a legtöbbre. Egyáltalán nem értünk egyet a honosítás erőltetésével, de tartanunk kell a lépést. Amíg nem találunk megoldást, nem zárjuk ki annak a lehetőségét sem, hogy Muszukajev Iszmailhoz hasonlóan újabb sportolók érkezzenek hozzánk.”

 

MBSZ 100: CENTENÁRIUMI ÉV

 

 A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) 2021-ben egész éves eseménysorozattal ünnepli alapításának századik évfordulóját. A centenárium napján, március 16-án a pandémia szorításában a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) szűk körű ünnepség zajlott Nenad Lalovics UWW-elnök részvételével, Németh Szilárd MBSZ-elnök pedig napirend utáni parlamenti felszólalásában méltatta a jubileumot. Az egyik leglátványosabb rendezvény az MBSZ 100 gála volt a nemzeti összetartozás napján, június 4-én, szintén a KIMBA-ban. Elkészült egy film (100 év vagány), melynek díszbemutatója november 30-án volt az Uránia Nemzeti Fil­m­­­­színházban, s az M4 Sport is műsorára tűzi az idén. Elkészült a 100 év szövetségben – a magyar birkózás csodálatos világa című historikus album is. A szövetség új centenáriumi arculatot és logót kapott, s bár az utóbbi évtizedekben Magyar Birkózószövetség néven szerepelt, most visszatért az eredeti névhez. A centenáriumi esztendő legnagyobb ünnepsége mégis 9000 km-re innen zajlott: Tokióban megszületett a magyar birkózás huszadik ötkarikás diadala Lőrincz Tamás révén!

A szabadfogású utánpótlásban egyelőre nehéz látni, ki érhet oda a legjobbak közé – Korcsog Milánt (97 kg) érdemes kiemelni, aki kadétvilágbajnoki ezüstérmesnek és junior Eb-harmadiknak mondhatja magát.

„Szeretnénk, ha a KIMBA-ban egy amerikai mester segítené a munkánkat, és azt is, ha olyan megállapodást köthetnénk, amelynek segítségével a fiataljaink ösztöndíjjal tanulhatnának és edzhetnének az Egyesült Államokban. Ez egyelőre kicsit távolinak tűnik, de szeretnénk elindítani a folyamatot, az amerikai rendszer ugyanis az egyik legjobb a világon”  – vélekedik a kétszeres kötöttfogású világbajnok szakember.

Több olyan magyar birkózólány van, aki Barka Emese és Sastin Marianna nyomdokaiba léphet. A kétszeres kadét Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai ezüstérmes, U23-as vb-bronzérmes Szél Anna (59 kg), a kadét-vb- és Eb-aranyérmes Elekes Enikő (65 kg), a junior-kontinensbajnok Nagy Bernadett (76 kg) és a két junior Eb-ezüstérmes, Szabados Noémi (65 kg), valamint Szenttamási Róza (55 kg) is elismerésre méltó utat tudhat maga mögött.

„Rengeteg lány nyert érmet az utánpótlás-világversenyeken, de kevesen jutottak el addig, hogy a felnőttmezőnyben is hasonlóan jól szerepeljenek – folytatja Bácsi.  –  Nagy kérdés, hogy a következő öt-tíz évben mire lehet képes a szakág, főleg amiatt, mert egyre nehezebb kiemelkedő eredményeket elérni a profik között. Fontos lenne, hogy Párizsban legalább egy lány képviseljen minket a 2024-es olimpián. A hölgyeknek fizikailag és technikailag egyaránt fel kell zárkózniuk, és nagy áldozatokat kell hozniuk azért, hogy sikeresek legyenek. A birkózásnak ugyanis ez a lényege, ha valaki erre nem képes, az eredményekről is lemondhat.”

A magyar birkózók világversenyes érmei az elmúlt négy olimpiai ciklusban (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)
A magyar birkózók világversenyes érmei az elmúlt négy olimpiai ciklusban (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)

 

Lévai Tamás Oslóban, élete első vb-jén a Lőrincz Tamás súlycsoportjában, a 77 kg-osok között a vajdasági világbajnok Nemes Viktort is legyőzve végzett végül az ötödik helyen (Fotó: UWW)

„HASONLÓ ESÉLYEKKEL UTAZHATNAK PÁRIZSBA, MINT MI TOKIÓBA” – INTERJÚ LŐRINCZ TAMÁSSAL

 
Lőrincz Tamás manapság már inkább „civilben” látható sportlétesítmények környékén (Fotó: Metropol/Keresztes Balázs)

Olimpiai, világ- és Európa-bajnok ikonunk nagyon örül, hogy a mögöttük érkező generáció is ugyanolyan ígéretes és tehetséges, egyúttal figyelmeztet: innentől már minden a munkán, az alázaton és a hozzáálláson múlik.

– Az októberi, oslói világbajnokságot már a lelátóról nézte – felteszem, furcsa érzések kavarogtak önben.
– Nagyon. Egyrészt roppant szokatlan volt a szőnyegen kívülről figyelni az eseményeket – kérdezgettem is magamtól, mi a fenét keresek én itt, a lelátón?! –, másrészt a hetvenhét kilósok csatározásait látva azt gondoltam, te jó isten, de jó, hogy már nem nekem kell ott lennem, annyira kemény meccseket vívtak...

– Olybá tűnik ugyanakkor, az önök kivételes generációjának kifutása után sem lesz gond a kötöttfogású utánpótlással: a fiatalok valósággal berúgták az ajtót Oslóban és az elmúlt egy-két évben.
– Rendkívül örömteli, hogy ilyen tehetséges csapat érkezik mögöttünk. Nagyon jó volt látni, milyen szépen helytálltak a fiatalok: nyilván akadnak még hibák, de a legtöbbjük már most is ott van a nemzetközi élmezőny közelében – említhetném Takács Istvánt, Lévai Tomit, Szőke Alex meg már egy kicsit más szint, az elmúlt évi teljesítménye alapján őt talán máris odasorolhatjuk kategóriája élmezőnyébe. „Nincs pánik!” – ahogy Bacsa Feri bácsi mondaná: van egy újabb nagyon ígéretes generációnk, amely velünk együtt tört fel az utóbbi időben, szerintem a jövőben is lesznek nagyon szép eredményeink.

– Hogy látja, mikorra érhet be ez az új generáció?
– Ki merem jelenteni, ha ezek a srácok így folytatják, és továbbra is ilyen ütemben fejlődnek, már a 2024-es olimpiára olyan szintre juthatnak, hogy hasonló esélyekkel utazhatnak Párizsba, mint mi Tokióba. Nagyon jó látni, mennyire elszántak és tudatosak, mennyire keményen edzenek – holott ez ebben a korban nem egyszerű időszak –, és ezt a szövetségi kapitányunk, Módos Péter is mindig megerősíti, pedig gyakorlatilag naponta beszélünk. Nem győzöm hangsúlyozni, ezeknek a srácoknak rengeteg idejük van még, és innentől kizárólag az számít, ki milyen elánnal, milyen alázattal dolgozik. A tehetségük és a képességeik vitán fe­lül megvannak, és minden olyan alap is, ami arra predesztinálja őket, hogy egy napon nagy bajnokok legyenek. Most már minden más a munkamennyiségen és a hozzáálláson múlik, ezután már ez a legfontosabb sikerfaktor.

– Egyikük sem felejti el megemlíteni, mekkora pluszmotivációt jelent nekik, hogy önök – a két Lőrincz testvér, Korpási Bálint, de még Kiss Balázs is – a mai napig rendszeresen lejárnak az edzésekre és segítik a munkájukat. Milyen érzés, hogy immár önök a példaképek előttük?
– Az utóbbi időben kicsit kevesebbszer tudtunk lejutni a terembe, de ettől még nagyon örülök és jólesik, hogy így gondolják. Nekünk is kulcsfontosságú volt anno zöldfülűként, hogy ott volt velünk például Majoros Pisti vagy Füredi Levi, és még sorolhatnám a neveket, s tudtunk velük birkózni. Rengeteget fejlődtünk velük. Pedig gondolhatja, hogy Majorosnak azért a mi edzéseink nem jelentettek nagy megerőltetést, mégis, a szinten tartás érdekében lejárt hozzánk, ami nekünk elképesztő motivációt jelentett. Nagyon hálásak voltunk érte, még akkor is, ha negyven percen át nyüstölt minket – kemény világ volt, de a fejlődésünk szempontjából alapvetően fontos. Most Viktorral és a többiekkel együtt igyekszünk mi jelenteni ezt a motivációt a mai fiataloknak: amíg oda tudunk állni és bármiben segíteni, addig örömmel megtesszük, mert tényleg nagyon jó csapat alakult ki, amelynek tagjaival a közös hangot is egyből megtaláltuk. 

 

2022.01.22 23:52:22

Egyéb egyéni GYŐRI FERENC

Puskás, Bicskei, Sándor György, Bobby Fischer és Mhitarjan előtt is zárva maradtak a kapuk.

2022.01.20 23:12:35

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Szőke Alex tökéletes szimbóluma a generációváltásnak.