CZIPÓ ÁDÁM 2021.10.09 16:07 Frissítve: 2021.10.11 19:31

Sakk: gyerekekből kreatív polgárok – ilyen volt a 7. világfesztivál

Több mint ezer érdeklődő részvételével, a Nemzeti Galéria három emeletén zajlott a hetedik Világsakkfesztivál. Az előadásokat a helyszínen és online is követhették az érdeklődők.

 

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)

A fesztivál idei témája a Polgár Judit-módszer volt, amelynek célja, hogy a sakkon keresztül játékosan és színesen fejlesszék a gyerekek képességeit a hagyományos tantermi oktatás keretein belül. A rendezvénnyel az óvodásokat, kisiskolásokat és családjaikat célozták meg.

„A programok olyan készségek fejlesztését helyezik előtérbe, amiket a gyerekek a mindennapokban használnak, mint az írás, az olvasás, a számolás vagy a csapatmunka. A legfontosabb mégis a motiváció fenntartása, hogy a gyerekek akarjanak tanulni” – fogalmazott Polgár Judit.

Az ötszörös sakkolimpiai bajnok most először ismertette a nagyközönség előtt a módszerét: kifejtette, hogy pedagógusok bevonása is fontos részét képezi a programnak. Az eszközök a játékosság és az élmények, a cél pedig a komplex fejlődés úgy, hogy az egyes gyerekek erősségeit és gyengéit is figyelembe veszik.

A szülőknek, pedagógusoknak szóló előadások mellett a gyerekekre is színes és interaktív programok vártak. A legkisebbek számára a sakktesi segítségével a mozgás, a kézműves részlegen a kreativitás került fókuszba. Az idősebbek a szimultán meccsel, a sakk és a matematika kapcsolatával és a programozás alapjaival ismerkedhettek.

A fesztivál idei témája a Polgár Judit-módszer volt (Fotó: Tumbász Hédi)

Polgár kiemelte, manapság nehéz feladat lefoglalni a fiatalokat, ám a sakk ideális sportág ehhez. „Igazodnunk kell a mai korhoz, a videójátékok, az internet és a közösségi média világa nagy kihívásokat állít elénk. A sakk nagy előnye a legtöbb sporthoz képest, hogy élőben és online is teljes értékűen játszható. Meg kell találnunk az egyensúlyt a technológia és a fizikailag megérinthető bábuk között. A legpraktikusabb és legéletszerűbb, ha vegyesen használjuk a két felületet” ­– mondta Polgár.

A szervezők nem csak hangoztatják az innováció és az alkalmazkodás fontosságát. Felhasználva a tavalyi, vírus sújtotta év újdonságait, a rendezvény idén az interneten is követhető volt élőben, így lényegesen több emberhez jutott el.

A következő években az edukáció mellett a nemzetközi színtéren való népszerűsítés lesz a rendezők fő törekvése.

„A művészetek és a tudomány segítségével továbbra is az oktatásra szeretnénk helyezni a hangsúlyt, itthon és külföldön is. Célunk, hogy megmutassuk, hogy a sakk milyen sikeresen működik a világ különböző pontjain – eltérő kultúrákban” – mondta a sakknagymester.

A Halhatatlan Magyar Sportolók pódiumbeszélgetésén Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó, Kőbán Rita szintén kétszeres aranyérmes kajakozó és Polgár Judit osztotta meg tapasztalatait a saját sportágukon belüli legfontosabb innovációkról. A különböző szabályváltoztatásoktól a modern segédeszközökig sok újítás elhangzott, ám abban nem volt vita, hogy a szív, az alázat és a szorgalom azok az erények, amelyekre minden generáció sportolóinak szüksége van.

2023.02.05 23:25:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.