Darts-vb: a Gary Andersont búcsúztató Aspinall az első negyeddöntős

Vágólapra másolva!
2019.12.27. 23:17
null
Nathan Aspinall búcsúztatta a kétszeres világbajnokot (Fotó: Twitter)
A 2019-es elődöntős Nathan Aspinall 4:2-re legyőzte a londoni Alexandra Palace-ban zajló PDC-dartsvilágbajnokságon a kétszeres vb-győztes Gary Andersont, ezzel elsőként jutott a legjobb nyolc közé a tornán. A címvédő komolyabb izgalmak nélkül követte őt: Michael van Gerwen Stephen Buntingot búcsúztatta. 

 

A DÉLUTÁNI PROGRAMBAN TÖRTÉNTEKRŐL ITT OLVASHAT!

A vb utolsó 3. fordulós mérkőzésén Gerwyn Price lesimázta John Hendersont. Bár a 4:0 kiütésnek tűnik – s a mérkőzés végére a skót valóban szét is esett kissé, érdemes megjegyezni, jobb kiszállózással abszolút meccsben lehetett volna a világranglista harmadik helyén álló Price-szal szemben. Ezt bizonyítja, hogy az első kilencnyilas átlaguk csaknem megegyezett. Ugyanakkor, míg a walesi 26 alkalomból 12-szer megdobta a duplát, addig Henderson 24 lehetőségéből csupán négyszer tudott kiszállni (4:0).


Jöhetett az első nyolcaddöntő, ahol a kétszeres világbajnok, Gary Anderson kezdett jobban, 109.93-as szettátlaga mellett az is elég volt, hogy kilenc kísérletéből csupán háromszor dobja meg a duplát a kiszállóhoz. A másik oldalon Nathan Aspinall amint kiszállóhoz ért, meg is dobta – „pehcjére” két lehetősége volt csupán... (1:0).

A második szettben is kijátszották mind az öt leget, Aspinall hamar 2–0-s előnyre tett szert, de Anderson innen egalizált, a második leget egy 128-as kiszállóval megoldva. A lélektani előny úgy tűnt, a skóttal lesz, hiába jöttek világranglista-12.-nél is a triplák, az egyik az ötösbe, a másik a hetesbe ment látványos szektorhibák után. De a legnagyobb bakit mégis Anderson követte el, aki a leg végén dupla tíz helyett a dupla 15-be trafált... Aspinall élt is a lehetőséggel, kiszállt, így pedig kétszettes hátrány helyett egálnál vonulhattak pihenőre (1:1).


A harmadik szettben egymás hibáiból élt a skót és az angol, és Anderson volt az, aki többet hibázott. Először a mérkőzésen Aspinall a szettátlagban is a kétszeres bajnok fölé nőtt (99.39 és 103.73). Egy brékkel 2–2-nél egalizált a szetten belül a skót, de aztán a döntő legben ismét elvesztette a kezdését – a dupla 20-at egy nyíllal nem sikerült megoldania... Fordult a kocka (1:2).

A negyedik szettre is megőrizték jó szokásukat, ezúttal is öt legben dőlt el a játék sorsa, s ezúttal is oda-vissza brékelték egymást – miközben az átlagok valamelyest visszaestek (95.03 és 92.76), csakhogy az adok-kapok végén most Anderson jött ki jobban a történtekből (2:2). A skót láthatóan meg is könnyebbült, a kiszálló után örömittasan koccolta le a táblát.


Az ötödik szettet – mondani sem kell, itt is kijátszották mind az öt leget – Aspinall húzta be. Igaz, ehhez az is kellett, hogy Anderson újabb, látványos szektorhibákat kövessen el. Aspinall sem volt a legmagabiztosabb, de ha a húszason nem is, alul a tizenkilencen rendre jött egy tripla tőle. Ez az átlagokon is meglátszott: az angol eddigi legjobb szettátlagát hozta a meccsen 108.14-gyel, míg a skót a legrosszabbat, 92.14-et... (2:3).

Aspinall kezébe került a meccs és a továbbjutás, és miután Anderson négy nyilat is elrontott duplára, a tavalyi elődöntős brékelte (0–1). Az angol hozta a kezdését is, ezzel pedig egyetlen lépésre került a legjobb nyolctól! Rögvest meg is volt az első meccsnyila, de dupla négyre besokallt, így Anderson, ha küzdelmesen is, de hozta a saját kezdését, és életben tartotta reményeit. De csak néhány perccel tudta meghosszabbítani a részvételét a vb-n...

Aspinall a második meccsnyilát ugyan elrontotta, de Anderson nem tudott élni a lehetőséggel, újabb három dobást hagyva az angolnak, hogy befejezze a mérkőzést – amit aztán a harmadikkal (összességében az ötödikkel) meg is tett! (2:4)


A címvédő Michael van Gerwen Stephen Bunting elleni mérkőzése már jóval kevesebb izgalmat hozott. Bár az angolnak akadt egy-egy villanása, az első szettet hátsó pályáról, 3–2-vel, a másodikat, kezdőként sima 3–0-s söpréssel hozta a holland világelső – utóbbihoz az is kellett, hogy Bunting a kiszállóknál érezhetően elbizonytalanodjon, a harmadik legben például a 36-ot három nyílból sem sikerült megoldania... (2:0).


Bunting a folytatásban is csak két leget tudott hozni – ez nem is meglepő, tekintve, hogy az átlaga egyetlen szettben ment a négy közül egyáltalán kilencven fölé. Ezzel szemben Van Gerwen konstans hozta a száz fölötti pontszámot három nyílon.

A negyedik szett utolsó előtti legjében, amolyan kegyelemdöfésként a holland összehozott egy 130-as kiszállót, majd egy körrel később, az első meccsnyilát értékesítette is (4:0).

A címvédő 102.25-ös átlaggal, lehengerlő magabiztossággal lépett a legjobb nyolc közé, és zárta le a vb 12. napját.


DARTS PDC-VILÁGBAJNOKSÁG, 12. NAP
3. FORDULÓ
Gerwyn Price (walesi, 3.) (104.2)
–John Henderson (skót, 30.) (94.59) 4:0
4. FORDULÓ
Gary Anderson (skót, 5.) (97.42)–Nathan Aspinall (angol, 12.) (97.97) 2:4
Michael van Gerwen (holland, 1.) (102.25)–Stephen Bunting (angol, 17.) (83.59) 4:0
Korábban
3. FORDULÓ

Simon Whitlock (ausztrál, 14.) (90.94)–Mervyn King (angol, 19.) (89.51) 4:1
Daryl Gurney (északír, 6.) (96.84)–Glen Durrant (angol, 27.) (97.94) 2:4
Fallon Sherrock (angol) (90.45)–Chris Dobey (angol, 22.) (101.09) 2:4

A 4. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJZ SZERINT
Michael van Gerwen (holland, 1.)–Stephen Bunting (angol, 17.) 4:0
Steve Beaton (angol, 25.)–Darius Labanauskas (litván)

Gary Anderson (skót, 5.)–Nathan Aspinall (angol, 12.) 2:4
Dimitri Van den Bergh (belga, 29.)–Adrian Lewis (angol, 13.)

Kim Huybrechts (belga)–Luke Humphries (angol)
Peter Wright (skót, 7.)–Jeffrey de Zwaan (holland, 23.)

Glen Durrant (angol, 27.)–Chris Dobey (angol, 22.)
Gerwyn Price (walesi, 3.)–Simon Whitlock (ausztrál, 14.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik