Darts-vb: Aspinall a kiesés széléről jutott tovább, Whitlock búcsúzott

Vágólapra másolva!
2021.12.23. 00:31
null
Aspinall alaposan megszenvedett Murnan ellen (Fotó: Getty Images)
A Londonban zajló PDC-dartsvilágbajnokság szerdai napjának esti programjában a 10. kiemelt Nathan Aspinallt meglegyintette a kiesés szele a 4. szettben meccsnyilat hibázó Joe Murnan ellen, de végül továbbjutott. Szintén készülhet a következő mérkőzésre Dirk Van Duijvenbode, Kim Huybrechts és a Simon Whitlockot legyőző Martijn Kleermaker is.

Az esti program első meccse némileg váratlanul izgalmasra sikeredett: az első két világbajnoki szereplése alkalmával, 2019-ben és 2020-ban is az elődöntőig menetelő 10. kiemelt Nathan Aspinall alaposan megszenvedett Joe Murnan ellen. Igaz, kettejük közös múltjából adódóan nem is volt olyan meglepő, hogy a világranglistán 94. Murnan megszorongatta Aspinallt – eddigi két találkozójukkor le is győzte őt. Most sem állt ettől távol, hiszen az első és a harmadik szettet is megnyerte, a negyedikben pedig meccsnyílhoz jutott, ám elrontotta a dupla 20-at, Aspinall pedig azonnal megcsinálta a 32-es kiszállót, majd a döntő szettben már nem adott esélyt a PDC világbajnokságán öt év után szereplő Murnannek.


EGY BECENÉV TÖRTÉNETE
Bátran nevezhetjük „környezetidegen” figurának a holland Dirk van Duijvenbodét, és nem csak a teljesen őrült bevonulózenéje miatt: civilben padlizsántermesztéssel foglalkozik. Ennek a zöldségnek az angol megfelelőjéből (aubergine) kapta becenevét: Aubergenius, magyarul: Padlizseni.

A folytatásnál már a bevonuláskor lehetett érezni, hogy nem akármilyen show-ra készülhet az Alexandra Palace közönsége: az orosz Borisz Kolcov metálzenés belépője is szokatlan a darts világában, a civilben padlizsántermesztő holland, Dirk van Duijvenbode őrült hardstyle érkező „zenéje” viszont még ezen is túltesz – igaz, az elmúlt évek során ezt legalább már megszokhatta a közönség. A két kissé őrült fazon a mai játéknap egyik legszórakoztatóbb mérkőzését szállította, ha nem is feltétlenül „szakmai” szemszögből: tesztoszteronnal telített összecsapásuk első szettjében csupán az ötödik leget sikerült a kezdőnek hozni, van Duijvenbode került előnybe, de az orosz villámgyorsan zsebre vágta a második és a harmadik játszmát is. Eddigre már mindketten 95 körüli átlagra emelték a teljesítményüket, ám már a holland által megnyert negyedik játszma során is egyre többet hibáztak. A döntő szettben aztán még többet rontottak mindketten, s a találkozó végül csak tie-breakben dőlt el: a sok kiszállót elpuskázó Kolcov utolsó hibája után a holland végül egy dupla 19-cel lezárta a mérkőzést. Az alábbi videó utolsó másodperceiben látható „gratuláció” pedig jól jellemzi, hogy milyen hangulatban zajlott a találkozó.


A harmadik meccsen jött az „utolsó” kiemelt, azaz a 32., a belga Kim Huybrechts, és az első fordulóban Fallon Sherrockot búcsúztató, és a BDO- és PDC-vb-részvételeket is számolva a 31. világbajnokságán szereplő legenda Steve Beaton összecsapása. Az 57 éves angol jól is kezdett, s elvette a meccsbe kicsit nehezen belerázkódó belga második kezdését, vagyis megnyerte az első szettet. Huybrechts viszont viszont ezt követően már megérkezett a mérkőzésbe, és a második játszmában stabil játékkal egyenlített, majd a harmadikban sem hagyta a tömegezéssel kissé hadilábon álló Beatont érvényesülni. Az egyszeres BDO-bajnok a negyedik szett második legjében ugyan 146-tal beszórta a meccs legmagasabb kiszállóját, de ezen kívül a meccset követően maximum annak örülhetett, hogy az övé volt a meccs egyetlen 180-a – merthogy a belga az első három meccsnyila elhibázása után a negyediket már beállította a dupla 18-ba, így 3:1-re győzve bejutott a harmadik fordulóba, és készülhet a világbajnoki címvédő Gerwyn Price ellen.

 

A nap záró eseményeként a 2010-ben még Phil Taylor ellen vb-döntőt vívó – s ezzel az elitbe berobbanó – ausztrál Simon Whitlock és a holland Martijn Kleermaker csaptak össze, hogy eldöntsék: melyikük játszhat majd Jim Cullen ellen a legjobb 16 közé kerülésért. A nem túl magas színvonalú találkozó első játszmája egy-egy brék után a hollandé lett, majd a második szettet az ausztrál vitte el – miután mindenki hozta a saját kezdését. A harmadik szettben aztán Kleermaker rákapcsolt, Whitlock hiába próbálta egy 135-ös kiszállóval kizökkenteni a fejben nagyon egyben lévő hollandot, 3–1-re hozta a játszmát. A negyedikben az ausztrál gyorsan komoly gondba került, a 30 éves holland ugyanis rögtön bréklte ellenfelét, s ebből már nem is volt számára visszaút: sőt, Kleermaker az újabb „hátsó pályáról” kihasználta, hogy Whitlock 110-ről nem tudott kiszállni, s első meccsnyilát kihasználva le is zárta a mérkőzést. Whitlock 2019 után köszönt el ismét a vb-től az első mérkőzését követően, míg a világbajnoki újonc holland készülhet a Cullen elleni, karácsony utáni visszatérésre.

 

DARTS
PDC-DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, LONDON

AZ ESTI PROGRAM
2. FORDULÓ
Nathan Aspinall (angol, 10., 93.15)–Joe Murnan (angol, 87.86) 3:2
Dirk van Duijvenbode (holland, 17., 88.69)–Borisz Kolcov (orosz, 86.34) 3:2
Kim Huybrechts (belga, 32., 88.71)–Steve Beaton (angol, 85.72) 3:1
Simon Whitlock (ausztrál, 20., 87.93)–Martijn Kleermaker (holland, 88.84) 1:3

A DÉLUTÁNI PROGRAM
2. FORDULÓ

Ryan Searle (angol, 15., 92.45)–William Borland (skót, 77.69) 3:0
Glen Durrant (angol, 24., 80.45)–William O'Connor (ír, 90.74) 0:3
Luke Humphries (angol, 19., 92.91)
–Rowby-John Rodriguez (osztrák, 82.64) 3:0
Joe Cullen (angol, 13., 96.96)–Jim Williams (walesi, 89.76) 3:2

2. FORDULÓ (ágrajz szerint)
Gerwyn Price (walesi, 1.)
–Ritchie Edhouse (angol) 3:1
Kim Huybrechts (belga, 32.)–Steve Beaton (angol) 3:1
Stephen Bunting (angol, 16.)–Ross Smith (angol) 2:3
Dirk van Duijvenbode (holland, 17.)–Borisz Kolcov (orosz) 3:2
Jonny Clayton (walesi, 8.)–Keane Barry (ír) 3:2
Gabriel Clemens (német, 25.)–Lewis Williams (walesi)
Michael Smith (angol, 9.)–Ron Meulenkamp (holland) 3:0
Glen Durrant (angol, 24.)–William O'Connor (ír) 0:3

James Wade (angol, 4.)–Maik Kuivenhoven (holland) 3:1
Vincent van der Voort (holland, 29.)–Adam Hunt (angol) 3:0
Joe Cullen (angol, 13.)–Jim Williams (walesi) 3:2
Simon Whitlock (ausztrál, 20.)–Martijn Kleermaker (holland) 1:3
Dimitri Van den Bergh (belga, 5.)–Florian Hempel (német) 1:3
Devon Petersen (dél-afrikai, 28.)–Raymond Smith (ausztrál) 0:3
Krzysztof Ratajski (lengyel, 12.)–Steve Lennon (ír) 1:3
Mervyn King (angol, 21.)–Ryan Joyce (angol) 3:2

Peter Wright (skót, 2.)–Ryan Meikle (angol) 3:0
Damon Heta (ausztrál, 31.)–Luke Woodhouse (angol)
Ryan Searle (angol, 15.)–William Borland (skót) 3:0
Danny Noppert (holland, 18.)–Jason Heaver (angol)
José de Sousa (portugál, 7.)–Jason Lowe (angol)
Mensur Suljovic (osztrák, 26.)–Alan Soutar (skót)
Nathan Aspinall (angol, 10.)–Joe Murnan (angol) 3:2
Brendan Dolan (északír, 23.)–Callan Rydz (angol)

Michael van Gerwen (holland, 3.)–Chas Barstow (angol) 3:1
Chris Dobey (angol, 30.)–Rusty-Jake Rodriguez (osztrák)
Dave Chisnall (angol, 14.)–Mike De Decker (belga) 3:0
Luke Humphries (angol, 19.)–Rowby-John Rodriguez (osztrák) 3:0
Gary Anderson (skót, 6.)–Adrian Lewis (angol) 3:1
Ian White (angol, 27.)–Chris Landman (holland) 3:1
Rob Cross (angol, 11.)–Raymond van Barneveld (holland)
Daryl Gurney (északír, 22.)–Ricky Evans (angol) 3:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik