MTI
R. P.
2022.12.06 23:20 Frissítve: 2022.12.06 23:57

NOB: elhalasztották a 2030-as téli olimpia helyszínválasztását

A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának lausanne-i ülésén arról döntött kedden, hogy elhalasztja a 2030-as téli olimpia helyszínéről szóló szavazás időpontját, amelyet a jövő nyár elejére tűzött ki.

Fotó: Getty Images

 

A NOB hivatalos honlapján azzal indokolta a határozatot, hogy több időre van szüksége a klímaváltozás téli sportokra gyakorolt hatásainak felméréséhez, illetve újragondolja a fenntarthatóság kihívásait.

„A végrehajtó bizottság úgy döntött, több időre van szükség ezen tényezők és lehetőségek feltérképezésére, hogy a legjobb döntés szülessen a helyszínnel kapcsolatban” – állt a nemzetközi szervezet közleményében, amely azt is kilátásba helyezte, hogy egyidőben döntenek majd a 2030-as és a 2034-es téli játékok házigazdájáról.

Mindezek mellett egy új kritérium is napirendre került, mivel a fenntarthatóság jegyében olyan rendező várost keresnek majd, ahol az elmúlt tíz évben nulla fok alatti hőmérsékletet mértek a téli olimpia idején. Ennek a feltételnek pedig három pályázó is megfelelt: az egyesült államokbeli Salt Lake City, a japán Szapporo és a kanadai Vancouver. Korábban mindhárman adtak már otthont az eseménynek.
A soron következő téli olimpiára Milánóban és Cortina d'Ampezzóban kerül sor 2026. február 6. és 22. között, ezt követi a paralimpia március 6. és 15. között.

A háromnapos ülésen a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) működéséről is szó esett, mivel a NOB már szeptemberben jelezte, hogy aggódik a sportág jövőjét illetően. Véleménye szerint ugyanis az IBA nem tesz megfelelő erőfeszítéseket a NOB végrehajtó bizottsága által előírt reformok végrehajtására, ezért ismét figyelmeztette a szervezetet.

A NOB 2019-ben fosztotta meg ötkarikás jogaitól az IBA-t pénzügyi, bírói, pontozói és etikai problémák miatt, és már a tavalyi tokiói olimpia boksztornáját is saját szervezésében oldotta meg, illetve azt tervezi, hogy a 2024-es olimpiai kvalifikációs tornáknak a szervezéséből is kihagyja az IBA-t.

De nemcsak az ökölvívókat figyelmeztették az ülés második napján, hanem Afganisztánt is, mivel a tálib szabályok nem engedik, hogy az ott élő nők sportoljanak. A NOB arról is döntött, hogy csak akkor versenyezhetnek az afgánok saját országuk zászlaja alatt a két év múlva sorra kerülő párizsi ötkarikás játékokon, ha lehetőséget adnak a női versenyzők biztonságos visszatérésére a sportba.

2023.02.05 23:25:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.