MTI/H. Á. 2020.11.26 14:10 Frissítve: 2020.11.26 14:24

NOB: vizsgálat indult Fehéroroszország ellen

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos eljárást indított Fehéroroszország nemzeti olimpiai bizottsága (NOCRB) ellen.

 

A vizsgálat annak tisztázására irányul, hogy megsértette-e az Olimpiai Chartát a fehérorosz tagszervezet, és kell-e szankciókat alkalmazni az Aljakszandar Lukasenka államfő által vezetett NOCRB-vel szemben – írta az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz portál.

A NOB döntését „a belorusz sportolókkal, tisztviselőkkel és sporttal kapcsolatos aggasztó jelentések növekvő száma miatt” hozta.

Az eljárás megindítása előtt a NOB október elején figyelmeztette Fehéroroszországot, hogy szankciókat léptethet életbe, ha beigazolódik, hogy az országban hátrányos megkülönböztetés ér sportolókat a hatalométól eltérő politikai nézeteik miatt. A lehetséges következmények egyikeként a NOB megtilthatja Fehéroroszország nemzeti zászlajának és himnuszának használatát a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiai játékokon.

A vizsgálódást megelőzően a NOB-hoz eljuttatott levelükben fehérorosz sportolók egy csoportja, köztük olimpiai érmesek, azt írták, hogy „sok sportolót kínoztak, vertek meg és tartóztattak le”, mert véleményt nyilvánítottak a hatalommal szemben.

Az augusztusi választások nyomán államfői tisztét megőrző Lukasenka az ellenzék szerint csalással győzött, s mind a mai napig rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

2021.01.24 07:53:15

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

„Rendkívüli teljesítménnyel hívták fel a világ figyelmét Trianon égbekiáltó igazságtalanságára.”

2021.01.21 23:42:57

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Kiszámíthatatlanság – talán ez a legjobb szó, ami valahol még manapság is jellemzi az itáliai miliőt. Aztán jött 2020, és átalakult a világ. Sőt, megszűnt a világ, legalábbis egy vérbeli olasz futballszurkoló világa. Üresek a stadionok, üresek a lelkek.

2021.01.21 10:42:04

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„Értékelni kell és »jól tartani« azt a szervet, amelyet kaptam, azt a testet, amelyben élhetek.”

2021.01.13 15:47:10

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

A 46. amerikai elnök, Joe Biden elődei többek között lovagoltak, bokszoltak és amerikai futballoztak is.

2021.01.18 20:28:38

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az olimpia örök szerelmeseként is legfeljebb reménykedem: elég erős az öt karika ahhoz, hogy kötőanyag legyen ott, ahol minden szétesni látszik.