Izmos címlapsztorik – súlyemelőnők a divatlapok borítóin

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.01.11. 15:34
null
Hidilyn Diaz és Kuo Hszing-csun a címlapon – ezúttal nem súlyemelőként (Fotó: AFP, Imago Images)
Az előítéletek miatt sokan eleve megkérdőjelezik a gyengébb nemet képviselő súlyemelők nőiességét, holott vannak, akik híres magazinokban igazolták címlapképességüket. Íme a bizonyíték!

HIDILYN DIAZ (fülöp-szigeteki)

(Tatler Philippines 2021. szeptember)
olimpiai bajnok (2021), olimpiai 2. (2016), Ázsia-bajnok (2015)

A

Fülöp-szigetek a sprinter David Nepomuceno révén először 1924-ben Párizsban képviseltette magát az olimpián, ám 2021. július 26-ig egyetlen aranyéremmel sem büszkélkedhetett. A dicsőséges kedden az 55 kilósok között szerencsét próbáló 30 éves súlyemelőnő, Hidilyn Diaz aratott történelmi sikert 224 kilós teljesítménnyel, nem csoda, hogy hazaérkezése után elhalmozták minden földi jóval, elsősorban zsíros pénzjutalommal.

Diaz július 29-én landolt a Ninoy Aquino repülőtéren, többek között a légierő parancsnoka, Allen Paredes altábornagy fogadta, nem sokkal később már az ország elnökével, Rodrigo Dutertével cseveghetett Zoom-találkozó keretében. Történelmi léptékű tettéért 35.5 millió Fülöp-szigeteki peso (nagyjából 660 ezer amerikai dollár) ütötte a markát, ebből 10 milliót adott az állam (ennyi jár az olimpiai aranyért), 10-10 milliót két dúsgazdag üzletember, Ramon Ang és Manny Pangilinan, 3 milliót Mikee Romero képviselő és 2.5 milliót szülővárosa, Zamboanga utalt át. Emellett – állítólag – két házzal gyarapodott, az AirAsia járatain egész életében ingyen repülhet, és élethossziglan benzinre sem kell költenie.

Diaz a Fülöp-szigeteki légierő különleges szolgálati csoportjának törzsőrmestere (őrmesteri rangból léptették elő győzelme másnapján), spanyolos hangzású neve pedig nem a véletlen műve. Tudniillik a hódító spanyolok szülővárosában, Zamboangában hozták létre helyőrségüket a XVI. század derekán, a következő század első felében itt építették meg a híres, ma is látható Pilar erődöt, és a spanyol hatás erőteljesen érzékelhető a chabacanónak nevezett Fülöp-szigeteki kreol nyelvben, amelyet még 2000-ben is több mint 600 ezren beszéltek. Sikerével feltette magát a brit alapítású (1901), több ázsiai országban, így a Fülöp-szigeteken is kiadott havi luxusmagazin, a társadalom felső rétegét megcélzó Tatler 2021. szeptemberi számának címlapjára. A vele készített interjúban többek között elmondta: „Büszke nő vagyok, aki megmutatja, mi, nők nemcsak otthon találjuk fel magunkat, hanem a sportban is sokra vihetjük, és az élet bármely területén sikeresek lehetünk – kirúzsozva is!”   Amikor elkezdett súlyt emelni, gyakran megkapta, hogy ez fiúknak való, édesanyja is igyekezett eltéríteni, mondván, nem tud majd teherbe esni, nem nő meg, férfias izmokkal nem talál társat. Ő nem törődött a megjegyzésekkel, és Isten segítségével is járta a maga útját.

A tokiói eredményhirdetésen ott csillogott a nyakában az úgynevezett csodás érem (használata és viselése a Labouré Szent Katalinnak 1830-ban megjelenő Szűzanyához kötődik), merthogy Diaz mély, személyes kapcsolatot ápol Istennel, imádkozik hozzá, kommunikál vele. „Sokféleképpen segített már nekem. Csak a tőlem telhető legjobbat kell nyújtanom az edzéseken, a legjobbat a versenyen, a többi Rajta múlik.”



KUO HSZING-CSUN (tajvani)
(Vogue Taiwan 2021. november)
olimpiai bajnok (2021), olimpiai 3. (2016), 5x világbajnok (2013, 2017, 2018, 2019, 2021), 5x Ázsia-bajnok (2013, 2016, 2017, 2019, 2020)

Nem lehetett más célja öt világbajnoki cím birtokában, mint végre az olimpián is a legmagasabbra jutni. Egy nappal Hidilyn Diaz diadala után teljesült a tajvani Kuo Hszing-csun vágya, 236 kilóig jutva nyerte meg az 59 kilósok viadalát, egyúttal minden idők hatodik tajvani olimpiai győzelmét aratta.

Szegénységbe született, biológiai apját sohasem ismerte, világra jöttekor a köldökzsinór a nyaka köré tekeredett – tízórás vajúdás után látta meg a napvilágot Jilanban. Miután édesanyja a sok munka miatt szinte mindig távol volt, elsősorban nagymamája nevelte, volt, hogy elárverezték a házukat, sokszor költöztek, rokonoknál laktak. Iskolás éveit Tajtungban töltötte, ahol több sportágat is kipróbált, leginkább a kosárlabdázás szerzett örömöt neki – olyannyira, hogy válogatott szinten szeretett volna játszani. Ám a középiskolában felfedezték benne az átlagon felüli koordinációs készséget, a mozgékonyságot, a robbanékonyságot, és a tárcsák világa felé terelte a szigorú tréner, Lin Csing-neng. Kuo nem volt elragadtatva, csak akkor kezdte megszeretni a vasak világát, amikor valaki azt mondta neki: amikor emel, úgy tűnik, mintha táncolna...

Nos, Tokióban a dobogó tetejére lejtett, 2021 novemberében pedig a világhírű Vogue magazin tajvani kiadásának címlapján találta magát csillogó, aranyszínű korongokból szőtt, a nyakát az álláig fedő csodaruhában, Tiffany-ékszereket viselve. Érdemes megjegyezni, hogy a Vogue Taiwan első, 1996. októberi számának első oldalán a híres modell, Linda Evangelista vonzotta a szemeket, novemberben a híres hongkongi színésznő, az 1992-ben Berlinben (majd 2004-ben Cannes-ban) a legjobb alakításért járó díjat megkapó Maggie Cheung, decemberben a popdíva Madonna volt a csáberő.



LIDIA VALENTÍN (spanyol)

(Yo Dona 2018. szeptember 29.)
olimpiai bajnok (2012), olimpiai 2. (2008), olimpiai 3. (2016), 2x világbajnok (2017, 2018), 4x Európa-bajnok (2014, 2015, 2017, 2018)

Kisminkelt, szép arcával feltűnő jelenség a súlyemelő-pódiumon a Leónból származó, immár 36 éves spanyol Lidia Valentín. Vérbeli nő, a rózsaszín hajgumi, a Hello Kitty-figurás csukló-, valamint hajpánt kiegészítő részei sportruházatának, de alkalomadtán súlyemelőöve közepén is megjelenik a híres cicás logó. Ne felejtsük megemlíteni védjegyévé vált, örömöt kifejező gesztusát, amikor széles mosollyal az arcán szívet formál a kezével, miközben oldalra billenti a fejét.



Sokoldalú tehetségből (tizenegy évesen a legjobb futó és ugró volt, fiúkkal versenyzett, miután a lányokat messze felülmúlta) lett súlyemelőlady, és nem mindennapi módon gazdagodott három, más-más színű olimpiai éremmel...

A 2008-as játékokon ötödik lett 75 kilóban, de a nyertes, a bronzérmes és a negyedik helyezett mintája is pozitív lett a 2016-ban megismételt ellenőrzéskor, így utólag mindhármukat kizárták. 2012-ben negyedikként végzett, csakhogy valamennyi dobogós – a kazah Szvetlana Podobedova, az orosz Natalja Zabolotnaja, a fehérorosz Irina Kulesa – lebukott a lefagyasztott minták utólagos tesztelésén, és Valentín hét esztendővel az olimpia után vehette át az aranyérmet a 27 évesen elért eredményéért. Vagyis úgy nyert ezüstöt és aranyat, hogy nem állhatott a dobogón! A Rióban szerzett bronza révén viszont végre a győzelmi emelvényre lépve élvezhette végig az eredményhirdetés hangulatát.

A második legnagyobb spanyol napilap, az El Mundo által alapított női heti magazin, a Yo Dona 2018. október 3-án tizenharmadszor tartotta meg hagyományos díjátadó gáláját, amelynek keretében kilenc, az élet különböző területén figyelemre méltó teljesítményt nyújtó hölgyet szólítottak színpadra – köztük Valentínt, aki a világhírű rendező, Pedro Almodóvár színésznő-múzsájával, Rossy de Palmával és a népszerű színésznő-énekesnővel, Ana Belénnel pózolt az újság 2018. szeptember 29-i számának címoldalán.



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. január 8-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik