Légfegyveres Eb: bronzérmes a puskás válogatott!

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2018.02.25. 16:33
null
A Péni István, Sidi Péter, Somogyi Péter összeállítású csapat a horvátokkal csatázik az elődöntőben (Fotó: Földi Imre)
A győri Európa-bajnokság utolsó versenyszámáig kellett várni a magyar éremesélyre a puskás és pisztolyos szakágban. A Péni István, Sidi Péter, Somogyi Péter összeállítású csapat 16–12-re kikapott a horvátoktól az elődöntőben, a bronzéremért vívott csatában azonban fölényesen 21-5-re győzte le Szerbiát.

 

A záró napon a csapatviadalokat rendezték a puskás és pisztolyos szakágban a győri Európa-bajnokságon, és a vasárnap is úgy indult, sőt úgy is folytatódott, mint az előző napok az Audi Arénában – háromból három magyar csapat búcsúzott legkésőbb a negyeddöntőben.

Férfi légpisztolycsapatunk – bár tisztességesen helyt állt a szerbek elleni negyeddöntőben – a 7. helyen végzett, a női puskások a 19. zártak.

MAJOR VERONIKA
„Elégedett vagyok a csapatverseny eredményével, jobb sorozatokat lőttem, mint az előző napokban. Annak is örülök, hogy a csapatból senki nem engedte el az utolsó számot, mindenki nagyon akart, és oda is tette magát. Az új szabályok szerint zajló viadalt még tanulnunk kell, rendkívül összetett szám, amelyet számos tényező befolyásol. Úgy kell benne együttműködni a csapattársakkal, hogy közben magunkra figyelünk. Hogy a harmadik legjobb eredménnyel csak hatodikok lettünk? Ilyen a lebonyolítás, szerencse is kell a sikerhez."

A női légpisztolyosoktól joggal várhattuk többet, és a Csonka, Major Veronika, Sike Renáta trióra ezúttal nem lehetett panasz: az alapversenyből harmadik helyen kvalifikálták magukat a negyeddöntőbe, ahol az ukránokkal párbajoztak a négybe kerülésért. Az előző napokhoz hasonlóan most sem volt szerencsénk, hiába lőtték összesítésben a nyolcas mezőny harmadik legjobb eredményét a magyarok, nem jutottak a négybe, mert a szabályok szerint a csapatviadal ezen szakaszából csak a párok győztesei mehettek tovább, a mieink hatodikok lettek.

„A csapatversenyben a négybe kerülésre számítottam, reméltem, hogy – ahogyan két évvel ezelőtt –, ezúttal is dobogóra tudunk állni hazai közönség előtt. Ezúttal kellemetlen emlékeket viszek magammal a győri viadalról, amelyeket az utolsó nap csak részben tudott megszépíteni – értékelte a záró napot Csonka Zsófia. – Annak örülök, hogy a borzasztó egyéni verseny és az ugyancsak küzdelmes vegyes páros után megvalósítottam, amit akartam. A csapatversenynek úgy fogtam neki: kizárok minden, a korábbi napokban nyomasztó tényezőt. Kicsit megnyugtat a tudat, hogy ezúttal úgy állhattam ki a lőállásból, hogy egy keveset megmutattam az igazi Csonka Zsófiból. Az utolsó hét lövés – amelyből hat belső tízes lett – nagyon jólesett."

Az Eb utolsó versenyszámában a puskás férfi csapat végre beváltotta a szakághoz fűzött reményeket, a Péni István, Sidi Péter, Somogyi Péter összeállítású válogatott az oroszok mögött másodikként masírozott a negyeddöntőbe, ahol a norvég trió volt az ellenfele. A magyar hármas magabiztosan tartotta maga mögött a húszlövéses szakaszban az északiakat, és 18 órakor a horvátokkal meccsel a döntőbe jutásért.

A válogatott 16–12-re kikapott a horvátoktól az elődöntőben, a bronzéremért vívott csatában azonban fölényesen 21–5-re győzte le Szerbiát.

„Nálam a túlélés versenye volt az Eb, sokakhoz hasonlóan influenzával küszködtem, márpedig lázasan nem könnyű lőni – betegen dülöngél a lőállásban az ember. A nehezítő körülmények ellenére sikerült éremmel zárunk, a bronzmérkőzésen ki tudtuk hozni magunkból a maximumot. Örülök a harmadik helynek" – így Sidi Péter.

„Dobogóesélyesként álltunk lőállásba a csapatversenyen, és örülök, hogy meg tudtuk szerezni az egyik medáliát. Az alapversenyben nyújtott teljesítménnyel kifejezetten elégedett vagyok, de a bronzmeccsre sem panaszkodhatunk – értékelt Péni István. – Vegyes emlékeket őrzök majd az Európa-bajnokságról, de éremmel a nyakamban boldogabban távozom Győrből."

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR

Légpisztoly. Csapat. Férfiak. Európa-bajnok: Ukranja (Pavlo Korosztilov, Oleh Omelcsuk, Viktor Bankin (Ukrajna) 21–15 a döntőben, 2. Szerbia, 3. Németország 22–20 a bronzmérkőzésen, ...7. Magyarország (Antal Balázs, Nagy László, Tátrai Miklós) 569 kör a negyeddöntőben. Nők. Eb: Oroszország (Vitalina Bacaraskina, Jekatyerina Korsunova, Margarita Lomova) 22–12 a döntőben, 2. Németország, 3. Szerbia 22–12 a bronzmérkőzésen, ...6. Magyarország (Csonka Zsófia, Major Veronika, Sike Renáta) 569 a negyeddöntőben.

Légpuska. Csapat. Férfiak. Eb: Oroszország (Szergej Kamenszkij, Vlagyimir Maszlennyikov, Alekszander Drjagin) 22–18 a döntőben, 2. Horvátország, 3. Magyarország (Péni István, Sidi Péter, Somogyi Péter) 21–5 a bronzmérkőzésen. Nők. Eb: Románia (Laura-Georgeta Coman, Roxana-Georgiana Tudose, Eliza-Alexandra Molnar) 22–18 a döntőben, 2. Dánia, 3. Ukrajna 21–19 a döntőben, ...19. Magyarország (Biatovszki Mira, Hanák Gabriella, Szijj Katinka) 917.4 az alapversenyben

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik