Gyász: hosszan tartó betegség után elhunyt Bathó Ferenc

Vágólapra másolva!
2021.09.19. 12:00
null
(Fotó: MOB/Szalmás Péter)
Hosszan tartó betegség után, szeptember 18-án este elhunyt Bathó Ferenc, a Magyar Olimpiai Bizottság felügyelő bizottságának tagja, korábbi MOB-tag, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség előző elnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Az elmúlt évtizedekben számos tisztséget töltött be a korcsolyasportban és az olimpiai mozgalomban. A sportvezető, gazdasági szakember 74 éves volt – számolt be róla a mob.hu.

Bathó Ferenc 1947-ben, Jászberényben született. Ötéves volt, amikor édesapja a Zagyva jegén megtanította korcsolyázni, ekkortól keltezhető a sportág iránti szeretete. Iskolái elvégzése után felkerült Budapestre, és a Városligeti Műjégpályán Peters Alice edző irányításával jégtáncolni kezdett. Az 1980-as évek elején a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagja, a versenyszervező bizottság elnöke lett. Az ő vezényletével rendezték meg többek között az 1984-es Európa-bajnokságot és az 1988-as világbajnokságot Budapesten. Az egyesületek 1990-ben alelnökké, majd 1994-ben a szövetség elnökévé választották, mely posztot 2010-ig töltötte be, azóta alelnökként segítette a sportágat. Évtizedekig műkorcsolya- és jégtáncbíróként is tevékenykedett – emlékeztet egy korábbi cikkében a hazai szövetség, a MOKSZ honlapja.

Sportvezetőként tagja volt a kétezres években a Nemzeti Sportszövetség elnökségének is. Az elmúlt esztendőkben az Emberi Erőforrások Minisztériumának gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára volt.

Kapcsolatrendszerét, sportszakmai és gazdasági szakmai tudását hasznosítva aktívan közreműködött az olimpiai család életében. 1998-tól, Naganótól minden téli és több nyári olimpián is részt vett a magyar delegáció tagjaként.

1995-től, mintegy két évtizeden, több cikluson keresztül a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként a korcsolyasportot képviselte. A kétezres évek elején beválasztották a szervezet elnökségébe is, többször megválasztották a MOB gazdasági bizottságának élére, majd haláláig a MOB felügyelő bizottságának volt a tagja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik