Birkózás: belebukhat az elnök a NOB vb döntésébe

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.02.15. 18:55
A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) svájci elnöke, Raphael Martinetti elveszítheti posztját annak nyomán, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága törlésre javasolta a sportágat a 2020-as ötkarikás játékok műsorából.

A birkózók elnöke a FILA-nak a thaiföldi Phuketben pénteken kezdődött vezetőségi ülésén már éles vádakkal volt kénytelen szembesülni, s bírálói legfőképpen azért okolták, mert – bár Martinettinek tisztában kellett lennie a helyzettel, hiszen megvoltak a kellő információi – előzetesen nem figyelmeztette vezetőtársait a sportág olimpiai programból való lehetséges száműzésének veszélyére, ennélfogva többeket is váratlanul ért a NOB-testület határozata.

Mindenesetre pénteken még nem került napirendre az elnök leváltásának kérdése, de az orosz hírügynökség értesülése szerint szombaton már felvethetik Martinetti közvetlen felelősségét is az ügyben, és akár új elnökválasztást is kiírhatnak.

A NOB végrehajtó bizottsága keddi határozatában javasolta a birkózás levételét a 2020-as olimpiai műsorról, de már májusban, Szentpéterváron állást foglalhat úgy, hogy az új jelentkezők egyike helyett visszaveszi a sportágat az olimpiai programba. A végső döntést a NOB teljes közgyűlése hozza majd meg szeptemberi, Buenos Airesben.

Kérdés, mekkora erővel és mennyire hatékonyan tud lobbizni a sportág bennmaradása mellett a birkózás nemzetközi vezérkara, amely a thaiföldi ülésen már arra igyekszik összpontosítani, hogy a lehető legjobb prezentációt mutassák be a NOB vb következő, májusi ülésén. E tanácskozáson a végrehajtó bizottság arról határoz, hogy a birkózás, illetve a jelentkező sportágak – a vusu, a kínai harcművészet sportos változata, továbbá a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball – közül melyiket javasolja beemelésre a programba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik