nemzetisport.hu
2020.04.30 14:26 Frissítve: 2020.04.30 21:52

Koronavírus: sportolók vére segíthet a fertőzötteken

A koronavírus-betegségből felgyógyult sportolók ajánlották fel vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez – jelentette be dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője és Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport vezetője április 30-án az egyetem budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

 

Lőrincz Tamás is részt vett a vizsgálaton (Fotó: Dömötör Csaba)

Ezen többek között részt vett több, a fertőzésen áteső magyar válogatott úszó, így a világbajnok Kapás Boglárka, a vb- és Eb-érmes Kozma Dominik és Bohus Richárd, Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, Parti András mountain bike kerékpáros, valamint a csaknem teljes birkózóválogatott, az egyaránt világbajnok Sastin Mariannával, Lőrincz Tamással és Kiss Balázzsal, valamint az Európa-bajnok Barka Emesével az élen.

Mint elhangzott, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, valamint a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kedplasma Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat partnerségével kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód a Covid-19 ellen, ezért a fertőzésen áteső donorok emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal.

Kapás Boglárka érkezik (Fotó: Dömötör Csaba)

Már több mint 120 önkéntes felajánlónk van, de még többre van szükség, mert egy donor ugyan két-három súlyos állapotban lévő betegen is segíthet, ugyanakkor nem mindenki alkalmas erre. Ezért nagyon nagy előrelépés a sportolók adománya” – mondta dr. Lacza Zsombor.

Az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport a segitunkegymasnak.hu címen elérhető honlapján keresztül Kapás Boglárka, Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid úszó, valamint Parti András mountain bike kerékpáros ajánlotta fel a vérplazmáját a koronavírus-fertőzötteknek – tájékoztatott Révész Máriusz, Bácsi Péter, a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója pedig a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szükséges szűrővizsgálat elvégzése után a szövetség versenyzői is készen állnak „vérüket adni” a jó ügyért.

A Magyar Birkózószövetség örömmel vesz részt a programban, amely duplán szolgálja az egészség ügyét, egyrészt a megvizsgált sportolókét, másrészt azokét a betegekét, akik a levett vérplazma segítségével gyógyulhatnak meg. Ezzel az akcióval kifejezhetjük sportágunk társadalmi felelősségvállalását is” – mondta a korábbi kétszeres vb- és Eb-győztes birkózóklasszis.

A vb- és Eb-bronzérmes birkózó, Szabó László vizsgálat közben (Fotó: Dömötör Csaba)

Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó a sportolók nevében úgy fogalmazott: „Szerencsésnek mondhatom magam, mert a betegség a kezdeti ijedségen túl esetemben nem járt tünetekkel. Számomra nem volt kérdés, hogy igent mondjak a felkérésre: ha hozzájárulhatunk a betegek felgyógyulásához, örömmel tesszük, büszkék vagyunk rá, hogy mi, úszók az elsők között segíthetünk. Tőlünk, sportolóktól megszokták, hogy izgalmas sporthírekkel örvendeztetjük meg a magyar közvéleményt – versenyek híján sajnos egyelőre nem tudunk újabb érmeket szerezni, most így próbálunk pozitív üzenetet küldeni: segítünk, és erre biztatunk másokat is, mert közös összefogással legyőzhetjük a járványt.”

A kutatócsoport az info@orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a donorokat az Operatív Törzs segítségével a vérplazmaadás helyszínére szállítják, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.

Kozma Dominik jól tűrte a vérplazmaadást (Fotó: Dömötör Csaba)
Kapás inkább nem nézett oda (Fotó: Dömötör Csaba)

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”