MTI, V. Á. 2022.03.09 12:41 Frissítve: 2022.03.09 12:57

Dopping: a WADA továbbra is együttműködik a RUSADA-val

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra hívta fel a laboratóriumokat, hogy tartsák fenn a kapcsolatot az Orosz Doppingellenes Ügynökséggel (RUSADA), és folytassák az orosz sportolók tesztelését – írja az MTI.


A TASZSZ orosz hírügynökség ismertette a WADA állásfoglalását, amely szerint a félig a kormányok, félig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által pénzelt nemzetközi szervezet a jelenlegi politikai helyzet, az ukrajnai háború ellenére kész folytatni az együttműködést a RUSADA-val.

Mivel a moszkvai laboratóriumot megfosztották WADA-akkreditációjától, az elmúlt években minden Oroszországban vett doppingmintát külföldön teszteltek. A WADA továbbra is szállítja a sportolók vér- és vizeletmintáit a laborokba, az orosz sportolóknak pedig változatlanul tájékoztatást kell adniuk a RUSADA-nak vagy az illetékes sportszövetségnek hollétükről, hogy a megadott helyen és időpontban ellenőrizhetők legyenek.

A WADA a moszkvai labor akkreditációját 2015-ben vonta meg szabálytalanságok miatt, miután fény derült arra, hogy Oroszországban intézményesen folyt a doppingolás, de 2016-ban részben helyreállította a működését, majd később nem egy alkalommal újból elrendelte ideiglenes felfüggesztését. Legutóbb tavaly októberben vonták be a labor működési engedélyét, mert az nem felelt meg az etikai és laboratóriumi normáknak. Előtte ideiglenes felfüggesztéssel azt követően büntették a moszkvai intézményt, hogy laboratóriumi eredmények manipulálása miatt a WADA négy évre eltiltotta Oroszországot a nemzetközi versenyektől, így az olimpiai és világbajnoki részvételtől. Utóbb a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) két esztendőre csökkentette a büntetést, amely idén decemberben jár le.

2023.02.05 23:25:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.