MTI/B. D. K. 2021.04.11 12:30 Frissítve: 2021.04.11 20:17

Evezős Eb: Galambos Péter és a magyar könnyűsúlyú kettes is aranyérmes Varesében

Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban nyert, míg a Szabó Bence, Furkó Kálmán alkotta könnyűsúlyú kettes is aranyérmet szerzett vasárnap az evezős Európa-bajnokság zárónapján, az olaszországi Varesében.

 

Galambos Péter aranyérmes könnyűsúlyú egypárban (Fotó: Czucz Bálint/MESZ)

A 34 éves váci kiválóság az olimpiai programban nem szereplő versenyszám döntőjében rajt-cél győzelmet aratott. Már 500 méternél közel egy hajóval meg tudott lépni a mezőnytől, a különbség a táv felénél pedig a duplájára nőtt. Miután mögötte a riválisok egymással küzdöttek, és Galambos Péterre 1500 méternél sem tudtak feljönni, a magyar evezős magabiztos előnnyel ért célba.

Galambosnak a felnőttek mezőnyében nagy világversenyen ez a második aranyérme, a 2019-es Eb-győzelem után. Szintén könnyűsúlyú egypárban Eb-n korábban egy második helyezése (2017) volt még, míg a világbajnokságon három ezüst- (2012, 2016, 2019) és két bronzérmet (2010, 2013) szerzett.

Galambos a magyar szövetség honlapjának elmondta: fizikailag és mentálisan is jó állapotban érkezett meg Varesebe, ahol jól tudott alkalmazkodni a zavaró körülményekhez, hogy a hét első felére tervezett, de a rossz időjárás miatt megcsúszott, és csütörtökig tartó európai olimpiai kvalifikációs verseny miatt nem volt lehetősége edzeni a pályán.

„Viszonylag erőlködés nélkül tudtam nyerni. Nem hittem volna, hogy ennyivel előrébb leszek a többieknél. Sejtettem, hogy a döntőben gyors leszek a rajtban és a mezőny első felében fogok haladni, de nem számítottam arra, hogy ennyire el tudok csúszni. Remek verseny volt, minden klappolt” – mondta. Hozzátette: a továbbiakban is a könnyűsúlyú egypárra koncentrál, és legközelebb három hét múlva a zágrábi világkupán áll rajthoz. 

Az olimpiai programban szintén nem szereplő könnyűsúlyú kettesek versenyszámára három egység nevezett, így a magyarok (Szabó Bence és Furkó Kálmán) – akik a pénteki pályaosztón a legjobbnak bizonyultak – éremszerzése biztosnak volt tekinthető.

A döntőben az olaszok kezdtek a legjobban, 500 méternél fél hajóval megléptek a szorosan tapadó magyaroktól, előnyüket a táv második negyedében megduplázták. Szabó és Furkó alatt azonban 1000 méter után megindult a hajó, egyre jobban megközelítették az erejükkel elkészült olaszokat, 1500 méternél pedig már tisztán vezettek. Miután lendületük a táv utolsó negyedére is kitartott, végül majdnem három hajóval előbb értek célba.

„Ennek ellenére ki tudtuk magunkból hozni a maximumot. A helyosztó futam kifejezetten jó volt, a döntőn viszont már kicsit fáradtabbak voltunk. Ez az első ezer méterünkön látszott is, de nem pánikoltunk, amikor az olaszok vezettek. Az volt a taktikánk, hogy a harmadik ötszáz méterre erősítünk, és próbáljuk őket megtörni, ami szerencsére sikerült is” – nyilatkozta. Hozzátette: az U23-as korosztályban már nyertek Eb-t, most lehetőséget kaptak, hogy felnőttben is aranyéremesek legyenek, amivel tudtak élni.

Szabó Bence kiemelte: a folytatásban visszaváltanak a könnyűsúlyú kétpárra, és készülnek a végső olimpiai kvalifikációra, amit május közepén Luzernben rendeznek. 

A záró napon érdekelt többi magyar egység közül a B-döntőben volt jelenése paraevezős PR1 egypárban (paralimpiai szám, kilenc induló) Pető Zsoltnak, valamint a Preil Vivien, Gadányi Zoltána egységnek női kétpárban (olimpiai szám, 9 i.). Előbbi magyar hajó második, utóbbi a harmadik helyen ért célba, így a 8., illetve a 9. helyen végeztek a kontinensbajnokságon.

A C-döntőben zárta szereplését férfi egypárban (o. sz., 23 i.) Ács Kristóf, illetve kétpárban (o. sz., 24 i.) Szabó Márton és Bácskai Máté. Az egypár hatodik, a kétpár negyedik lett, így a 18. és a 16. helyen végeztek az Eb-n.

Női egypárban (o. sz., 15 i.) Bertus Kitti a szombati napon, míg könnyűsúlyú kétpárban (o. sz., 13 i.) Ferencz Panna és Fehérvári Eszter már pénteken letudta szereplését, mindkét hajó a 13. helyen zárt.

Az Európa-bajnokságra 35 ország 629 versenyzője nevezett.

Eredmények (a magyar érdekeltségű A-döntőkben):
férfi könnyűsúlyú egypár, Európa-bajnok:
Galambos Péter (Magyarország) 7:01.52 perc

2. Gabriel Soares (Olaszország) 7:03.63
3. Artur Mikolajczewski (Lengyelország) 7:03.83

férfi könnyűsúlyú kettes, Európa-bajnok:
Szabó Bence, Furkó Kálmán (MAGYARORSZÁG) 6:48.48 perc

2. Simeone Fasoli, Simeone Mantegazza (Olaszország) 6:57.57
3. Szergej Abramov, Dmitrij Zincsenko (Moldova) 7:18.45

2021.05.06 22:29:50

Egyéb egyéni Cs. M.

Az angol dartsos maradt a tabella élén, de csütörtöki legyőzője és Michael van Gerwen is ott van a nyomában.

2021.05.06 10:20:48

Egyéb egyéni TÓTH ANITA

„A sajtófőnök próbált eltolni, de Roy Hodgson megfordult, és azt mondta: erre a kérdésre még válaszol.”

2021.05.03 23:43:06

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Rengeteg jó tanácsot kapok arra, hogyan kezdjem, folytassam a futást, kerékpározást, úszást, akármi mást, de annak nem találtam nyomát a világhálón, hogy ki és hol mondja meg, mire vagyok alkalmas, és hogyan kell csinálni – jól.

2021.05.02 08:39:41

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

„Ott nem lesz helye visszafelé tekintgetésnek, kizárólag arra a két napra kell koncentrálni.”

2021.04.30 11:19:54

Egyéb egyéni TÓTH ÁDÁM

A labda elől elugrik, a new pilates órákon viszont kikapcsolódik egy-egy hajnali híradós nap után.