M. I. P.
2022.09.29 18:53 Frissítve: 2022.09.29 19:29

Sakk: a nőké a főszerep a 8. Világsakkfesztiválon

2022 a nők éve a Nemzetközi Sakkszövetségnél, így adta magát: az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő Világsakkfesztiválnak Polgár Judit, a nemzetközi sakktörténelem legismertebb, legeredményesebb női sakkozója a „nők a sakkban, nők a tudományokban” címet adta.

Fotó: Facebook/Világsakkfesztivál

 

Az elmúlt esztendőben a Sakkhírességek csarnokába is beválasztott Polgár Judit kijelentette: nincs férfi sakk és női sakk. „Csak sakk van, és van, aki jó benne, van aki kevésbé – nyilatkozta a Világsakkfesztivál csütörtöki sajtótájékoztatója után. – A fiúk és a lányok gyerekként nagyon hasonló arányban kezdenek el sakkozni, a lányok azonban sokkal hamarabb eldobják a sportágat.
Ennek sok oka van: nem biztatják őket igazán a szülők és az edzők, vagy elkezdenek a tanulmányaikra koncentrálni, esetleg nem is érzik komfortosan magukat – ezt a környezetük tudja orvosolni” –
magyarázta a nagymester, aki szerint a fiatal lányoknak tudni kellene, van választásuk.

„A sztereotípiák nagyon erős kötöttségeket adnak. Aki olyan családban nő fel, ahol nincs hagyománya annak, hogy támogassanak egy lányt a sakkban vagy a tudományokban, a közösségének kell segítenie őt, hogy tudja, az ő döntése: sakkozik, vagy eldobja a bábukat” – tette hozzá.

A hazai sakk egyik legnagyobb tehetsége, a 15 éves Gaál Zsóka, aki szintén aktívan részt vesz majd a Világsakkfesztiválon, arról beszélt: édesapja révén kezdett játszani, és elég hamar eldőlt: profi versenyző szeretne lenni.

„Négyévesen még nem az volt a terv, hogy ilyen magas szinten fogok vele foglalkozni, elsősorban azért kezdtem játszani, mert nagyon sok készséget fejleszt. Aztán elkezdtem versenyekre járni, jöttek a sikerek és motivált lettem – mesélte. – Mivel sakkozókkal vagyok körülvéve, nem néztek rám furcsa szemmel emiatt” – nevetett.

A Sakkvilágfesztivál programja jövő hét szombaton a Magyar Nemzeti Galériában várja az érdeklődőket.

2022.12.02 13:55:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az adatokat idén először teljesen elektronikusan rögzítette a KSH. (x)

pr
2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.

2022.11.27 23:56:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Liu testvérek históriája is e témába vág, csak tükörből nézve éppen. Ami történt, történik velük, az nemcsak a pénzért való hajsza, hanem egy szemforgatós hatalmi játszma része is inkább, s bizony megint mi szenvedünk vereséget a küzdelemben.

2022.11.26 23:28:35

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.11.25 18:43:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Büszkén őrzi az Elek Ilonától kapott emlékkoszorúját az 1964-es tokiói játékok aranyérmese.