Birkózás: kik léphetnek Lőrinczék helyébe?

DEÁK ZSIGMOND, KOHÁN GERGELY, KRASZNAI BENCEDEÁK ZSIGMOND, KOHÁN GERGELY, KRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2021.12.03. 07:05
null
Szőke Alex mutatja az utat hozzá hasonlóan tehetséges kortársainak: ha a fiatal ígéretek olyan ütemben fejlődnek tovább, mint eddig, a kifutó nagy generáció örökébe léphetnek, s méltó utódai lehetnek nagyszerű birkózóbajnokainknak
Barka Emese, Bácsi Péter, Kiss Balázs, Korpási Bálint, Ligeti Dániel, Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Módos Péter, Sastin Marianna, Veréb István. Néhány üdítő kivételt leszámítva 2008 óta csak ezekkel a nevekkel találkozhattunk egy-egy jól sikerült birkózó-világverseny után. Csakhogy klasszisaink közül hárman már hivatalosan is visszavonultak (Barka, Bácsi, Módos), és bizony a többiek is közel állnak ahhoz, hogy szögre akasszák a sportcipőjüket.


Joggal vetődik fel a kérdés: kik léphetnek a nyomdokaikba?

Azt gondolhatnánk, a kötöttfogás helyzete irigylésre méltó, hiszen szép számmal vannak olyan U23-as és juniorkorú sportolók, akik egyre több bravúrgyőzelmet aratnak – már a felnőttek között is –, ráadásul döntő többségük azokban a súlycsoportokban versenyez, amelyekben talán a legnagyobb szükség van rájuk. A még mindig csak 22 éves Szőke Alexet (97 kg) már bemutatni sem kell, hiszen a tokiói olimpián számos szurkolónak szerzett emlékezetes pillanatokat, és az ötödik helyen végzett. Nem sokkal később, októberben, az oslói felnőtt-világbajnokságon ezüstérem került a nyakába. A norvég fővárosban kis túlzással a jövő válogatottja állt fel. Az utánpótláskorúak közül többen rendkívül biztató teljesítményt nyújtottak: a junior Európa-bajnok, azóta már U23-as világbajnok Lévai Tamás (77 kg) az ötödik helyen zárt, ahogyan a junior vb- és Eb-győztes Takács István (87 kg) is. Az U23-as Európa-bajnok Váncza István (67 kg) szintén megmutatta oroszlánkörmeit, és a felnőttvilágkupán ötödik Kecskeméti Krisztián (60 kg) is fontos tapasztalatokkal gazdagodott.

A következő években nem csak tőlük várhatunk kiemelkedő eredményt: az idei U23-as vb-ezüstérmes Losonczi Dávid (87 kg) rendre nagy csatákat vív Takács Istvánnal a címeres mezért, a nehézsúlyú Vitek Dáriusz a legutóbbi négy utánpótlás-világversenyén a dobogó harmadik fokára állt, és a junior vb-bronzérmes Tösmagi Attila (72 kg) is szépen fejlődik.

„Valóban erős generációnak sikerült felnőnie – kezdi Bácsi Péter, aki 2019 óta immár a szövetség szakmai igazgatójaként tevékenykedik.  –  De nem szabad elfelejtenünk, hogy korábban is voltak olyan tehetségeink, akik a szőnyegen nem érték el az álmaikat. A szóban forgó fiatalok közül többen közel állnak ahhoz, hogy a világ élmezőnyéhez tartozzanak, ugyanakkor rendkívül sokat kell még dolgozniuk, hogy megugorják ezt a szintet. Az biztos, hogy jó úton haladnak.”

Az éremnek a másik oldalát is meg kell vizsgálni ahhoz, hogy tiszta képet kapjunk: a sportágra továbbra sem jellemző a bőség, a felnőtt országos bajnokságokon csekély az indulói létszám, és csupán néhány súlycsoportban van nagy verseny a válogatottságért.

A jövő reménységei már az új birkózóközpontban, a Kozma István-akadémián pallérozódhatnak (Fotó: MTI/Mónus Márton)
A jövő reménységei már az új birkózóközpontban, a Kozma István-akadémián pallérozódhatnak (Fotó: MTI/Mónus Márton)


„Körülbelül kétezerötszáz aktív birkózó van idehaza, és összességében nagy eredmény, hogy ekkora merítésből olyan kiválóságokat nevelt ki a sportág, mint például a Tokióban aranyérmes Lőrincz Tamás vagy az öccse, a második helyen záró Lőrincz Viktor. Képesek vagyunk kiemelkedő sikereket elérni, és a magyar birkózás dicső múltja is feljogosít minket arra, hogy ne elégedjünk meg ennyivel. Azt szeretnénk, hogy ne tízévente, hanem folyamatosan érkezzen minőségi utánpótlás, csak így őrizhetjük meg az eredményességünket” – így Bácsi Péter.

Sokat segíthet a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), amelyen idén szeptemberben indult el teljes létszámmal a munka. A gyerekek kiemelkedő körülmények között, profi szakemberek keze alatt központosítva dolgoznak. Nemcsak kötött-, hanem szabadfogású és nőibirkózó-képzés is zajlik. Utóbbi két fogásnemben hatványozottan fontos az új rendszer, mert le vagyunk maradva a nemzetközi élmezőnytől. Sokatmondó adat, hogy 2013 óta a kötöttfogásúak összesen 40, a nők 14, míg a szabadfogásúak 8 érmet nyertek a világversenyeken.



Női birkózásban és szabadfogásban egyaránt fel van adva a lecke, előbbi szak­ágban bántóan nagy az ázsiaiak fölénye (a hölgyek birkózásban először a 2004-es athéni olimpián szerepeltek, azóta a megszerezhető 24 aranyéremből 15 japán sportolóé lett), szabadfogásban pedig rendkívül nagy honosítási hullám zajlik, főképp a kiapadhatatlan dagesztáni forrásból. A magyarok úgy döntöttek, megpróbálják tartani a lépést, néhány korábbi mellé 2019-ben két orosz sportoló érkezett, Kuramagomedov Murad (74 kg) és Muszukajev Iszmail (65 kg). Közülük Muszukajev figyelemre méltó eredményeket tud felmutatni, azóta világbajnoki bronzérmet, olimpiai ötödik helyet és világkupa-ezüstérmet szerzett.

 

A szabadfogású utánpótlásban egyelőre nehéz látni, ki érhet oda a legjobbak közé – Korcsog Milánt (97 kg) érdemes kiemelni, aki kadétvilágbajnoki ezüstérmesnek és junior Eb-harmadiknak mondhatja magát.

„Szeretnénk, ha a KIMBA-ban egy amerikai mester segítené a munkánkat, és azt is, ha olyan megállapodást köthetnénk, amelynek segítségével a fiataljaink ösztöndíjjal tanulhatnának és edzhetnének az Egyesült Államokban. Ez egyelőre kicsit távolinak tűnik, de szeretnénk elindítani a folyamatot, az amerikai rendszer ugyanis az egyik legjobb a világon”  – vélekedik a kétszeres kötöttfogású világbajnok szakember.

Több olyan magyar birkózólány van, aki Barka Emese és Sastin Marianna nyomdokaiba léphet. A kétszeres kadét Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai ezüstérmes, U23-as vb-bronzérmes Szél Anna (59 kg), a kadét-vb- és Eb-aranyérmes Elekes Enikő (65 kg), a junior-kontinensbajnok Nagy Bernadett (76 kg) és a két junior Eb-ezüstérmes, Szabados Noémi (65 kg), valamint Szenttamási Róza (55 kg) is elismerésre méltó utat tudhat maga mögött.

„Rengeteg lány nyert érmet az utánpótlás-világversenyeken, de kevesen jutottak el addig, hogy a felnőttmezőnyben is hasonlóan jól szerepeljenek – folytatja Bácsi.  –  Nagy kérdés, hogy a következő öt-tíz évben mire lehet képes a szakág, főleg amiatt, mert egyre nehezebb kiemelkedő eredményeket elérni a profik között. Fontos lenne, hogy Párizsban legalább egy lány képviseljen minket a 2024-es olimpián. A hölgyeknek fizikailag és technikailag egyaránt fel kell zárkózniuk, és nagy áldozatokat kell hozniuk azért, hogy sikeresek legyenek. A birkózásnak ugyanis ez a lényege, ha valaki erre nem képes, az eredményekről is lemondhat.”

A magyar birkózók világversenyes érmei az elmúlt négy olimpiai ciklusban (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)
A magyar birkózók világversenyes érmei az elmúlt négy olimpiai ciklusban (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)
A magyar birkózók világversenyes érmei az elmúlt négy olimpiai ciklusban (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)
A magyar birkózók világversenyes érmei az elmúlt négy olimpiai ciklusban (NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!)

 

Lévai Tamás Oslóban, élete első vb-jén a Lőrincz Tamás súlycsoportjában, a 77 kg-osok között a vajdasági világbajnok Nemes Viktort is legyőzve végzett végül az ötödik helyen (Fotó: UWW)
Lévai Tamás Oslóban, élete első vb-jén a Lőrincz Tamás súlycsoportjában, a 77 kg-osok között a vajdasági világbajnok Nemes Viktort is legyőzve végzett végül az ötödik helyen (Fotó: UWW)
Lőrincz Tamás manapság már inkább „civilben” látható sportlétesítmények környékén (Fotó: Metropol/Keresztes Balázs)
Lőrincz Tamás manapság már inkább „civilben” látható sportlétesítmények környékén (Fotó: Metropol/Keresztes Balázs)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik