H. Á.
2019.12.10 16:53 Frissítve: 2019.12.10 17:27

Dopping: szomorú hír Tokió előtt – 20 magyar pozitív eset idén

Hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és a világbajnoki részvételtől, ám Magyarországon sem jó a helyzet, a várt stagnálás helyett romlottak a doppingos statisztikák.

 

Tiszeker szomorú a magyar doppingesetek száma miatt (Fotó: Török Attila)

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke a DIGI Sport híradójának azt mondta: idén, példátlan módon már húsz pozitív esetnél tart Magyarország, ráadásul az érintett sportágak (atlétika, kerékpár, kajak-kenu, súlyemelés, stb.) többsége olimpiai érdekeltségű.

„Szomorú vagyok, mert reménykedtem, hogy Magyarországon legalább stagnál a pozitív eredmények száma, de szó sincs erről. Jelenleg húsz pozitívnál tartunk, ami nagyon sok egy ilyen pici országban. Étrend-kiegészítőből származó stimulánsnál előfordulhat, hogy nem szándékos a doppingvétség. De a húsz esetnek legalább a fele egyértelműen szándékos: szintetikus szerek, van benne EPO, van benne növekedési hormon, van benne szintetikus tesztoszteron – ezeknél nem lehet azt mondani, hogy véletlenül, vagy gondatlanságból, óvatlanságból került ilyen helyzetbe a sportoló. Ez mindenképpen elgondolkodtató” – nyilatkozta a Sport24-nek Tiszeker Ágnes.

A MACS-elnök arról is beszélt, hogy mikor derülhet fény a 20 érintett magyar sportoló kilétére.

„Lezárt ügy, jogerős ítélet, jogerős eltiltás esetében a neveket meg lehet tekinteni a holnapunkon. Addig csak a sportágat jelöljük meg: köztük van az atlétika, a kerékpár, a súlyemelés, a kajak-kenu” – nevezett meg néhányat a sportágakból.

„Már elég jól hozzá van szokva a világ, hogy csak úgy jönnek a pozitív esetek, a különböző nevek – talán megdöbbenni nem fogunk, de nem fogunk örülni, az biztos” – jegyezte meg Tiszeker Ágnes.

Oroszország újabb leminősítésének az oka, hogy az oroszok manipulálták a moszkvai doppinglaboratórium eredményeit. Az ügynek komoly előzménye van, kezdve a szocsi olimpiától.

„Ott már rendszerszinten a teljes doppingellenőrzést csúnyán manipulálták, befolyásolták, eléggé tudatosan és felkészülve tüntették el a pozitívnak gondolt vagy gyanús mintákat. Ez már nagyon felháborította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, Thomas Bach elnök azt nyilatkozta, hogy ez egy rendszerszintű, szisztematikus támadás az olimpiai eszme ellen – ennek lett a következménye a 2016-os riói olimpia előtt Oroszország ugyanilyen leminősítése, mint a mostani.”

A WADA a bekért adatbázis vizsgálata után megdöbbentő eredményeket talált.

„Ezek a mért eredmények kerültek most feldolgozásra, és ez rengeteg új pozitívat és új gyanút hozott a felszínre, ez az oka a leminősítés újabb hullámának. Gyakorlatilag ugyanott tartunk, mint Rio előtt: Oroszország nem indulhat úgy, mint Oroszország, hanem egyesével kell akkreditálni és engedélyeztetni a sportolók indulását.”

Tiszeker Ágnes kiemelte, naivitás azt hinni, hogy csak az oroszok doppingolnak.

„Rendszerszinten, vagy olyan szinten, mint ami Szocsiban kiderült, egyetlenegy ország esetében sem bizonyosodott be – de hogy mondjuk az Egyesült Államok vagy Kína sportolói is doppingolnak, az nem kérdés.”

A MACS honlapján megtalálható a magyar sportolókra vonatkozó doppingolással kapcsolatos fegyelmi ügyek listája, amely ide kattintva elérhető, böngészhető, s amely listán az idei évre eddig 17 esetet vezettek fel.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”

2023.01.18 11:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Rendszeresen figyelje meg a vizeletét, amikor WC-re megy! (x)

2023.01.22 09:17:56

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A tavaly visszavonult felvidéki síző mindvégig hű maradt élete mottójához: „Ne sajnáld magad!”