Gyász: elhunyt Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2021.12.31. 17:47
null
Kállai Gábor (1959-2021) (Fotó: Magyar Sakkozásért Alapítvány)
December 31-én, 62 évesen elhunyt Kállai Gábor nemzetközi sakknagymester és FIDE Senior Trainer – adta hírül a Magyar Sakkozásért Alapítvány.

Az alapítvány megemlíti, hogy Kállainak 14 éves korától kezdve minden percét a sakkozás töltötte ki: 1982-ben nemzetközi mesteri, 1995-ben pedig nagymesteri címet szerzett.

„Mindezen időszakban Ribli Zoltán és Polgár Zsuzsa szekundánsaként is tevékenykedett, valamint tucatnyi sakk-könyv szerzője és több újság sakkrovatának vezetője volt. Kitűnő előadókészsége és humora miatt a televíziókban is gyakran szerepelt, ahol mindig óriási lelkesedéssel, ötleteivel népszerűsítette a sakkot. Élete legjelentősebb sikerét szövetségi kapitányként érte el, amikor 2002-ben a bledi sakkolimpián a dobogó második fokáig vezette a magyar férfiválogatottat.”

A Kasparov Chess Foundation keretein belül is számos kiváló tanítványa volt a tengerentúlon. Számtalan vezetői és társadalmi pozíciót töltött be a hazai sakkéletben és szeretett klubjában, az MTK-ban, ahol az utolsó éveiben edzősködött is, emellett tíz éve a Magyar Sakkozásért Alapítvány egyik motorja volt.

Váratlan, korai távozásával a magyar sakktársadalom hatalmas veszteséget szenvedett, fiatalos mosolya örökké hiányozni fog. Temetéséről később intézkednek, a Magyar Sakkozásért Alapítvány a saját halottjának tekinti” – olvasható a közleményben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik