Sakkolimpia: a FIDE támogatja Magyarország pályázatát

MTI/B. L.MTI/B. L.
Vágólapra másolva!
2020.12.02. 11:20
null
A 2024-es viadalnak várhatóan Budapest ad otthont (Fotó: AFP)
Az Európai Sakk Unió és a kontinens sakkvezetői is támogatják, hogy Magyarország rendezze meg a 2024-es a sakkolimpiát. A nemzetközi szövetség (FIDE) vasárnap dönt a pályázatról.

 

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) elnöke kedden este online megbeszélésen mutatta be a 2024-es budapesti sakkolimpia terveit az Európai Sakk Unió vezetőinek és a kontinens sakkszövetségi vezetőinek. A megbeszélésen számtalan rendezési, szervezési kérdés került szóba, a kontinens sakkvezetői megelégedéssel fogadták a bemutatót és a támogatásukról biztosították a magyar rendezési szándékot – tájékoztatta a magyar szövetség szerdán az MTI-t.

A magyar sakkolimpiai pályázat számos innovációt is tartalmaz. A tervek szerint ez lenne az első 5G sakkolimpia, a mérkőzések nem pusztán valós időben lesznek követhetőek, de akár a saját szobájába is varázsolhat mindenki egy-egy partit. „Zöld sakkolimpiát” hirdet a magyar szövetség, kizárva a papír és a műanyag használatát az eseményen, a versenyzőknek és a vezetőknek pedig azt kínálva, hogy bicikliken közlekedjenek a szállodák és a versenyhelyszín között. Fontos terv, hogy növelni szeretné a magyar szövetség a női csapatok számát, hiszen az eddigi sakkolimpiákon mindig kevesebb női csapat indult, mint férfi.

A pályázati dokumentációt vasárnap tárgyalja a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) közgyűlése. A prezentációban szerepel Portisch Lajos sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója; Polgár Judit, kétszeres sakkolimpiai bajnok, minden idők legjobb női játékosa; Karácsonyi Kata, a 14 éves lányok sakk-világranglistájának vezetője; Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Nemzet Sportolója; Szabó Tünde, olimpiai ezüstérmes úszó, sportállamtitkár; Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár; Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere; Kulcsár Krisztián, olimpiai ezüstérmes vívó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke; Schmidt Mária, történészprofesszor, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke.

„A magyar sakktörténelem egyik legfontosabb pillanatára készülünk – hangsúlyozta Szabó László. – Hazánk sosem rendezett eddig sakkolimpiát, de még csak nem is pályázott a korábbiakban. Mindeközben sakkozóink az olimpiákon eddig kimagaslóan teljesítettek, hiszen a férfiak – az egyéni és a csapat teljesítményeket összegezve – harminckét érmet szereztek, a nők huszonnyolcat. A házigazda több csapatot is indíthat az olimpián, ez hatalmas lökést ad a fiatal generációk nagyszerű magyar sakkozóinak. Másfél éve dolgozunk a pályázat sikerén, összetett előkészítő munkát végeztünk, nagyon bízom a sikerben!”

A FIDE közgyűlése előtti magyar prezentáció élőben is követhető lesz a MSSZ Facebook-oldalán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik