Rapport Richárd: gladiátor a sakktáblánál

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.04.06. 08:53
null
Rapport Richárd tizenöt év után a legnagyobb sikert érte el sakkozóink közül, és asztalhoz ülhet a világbajnokjelölti tornán (FOTÓ: )IMAGO/CORD
Rapport Richárd a Grand Prix-sorozatban elért teljesítményével világbajnokjelölt lett. A magyar sakkozás Lékó Péter 2007-es vb-döntős szereplése óta a legjelentősebb világbajnoki sikert könyvelhette el. Megpróbáltunk utánajárni, mi lehet a sikerének titka.


Emlékeznek a Gladiátor című filmre? A Maximus nevű főhőst játszó Russell Crowe a nagyobb csaták előtt felszed egy kis darabot a földből, vizsgálgatja, elmereng, felkészül a rá váró harcra. Nos, Rapport Richárd a filmre utalva magyarázta el, hogy általában miért tölt el indokolatlannak tűnő sok időt az első egy-két lépésére. „Fura szokás, azért csinálom, hogy ráhangolódjak a játszmára” – árulta az idei Grand Prix-sorozat első, berlini tornája után készített interjúban. Amúgy ha filmekről van szó, a Mátrixot és a Casablancát (!) említi a kedvenceként.

RAPPORT RICHÁRD
Született: 1996. március 25., Szombathely
Sportága: sakk
Minősítése: nemzetközi nagymester (GM)
Legjobb eredményei: csapat – sakkolimpiai 2. (2014), Európa-bajnoki 3. (2015), U18-as bronz (2010); egyéni – Európa-bajnok (2015, csapatverseny, 2. tábla), magyar bajnok (2017), U20-as világbajnoki ezüst (2012), Európai Unió bajnoksága aranyérem (2006, U10) rapidsakk Európa-bajnok (2013). Jelentősebb tornagyőzelmei: Malmö (2013), Neckar Open (2013), Málta (2015), London (2016), Villorba (2018), Dancsu (2019), Belgrád (2022)
Elismerései: Junior Prima-díj (2010), az év magyar sakkozója (2015, 2017, 2019, 2020, 2021)

De hogyan vált ilyen kemény, félelmet nem ismerő sakkozóvá a még mindig csak 26 éves szombathelyi születésű, a mellette fekvő Sé községben felnövő sakkozó, aki hosszú évek óta a legjobb magyar nagymesternek számít? Sok csatát kellett már megvívnia, és olykor a diadal sem maradt el. Most világbajnokjelölt lett, megnyerte élete eddigi legfontosabb kihívását.

CARLSENI SEBESSÉGGEL A RANGLÉTRÁN

Már unalomig ismert a sztori: nagyon jó volt matekból, de egyszer négyest vitt haza. Nem is a jeggyel volt a baj (elég sokan gondolkodás nélkül elfogadnánk, ugye?), inkább azzal, hogy figyelmetlen volt, nem vette észre, hogy a lap másik oldalán is van még feladat. Márpedig koncentrációs „betegség” ellen mi a legjobb orvosság? Hát a sakk!

A módszer bevált, de Rapport Richárd túl gyorsan fejlődött a játékban ahhoz, hogy az csak összpontosítást fejlesztő időtöltésként maradjon meg. Merthogy tudásszintje villámgyorsan emelkedett, és nem túlzás, hogy carlseni tempóval száguldott előre a ranglétrán. A norvég nyolcévesen még teljesen kezdő szinten játszott, de öt év múlva már nemzetközi nagymesterré vált. Rapportnak 2007 januárjában, 10 évesen még csak 1998 volt az értékszáma, 2010 májusában már 2509-cel jegyezték, vagyis bő három év alatt több mint 500-zal nőtt az Élő-pontja. Félelmetes tempó. 13 évesen, 2009 nyarán szerezte meg a nemzetközi mesteri címet, és mindössze fél évvel később már nemzetközi nagymester lett. 13 évesen, 11 hónaposan és 6 naposan. Az örökranglista akkori állása szerint az ötödik legfiatalabbként szerezte meg a nagymester titulust. Nemzetközi szinten ma már sokan megelőzik, de Magyarországon a mai napig ő a valaha volt legfiatalabb játékos, aki elérte a legmagasabb rangfokozatot.

Sok tekintetben fejlettebb volt kortársainál. Lénárt Ágota sportpszichológus ekkoriban állapította meg, hogy az intelligenciáját tekintve öt-hat évvel megelőzi korosztályát, és magatartása is a jóval érettebbek közé tartozik.

NEM CSAK A TEHETSÉG SZÁMÍT

A szakmai célokat sima papírlapokra írva tették ki a szobája falára, hogy sohase tévessze szem elől őket. Gyerekkorának egyik nagy kedvence Mihail Tal, aki bár csak egy évig volt világbajnok, kombinációs, olykor túlságosan is vakmerő stílusával óriási hatással bírt a sakktörténelemre, és ez a hatás mai napig érezhető. Ráadásul Rapport Richárd még rátesz egy lapáttal a szovjet (lett) legendára, mert gyakran már a megnyitásával az őrületbe kergeti az ellenfeleit. A klasszikus felállásokat is alkalmazza, de bármikor előhúzhat olyasmit, amivel finoman szólva is meglepheti az ellenfelét. Tehetség, elhivatottság, akaraterő, kitartás, ez mind megvolt Rapport Richárdban. „A játékstílusomban benne van, hogy esetleg veszítek, de ezt továbbra sem adom fel, ugyanúgy kockáztatok a sikerért, mint korábban” – jelentette ki 17 évesen.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

A fizikai felkészülést sem hanyagolta el. Rendszeresen járt a Haladás birkózócsarnokába, az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor szakosztályába. Az azért nem fenyegetett, hogy a szőnyeg elszippantja a sakkasztaltól, de az erőnlétének nagyon sokat jelentett. Konditermi edzéseket is végzett/végez (a séi házban is berendeztek egy külön lakrészt erre), és az asztaliteniszbe, kerékpározásba is belekóstolt.

Azonban egy pillanatig sem szabad megfeledkezni arról, hogy a játék szeretete, a tehetség önmagában nem elég, ha valaki világklasszis nagymester szeretne lenni. Ez az út hosszú időn át tartó anyagi megterhelést is jelent, és ez nem megy a szülők, támogatók nélkül. Jelentős promóciós cég (Felix Promotion), vagy neves vállalkozó akár ismeretlenül is támogatta. 17 éves korától használhatta a Docler Holding szervertermét, és így sokkal hatékonyabb lett a felkészülésének számítógépes része. De legjobban mindig is a családjára támaszkodhatott. Akadtak nehéz pillanatok, de a sakk szeretete miatt folytatta a versenyzést. Kitartásának meglett az eredménye, hiszen a legjobbak közé tudott emelkedni.

AMIKOR A VILÁGBAJNOK IS KAPITULÁL

Wijk aan Zee különleges helyet foglal el a sakktörténelemben. Voltak és vannak más, jelentős helyszínek, például a spanyolországi Linares, vagy Monaco, ahol időről időre összegyűltek a sakkvilág legjobbjai, de egyik sem tudott olyan hosszan és olyan magas szinten fennmaradni, mint a hollandiai kisváros tornája. Talán Dortmund vagy az angliai Hastings kivétel, amely szintén jelentős tornáknak ad otthont, de például a németeknél mindig kisebb a mezőny. Wijk aan Zeebe viszont több mint 80 éve a legjobbak látogatnak, és itt igazán történelmi tetteket lehet végrehajtani.

Rapport Richárd 2013-ban második lett a B-versenyen. Jelentős eredmény volt, és innentől mindenki jobban figyelt rá. A világranglistát vezető Magnus Carlsen is dicsérte. A norvég, aki abban az évben lett világbajnok, mindig reálisan értékeli környezetét, ezért is voltak fontosak a szavai. Komoly jövőt látott benne. Így aztán nem is érhette olyan nagy sokként, amikor a 2017-es tornán egy fantasztikus játszmában legyőzte őt. Ritkábban alkalmazott megnyitással, vezéráldozattal, klasszikus Rapport-stílusban. De ebben a győzelemben más is volt: itt vált bizonyossá, hogy bárkit bármikor képes legyőzni.

Az NSO Tv riportja 2013-ból

Ahogy évről évre tapasztaltabb lett, úgy jöttek a sikerek is. Malmői torna, Neckar Open, arany a rapid Eb-n, Zalakarosi Fesztivál (egyben magyar bajnoki cím), szupertorna Dancsouban, ha csak a legjobb egyéni eredményeit nézzük a sok más értékes helyezést nem említve. Az idei Grand Prix-sorozat, a belgrádi győzelem, és a világbajnok-jelöltség megszerzése élete legnagyobb sikere, ami után már nem csak világklasszis nagymesternek tekinthetjük, hanem a legszűkebb elit egyik tagjának.

Tudását tekintve mindig is ott volt a legjobbak között. Korábban nem volt annyira konzisztens a teljesítménye (volt, hogy Élő-pontja felment 2750 fölé, aztán visszazuhant 2700 alá), de az utóbbi időszakban már sokkal kiegyensúlyozottabban sakkozik. Ki tudja hozni magától, ami benne van, ennek köszönhetően lépdel előre a világranglistán, ahol a cikk írásának pillanatában már a 6. helyen áll 2776-os értékszámmal.

A MAGYAR VÁLOGATOTT

Rapport Richárd először 2014-ben vehetett részt sakkolimpián, tehát Tromsőben ő is tagja volt az ezüstéremig jutó szupercsapatnak, minden idők egyik legerősebb magyar válogatottjának (Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Balogh Csaba). „Ricsi még csak tizennyolc éves, hatalmas energiatartalékai vannak – mondta róla Horváth Tamás, az akkori szövetségi kapitány. – Ez az első olimpiája volt, kellett is vele foglalkoznom, mert nem indult jól. Szerintem előbb-utóbb felzárkózik Lékó Péter mellé, mert van benne annyi tudás és lendület.”

Volt benne, az idő igazolta a kapitányt.

Sajnos a válogatottban mostanság nem játszik, inkább az egyéni szereplésre koncentrál. Az már más kérdés, hogy a magyar sakk krónikus problémája, hogy a szövetség sokszor nem tud megegyezni a legjobb játékosokkal a részvételről. A probléma szakmai és anyagi természetű is. Akárhogy is, fájó, hogy a nemzeti csapat a legtöbb esetben nem a legerősebb összeállításban utazik az aktuális világversenyre. A tromsői ezüst is megmutatta, hogy ha a legjobbak közül mindenki asztalhoz ül, és csak a játékra kell koncentrálni, akkor a magyar sakkozók bármire képesek.

A FELESÉG SZAVA

Minden idők legjobb sakkozónője, Polgár Judit a mai napig nagy hatást gyakorol rá, sokszor beszélnek egymással. Ugyanakkor saját bevallása szerint mostanság nem igazán van állandó szakmai segítője, leginkább magára hagyatkozik, illetve a felesége is ad tanácsokat.

Hogy mi? Az asszony beleszól?

Teheti, ugyanis ő sem akárki. Jovana Vojinovics, illetve most már Jovana Rapport, a szerb női válogatott éltáblása. Négy évvel idősebb, és Richárd olyannyira hallgat rá, hogy a belgrádi GP-tornán a Maxime Vachier-Lagrave elleni egyik játszmában az általa javasolt megnyitást játszotta meg. Éppen Belgrádban élnek együtt.

Ezzel egy időben kezdett el jóval kevesebb hangsúlyt fektetni a nyilvánosság előtti szereplésre. Nem nagyon vállal interjúkat, leginkább a versenyek fordulói után elemzi az aktuális partiját, ritkán nyílik meg mélyebben. A közösségi médiában szintén visszafogottan, de azért jelen van, elsősorban a Twittert használja.

Flumbort András, a korábbi szakmai menedzser
„2009. júliusától 2010 decemberéig dolgoztunk együtt, a közös munka kezdetén 2401 volt az Élő-pontszáma. Ezen időszak alatt minden idők legfiatalabb magyar nagymestere lett, háromnegyed év alatt közel 140 Élő pontot nyert.Később, 2012. novemberétől 2014. júniusáig dolgoztunk újra együtt, ekkor 2621 volt az induló Élő pontszáma, és 2701-en fejeztük be az együttműködést. Szakmailag ez talán még izgalmasabb időszak volt, hiszen Ricsi fantasztikus sakkozókkal dolgozott együtt, csak példálózó jelleggel Shirov, Fressinet, Zsobava, és számos lehetőséget kapott a versenyszervezőktől a 2013-as Wijk aan Zee B-versenyen elért holtversenyes eredményével. Úgy gondolom, hogy a szakmai munka hatékonysági foka és a széles körű kapcsolati háló volt egy olyan hozzáadott érték, amely biztosította az igen gyors fejlődést a kiemelkedő tehetsége mellett. 2014. júniusában bizalmi okok miatt sajnálatosan az együttműködésünket ismételten és végleg meg kellett szüntetnem.A szakmai együttműködésünket követően mindkét alkalommal hullámvölgyek következtek be, melyek éveket jelentettek, de szerencsére az életkorbeli változások igen pozitív hatást jelentettek a sakkjára is, így ha jó pár évvel később is, de a világ szűk elitjébe bekerült és a legnagyobb versenyekre most már folyamatosan meghívják. Véleményem szerint legalább négy évet elvesztegetett, képességei alapján már évek óta az elithez kellene tartoznia. A sikeres élsakkozáshoz számos tényező szükséges, melyek nem voltak adottak, az is felmerült a tudomásom szerint, hogy nem fog aktívan sakkozni, de szerencsére erre nem került sor.
Rapport Richárd fantasztikus tehetség, akihez már nagyon fiatal korában nagy reményeket fűztek a szakemberek. A tehetsége páratlan, azonban számos egyéb tényező hátráltatta abban, hogy elérje a sakkvilág Parnasszusát. Véleményem szerint jóval korábban elérhette volna a top 10-et, de pályafutása számos vargabetűt, és sok rossz döntést és elvesztegetett időt is felölelt. Szintén sajnálatos, hogy egyre gyengébb kötődéssel rendelkezik Magyarországhoz, így félő, hogy egy nagyobb sakk nemzet lecsap majd rá, hiszen ez egyre gyakoribb attitűd a világban.
Ezzel együtt egy emberileg komolyabb, de továbbra is zseniális sakkozót láthatunk, akinek az élettapasztalata egyértelműen megjelenik a sakkjában és továbbra is rendkívül nagy arányban győzi le a gyengébb játékosokat és jól láthatóan, továbbra is kiszámíthatatlan, de már nem kaotikus stílusától a legjobbak is okkal tartanak. Érezhető a fejlődés a megnyitáselméleti felkészültségében is a korábbi időszakhoz képest, valamint a nála gyengébb játékosok ellenében a híres „killer-instinct” is megjelenik.A világbajnokjelölti tornára, ha professzionális módon készül fel és megteremti maga körül azt a csapatot és azokat a segítőket, akik nélkülözhetetlenek egy ilyen versenyre, akkor mindenképpen a jelenlegi konstans jó formája alapján az élmezőnybe várom. Függetlenítenie kell magát a hasonló tornákon érezhető nyomástól, pszichésen is felkészültnek kell lennie, csak arra kell koncentrálnia, hogy a lehető legjobb sakkot játssza-ebben az esetben a jó eredmény sem fog elmaradni, amelyhez innen is sok sikert kívánok!”

A VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA

Idén különösen nagy jelentőséggel bírt a már korábban is említett megfelelő erőnlét. Januárban Wijk aan Zee (2-3. hely!), utána a Grand Prix-torna Berlinben (elődöntő) és Belgrádban (győzelem). Nagyjából két hónap alatt 31 klasszikus játszmát váltott, vagyis átlagosan minden másnap asztalhoz ült, és órákon át koncentrált. Brutális igénybevétel volt, de kibírta. Nem is csoda, hogy az alvás az egyik kedvenc programja a szabadnapokon. Erőfeszítésének jutalma pályafutása legnagyobb sikere lett.

A nyáron rendezendő világbajnokjelölti torna elképesztően kemény mezőnyt vonultat fel Madridban: ott lesz a legutóbbi vb-döntős orosz Jan Nyepomnyascsij, az azeri Teimur Radjabov a FIDE jelöltjeként, a 2021-es világkupát elhódító lengyel Jan-Krzysztof Duda, a Grand Swiss Tournament bajnokaként a 18 éves francia Alireza Firouzja, aki a világranglista 3. helyén áll, a korábban szintén vb-döntőig jutó amerikai Fabiano Caruana, az amerikai Hikaru Nakamura, aki megnyerte az idei Grand Prix-sorozatot, és várhatóan Ting Li-zsen, a világranglista-2. kínai. Rapport Richárdnak velük kell megküzdenie.

Minden tudására szüksége lesz…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik