Multisport Eb, evezés: a magyar könnyűsúlyú kettes megvédte Európa-bajnoki címét

POZSONYI SZILÁRD (München)POZSONYI SZILÁRD (München)
Vágólapra másolva!
2022.08.14. 12:46
null
Nem tört meg az esélyesség terhe alatt a Szabó Bence, Furkó Kálmán kettes, amely megvédte Európa-bajnoki címét (Fotó: MTI)
Nem tört meg az esélyesség terhe alatt a Szabó Bence, Furkó Kálmán kettes a müncheni multisport Európa-bajnokság vasárnapi döntőjében. Bár a rajtot Szlovénia egysége kezdte jobban, a mieink hamar felzárkóztak, átvették a vezetést, majd egyre jobban elhúztak üldözőiktől, így több mint nyolc másodperccel a harmadik résztvevő török páros előtt értek célba, míg a szlovének elfáradtak, és utolsók lettek – így a dobogóra sem állhattak fel, s érmet sem kaptak.


„Nehezedett ránk nyomás, új élmény volt címvédőként rajthoz állni
– mondta a Nemzeti Sportnak az immár kétszeres Európa-bajnok Furkó. – Elvárták tőlünk, hogy ezúttal is aranyérmet szerezzünk, de mi is magunktól. Jól kezeltük a drukkot, az előnyünkre tudtuk fordítani.”

A versenyző szerencsésnek tartotta, hogy a futam jelentős részében elöl voltak, mert egyébként hajlamos forgolódni, hogy tájékozódjon – szerencsére így folyamatosan látta az ellenfél hátát, ami a legtöbb sportággal ellentétben az evezésben jó jel.

„Magabiztosságot adott, hogy a pénteki pályaosztó futamot is megnyertük, illetve akkor feltérképezhettük az ellenfeleket, nem annyira ismertük őket – tette hozzá Szabó Bence. – De nem akartunk abból kiindulni, tudtuk, hogy mindenki agresszívabban versenyez majd. Ez be is igazolódott, ötszáznál még a szlovének vezettek. De nekünk a pálya második fele az erősségünk, amit érvényesítettünk.”

„A könnyűsúlyú kettesek versenye nem olimpiai szám, ezért ilyen kevés az induló. Amikor egy héttel ezelőtt kijött a hivatalos nevezési lista, csalódottak voltunk, az olaszok például két válogatót is tartottak a kategóriában, aztán nem állt rajthoz senki, illetve reménykedtünk, hogy a házigazda németek összeraknak egy egységet, de ez sem így lett. Remélhetőleg a szeptemberi világbajnokságon már népesebb mezőny gyűlik össze.”

Az Európa-bajnok páros még hozzátette, sok ideje nem lesz pihenni, hiszen az említett racicei vb előtt még egy magyar bajnokság is vár rá, Csehországba pedig éremért utaznak.

A többi, B-döntőben érdekelt egységünk közül a szintén könnyűsúlyú kétpár egységünk, Galambos Péter és Tamás Bence szerepelt a legjobban, az első helyre is volt esélyük, végül harmadikként (összesítésben kilencedikként) futottak be. A normálsúlyúaknál kétpárban induló Bácskai Máté és Szabó Márton az ötödik (összesítésben a 11.), egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz a negyedik (összesítésben a tizedik) helyen zárt.

„A végére állt össze a kép, korábban, a reményfutamban és a középfutamban gyengébben muzsikáltunk– mondta Galambos, majd Tamás vette át tőle a szót: – Elégedettek lehetünk, az előzetes célunk a legjobb kilencbe kerülés volt. Ezt teljesítettük, de a B-döntő első helyétől sem maradtunk el sokkal. Nyilván marad egy rossz érzés az emberben, hogy szoros meccsben maradtunk alul, de ez a jövőre nézve pozitívum, hiszen mi még csak hét-nyolc hete ültünk össze.”

„Minden tőlünk telhetőt, talán az elején kicsit többet is megtettünk a pályán – fogalmazott Bácskai. Nem hiszem, hogy hiba lett volna, hogy az elején annyira megnyomtuk, most ennyi volt benne.”

Hozzátette, a felkészülési időszak nem alakult zökkenőmentesen, számos összeállítással kísérleteztek az év során, végül csak másfél héttel az Európa-bajnokság előtt dőlt el, hogy ebben a felállásban indulnak, ha egész évben ennek tudatában készülnek, alakulhatott volna jobban is, de a körülmények tudatában elégedett az eredménnyel.

„Határozottan jobban sikerült a futamom, mint a szombati –
fejezte ki elégedettségét Pétervári-Molnár. – Ezek az ellenszeles pályák nagyon durvák, főleg azért, mert a tokiói olimpia után nagyobb pihenőt tartottam, a szokásosnál lazább téli és kora tavaszi felkészülést tartottam. Ilyen esetben rettentő kemény a szél miatt negyven-ötven másodperccel hosszabb pályákat menni. Nyilván nem lehet teljesen elégedett az ember, amíg nem első, de jelenleg ez nem egy rossz helyezés.”

EREDMÉNYEK
Férfiak. Könnyűsúly. Kettes. Döntő.
Európa-bajnok:
Szabó Bence, Furkó Kálmán (Magyarország) 7:17.04 perc 2. Enes Yenipazarli, Bayram Sönmez (Törökország) 7:25.55, 3. Jaka Malesic, Nik Azbe Magajna (Szlovénia) 7:32.99.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik