Díjugrató-vk: Czékus Zoltán ezüstérmes lett a Grand Prix-n

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.05.21. 19:54
null
Czékus Zoltán (Fotó: Kuklis István, archív)
Czékus Zoltán szerepelt a legjobban a magyarok közül a 37. Gróf Széchenyi István díjugrató emlékverseny negyedik napjának legrangosabb számában: Ricola nyergében a második helyen végzett vasárnap a Grand Prix-n, a budapesti Nemzeti Lovardában.

 

A Szerencsejáték Zrt. díjáért rendezett, 57 500 euró összdíjazású számban 35 lovas indult, köztük 11 hazai versenyző. A 14 akadályból – a kettessel és a hármassal 17 erőkifejtésből – álló pályán 92 másodperc volt a szintidő, azon túl másodpercenként egy hibapont járt, míg az akadályveréseket négy hibaponttal büntették. Öt lovasnak – köztük három hazainak – sikerült hibátlanul, szintidőn belül végigmennie, így ők kerültek az összevetésbe, melyben már csak nyolc akadályt, benne egy összetettet kellett megugrani, és itt már a gyorsaság is számított.

A legjobban a lett Kristaps Neretnieks (Palladium KJV) szerepelt, hiba nélkül 43.88 másodperc alatt ment végig a pályán. Ugyancsak rontás nélkül zárt a legutóbbi két hazai bajnokságon győztes Czékus Zoltán, akinek 52.86 másodpercre volt szüksége a feladat teljesítéséhez. Harmadik lett az osztrák Christoph Obernauer (Kleons Renegad) egy hibával (43.86 mp), negyedikként végzett ifj. Szentirmai Ferenc (Tailormade Carem Sandy) ugyancsak egy verőhibával (45.80), ötödikként pedig ifj. Kövy András (E-UP) két veréssel (47.81).

A magyar díjugrató csapat célja – amint azt Szotyori-Nagy Kristóf, a Magyar Lovassportszövetség díjugrató szakágának elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta –, hogy július végén a prágai kvalifikációs versenyen az olimpiai kvótaszerzéshez szükséges első kettő között végezzen. Az ötkarikás részvételhez ugyanakkor az is szükséges, hogy ló és lovasa minősüléssel rendelkezzen, melyet az ilyen, 155 centiméteres akadályokkal rendezett és pályaépítés szempontjából a nemzetközi szövetség előírásának megfelelő versenyen lehet megszerezni azzal, hogy az adott lovas legfeljebb négy hibaponttal megy végig a pályán.

A hazaiak közül a vasárnapi fő számban az első pályán négy hibaponttal teljesített ifj. Szabó Gábor (Mezőhegyes Chabala), aki ezzel már a harmadik minősülését szerezte meg, így kvótaszerzés esetén nevezhető lenne az olimpiára. Nyolc hibaponttal zárt Jármy Vince (Melypso Blue PS FRH), 10-zel Szuhai Gyula (Lawisangos), 12-vel Mráz Tamás (BN Silver), Debreceni Fanni (Givano) és Vándor Zsófia (Leopard of Ballmore). Feladta a versenyt Ács-Heibl Ágnes (Tripl X) és Lázár Zoltán (Diablo). Ugyancsak idő előtt fejezte be a pályáját a szombati világkupa és olimpiai minősítő számban győztes osztrák Gerfried Puck – igaz, más lóval –, illetve az előző napi fő versenyben harmadik ukrán Alisza Danilova is. A pálya nehézségét mutatta, hogy mindegyik akadályon volt verés.

A csütörtökön kezdődött és vasárnap véget ért, csaknem 150 ezer euró összdíjazású versenyhétvégén 22 ország 175 lovasa vett részt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik