Dopping: az USADA az ellenőrzések nyomon követhetőségéért

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.21. 17:58
null
Travis Tygart a doppingellenőrzések nyomonkövethetőségét szorgalmazza (Fotó: AFP)
Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) vezetője a tesztelések nyomon követhetőségét szorgalmazza az idén nyárra halasztott tokiói olimpiát megelőző időszakban.

 

„Minden országnak valós időben közzé kell tennie az elvégzett vizsgálatok pontos számát a sportoló nevével” – nyilatkozta szerdán Travis Tygart. Hozzátette, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) rendelkezik ezekkel az adatokkal, ezért nyilvánosságra kellene hoznia.

„Úgy gondoljuk, csak így lenne igazságos a rendszer, különösen a koronavírus-járvány közepette, illetve az oroszországi doppingbotrány fényében. Csak így bízhatunk meg a sportolókban, és a világszerte elvégzett ellenőrzésekben” – vélekedett a USADA vezetője.

Tygart felhívta a figyelmet, hogy néhány hónappal a tokiói ötkarikás játékokat megelőzően nem nyilvános, hogy a versenyzőket milyen gyakran tesztelik világszerte. Mint rávilágított, a 2016-os, Rio de Janeiró-i olimpia előtt a legmagasabb doppingkockázattal rendelkező tíz sportágban 1913 olyan sportoló volt, akinél egyetlen ellenőrzést sem végeztek, márpedig „teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyesmi megtörténhet”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik