Munkatársunktól 2022.01.28 12:02 Frissítve: 2022.01.28 16:33

MOB: Gyulay Zsolt az esélyes az elnökválasztáson

Elnököt választ szombaton a Magyar Olimpiai Bizottság, az új vezető akár már a helyszínen szurkolhat Pekingben a téli olimpikonjainknak.

A csökkentett létszámú közgyűlés szombaton elnököt választ (Fotó: Tumbász Hédi)Fontos nap lesz a szombati a magyar olimpizmus életében, hiszen a meglehetősen „zajosra” sikerült hetek-hónapok után végre talán nyugalom költözik a sportéletbe azzal, hogy új elnököt választanak a Magyar Olimpiai Bizottság élére.

Mint ismert, a jelenlegi helyzetet – többek között – azzal idézte elő a korábbi vezetőség, élén Kulcsár Krisztián elnökkel, hogy drasztikusan csökkentette a MOB tagságának létszámát, így a közgyűléséből kikerültek a magyar sportélet meghatározó szereplői, korábbi olimpiai bajnokok, valamint fontos sportszervezetek képviselői.

A MOB elnöksége január 29-én 10 órára hívta össze a közgyűlést, amelynek napirendi pontjai között az elnökválasztás mellett szerepel egy másik is, nevezetesen a döntés az olimpiai eseményekre történő nevezés és akkreditáció minimumkövetelményeinek módosításáról.

Bár kétségtelen, hogy utóbbi is rendkívül fontos, ezúttal nyilvánvalóan az előbbi kap nagyobb hangsúlyt. A MOB elnöki pozíciójára ketten nyújtottak be pályázatot: Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakos és Hajdu Balázs olimpikon vitorlázó.

A MOB alapszabálya értelmében a közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a MOB-tagok több mint fele jelen van. Ha a közgyűlés nem határozatképes, megismételt közgyűlést kell tartani – az eredetivel azonos napirendi pontokkal. A megismételt közgyűlés az eredeti napirenden szereplő ügyekben a megjelent MOB-tagok számától függetlenül határozatképes.

A választás titkos szavazással történik, megválasztottnak az a jelölt tekinthető, aki a közgyűlésen jelen lévő MOB-tagok több mint felének „igen” szavazatát megszerezte. A megválasztott elnök rögtön egy szép és nemes feladattal szembesül, hiszen jövő pénteken fellobban a láng Pekingben: az új vezető már a helyszínen szurkolhat téli olimpikonjainknak, köztük a több számban is éremeséllyel jégre lépő rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak.

Az elmúlt napokban a magyar sport­élet fontos szereplői közül többen a nyilvánosság előtt is vállalták véleményüket, előzetesen Gyulay Zsolt mellett tette le a voksát Schmitt Pál, a MOB korábbi elnöke, volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a MOB két alelnöke, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor, Kovács Antal, a MOB elnökségének tagja és Kemény Dénes, aki a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként három olimpiai bajnoki címet nyert, s aki éppen a vitatott létszámcsökkentés miatt jelenleg nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

NE LEGYEN UTAZÁSI IRODA A MOB
Gyulay Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökjelöltjével beszélgetett Csisztu Zsuzsa a Mandiner Sport podcastműsorában: a kétszeres ötkarikás bajnok kajakozó kijelentette: eddig sem volt, ezután sem lesz megélhetési sportvezető. Megválasztása esetén Gyulay nagyobb szakmai kontrollt ígér a sportszakmai kérdésekben, nyitna a MOB-ban a nők felé, és tenne az ellen, hogy a szervezetet ne csak afféle utazási irodaként emlegessék. 

 

KORÁBBI CIKKEINK A TÉMÁBAN
Gyulay Zsolt megpályázza a MOB elnöki pozícióját
Jacques Rogge-hoz hasonlította magát a másik elnökjelölt, Hajdu Balázs
A SOSZ Gyulay Zsoltot támogatja az elnökválasztáson
Kovács Antal: Olyan vezetőre van szükség, aki már bizonyított
Schmitt Pál: Csakis alázattal lehet jól vezetni a MOB-ot
2022.05.19 13:11:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magyar innováció Európa után meghódította Amerikát és Ázsiát is.

2022.05.20 14:51:12

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Egyrészt fizikailag, másrészt pedig mentálisan is vissza kell térned a régi kerékvágásba. (x)

2022.05.19 15:18:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Raymond van Barneveld dupla győzelmet aratott Magyarország első nagyszabású darts show-ján. (x)

2022.05.19 12:25:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu