Öttusa: Alekszejev Tamara elsőre kétségbeesett, most már motivált

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.08.03. 10:25
null
Alekszejev Tamara remek formában érzi magát (Fotó: Kricskovics Antal/Fejér Megyei Hírlap
Sokan félig-meddig leálltak a felkészüléssel, erejüket, energiáikat őszre, a 2021-es olimpiai esztendő alapozására „tették félre” a nyáron. De nem az Alba világbajnoka, aki nem borította fel a biológiai óráját


– Amikor megkerestük, azzal nyitott: végre elérkezett a pihenés ideje. Azért ez furcsán hangzott a koronavírus által szétzilált időszak után.
– Pedig mi tényleg végigedzettük a nyarat – felelte a Nemzeti Sportnak Alekszejev Tamara, csapatban világ- és Európa-bajnok öttusázó. – Az edzőm úgy állította össze a tréningeket, mintha lettek volna versenyeink, mintha közeledne az olimpia, és fizikailag jó állapotban kellene lennem. Az öttusának egy szegmense maradt ki, mégpedig a vívás, de most nem éreztem hátrányát, hiszen a fizikai számokban jelentősen megerősödtem, és az elmúlt évtizedek alatt tettem már annyi munkát a kezembe és a lábamba, hogy egy hónapnyi felhozó edzés után is tudok rendesen vívni.

– Jó ez a metódus? Nem fél attól, hogy esetleg visszaüt?
– Az edzőm, Dévay László találta ki, aki szerint hosszabb leállás után jóval nehezebb visszajönni. Tényleg szépen dolgoztunk a nyáron, a szövetség felmérőin is jól teljesítettem, teljesítettünk Ormándi Rebekával, az edzőpartneremmel, és ez visszahozta az önbizalmamat.

– Miért, megcsappant?
– A karantén előtt már voltak jelei annak, hogy nem túl rózsás a helyzet ezen a téren. Már a kairói világkupán érezhető volt, hogy kezdek besokallni, sőt, elkezdtem félni a versenyektől, minden egyes rajt előtt feszült voltam. Most, hogy nem voltak téthelyzetek, ellenben a felmérők eredményei biztatók lettek, úgy érzem, visszakaptam a régi énemet.

– Ez a feszültség mitől jelentkezett?
– Furcsa kimondani, de elkezdtem félni a fájdalomtól. Korábban vártam ezt az érzést a versenyeken, és tudtam, hogy menet közben le is tudom győzni. Mostanában az edzéseken uraltam ezt a fájdalmat, de téthelyzetben lelkileg nem tudtam feldolgozni azt, hogy tisztában voltam vele, milyen szörnyű lesz. Persze az edzettségi állapottal javult ez a helyzet is, most már nem érzem ezt az aggodalmat. Egyszer jártam pszichológusnál is, hogy beszéljek róla, de nekem ennyi elég is volt. Kibeszéltem magamból a problémát, és végül az edzőimmel karöltve feldolgoztuk a helyzetet.

– Ha most előretekint, mennyire tudja elképzelni, mi vár önre az elkövetkező hetekben-hónapokban?
– Semennyire. Azt tudom, hogy szeptemberben két hétre tatai edzőtáborba vonul a válogatott, és októberben a hazai szövetség megrendezi az országos bajnokságot. Sőt, a hírek szerint lehet, hogy lesz angol és német nyílt nemzetközi verseny is, de én azt mondom, nyugtával dicsérjük a napot. Az első fontos verseny, amely a szemem előtt lebeg, a március 26-i olimpiai kvalifikációs világkupa.

– Képes lesz addig úgy végezni az edzéseit, mintha mi sem történt volna?
– Most azt mondom, igen. Amikor megtudtam, hogy elhalasztják az olimpiát, kétségbeestem. Most már jóval derűlátóbb vagyok, hiszen sikerült időt nyernem, és az úszó-, valamint a futóedzések sikerei kapcsán jóval motiváltabb is vagyok. Igazából csak júniusban tudtunk elkezdeni úszni, de szerintem már most tudok olyan eredményt, mint a versenyszezonban, vagyis jövőre mindenképpen előrelépek ebben a számban is.

– Több mint egy éve dolgozik együtt edzőjével, a triatlonos tréner Dévay Lászlóval. Elégedett a közös munkával?
– Abszolút! Nem bántam meg, hogy váltottam, hiszen az elmúlt másfél év alatt úgy megismert, hogy már egy-egy mozdulatomból vagy nézésemből tudja, milyen állapotban vagyok és az adott napon mire van szükségem. Ez nagyon fontos a közös munka szempontjából.

– Most egy hónap pihenőt kapott az edzőjétől. Mivel tölti ezeket a napokat?
– Biztosan elutazunk a párommal, ha minden jól megy, Horvátországba, de Magyarországon is szeretnénk barangolni, körbetekernénk a Tisza-tavat. Mindenképpen aktívan tölteném el ezt a néhány hetet, Laci útmutatásai alapján heti kétszer futóedzésem lesz, emellett pedig igyekszem minél többet mozogni, mert ha már sikerült ilyen jó formát „összekalapálnom”, jó lenne meg is tartani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik