MTI, V. Á. 2021.09.22 16:40 Frissítve: 2021.09.22 16:49

Dopping: nem várható további enyhítés a kannabiszhasználat szabályozásában

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint kevés az esély rá, hogy tovább enyhíti a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a kannabiszhasználatra vonatkozó szabályokat – írja az MTI.

 

Tiszeker Ágnes szerint nem várható további enyhítés a kannabiszhasználat szabályozásában (Fotó: Kállai Márton, archív)


Tiszeker az M4 Sport Sporthíradóban szerdán elmondta, hogy az olimpia előtt eltiltott atléta, Sha'Carri Richardson – akinek az ügye felhívta a figyelmet a kannabiszhasználatra – azért kapott csak egy hónapos eltiltást, mert az amerikai futónő magánéleti problémákkal küzdött, és az Egyesült Államok azon államában, ahol lakik, nem tiltott a marihuána orvosi használata. Ezért a legkisebb kiszabható büntetést ítélték meg az ügyében. 

A MACS vezetője rámutatott, az egy hónapos eltiltást „komoly mennyiségű marihuána használatáért” szabták ki, mivel a büntethetőség határértéke nagyon magas.

„Egyértelműen és masszívan használni kell ahhoz, hogy pozitív legyen az analitika és a doppingellenőrzés eredménye” – szögezte le.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy általában nem a teljesítménnyel összefüggésben használják a sportolók, ennek bizonyítása esetén orvosi kérdésként kell kezelni és maximum három hónapos büntetés szabható ki érte. Kizárólag versenyen tiltott a szer, és bár azon kívül sem engedélyezett, versenyen kívül nem vizsgálják és nem büntetnek érte.

A WADA által 2021. január elsején kiadott új kódexben már enyhítettek a kannabiszhasználat korlátozásain. Ennek értelmében, ha a sportoló tudja bizonyítani, hogy nem teljesítményfokozásra használta a szert vagy származékát, akkor orvosi kérdésként kezelik az ügyét.

Tiszeker Ágnes azt is elmondta, hogy a 2022-ben érvényes tiltólistát október-novemberben nyilvánosságra hozzák, s az abban meghatározottak szerint a kannabisz és bármilyen más kábítószer-használata tiltott.

A WADA szeptember elején jelezte: 2022-ben megvizsgálja, hogy a tiltott szer továbbra is szerepeljen-e a listán.

2021.10.24 08:58:18

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Hihetjük, az edző kimondott szavai beleégtek a Benfica történelmébe és az emberek lelkébe.”

2021.10.23 09:28:06

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

Edzője szerint Pap Bianka olyan, mint egy robot, aki nem kérdez, csak teszi a dolgát.

2021.10.22 09:22:39

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

„Szerettem a harmadik helyen játszani, mert sokszor éppen az döntött, nyerek-e vagy sem.”