Cselgáncs-vb: háromból három győzelemmel kezdődött a nap

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 11:02
null
Szigetvári Mercédesz bosnyák ellenfelet győzött le (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Háromból három magyar győzelemmel startolt a Papp László Budapest Sportarénában zajló cselgáncs-világbajnokság hetedik versenynapja: a férfiak +100 kilogrammos súlycsoportjában Sipőcz Richárd, a nők +78-as csoportjában Szigetvári Mercédesz indított ipponokkal. A délelőtti programban az elődöntőkig mennek mindkét nemnél, az éremmeccsek délután 17.00-kor kezdődnek. Vasárnap a csapatversenyekkel zárul a vb.



A Budapesten zajló cselgáncs-világbajnokságon szombaton a nők +78 és a férfiak +100 kilogrammos súlycsoportja volt a menü, azaz két junior Európa-bajnokunk kategóriái.

A nehézsúlyú férfiaknál a 20 éves Sipőcz Richárdnak (Széchenyi Egyetem SE Győr) az első fordulóban nem akadt dolga, erőnyerőként rögtön a másodikba került, ahol a 28 esztendős, Pánamerikai Játékok-ezüstérmes kanadai Marc Deschenes várta ugyancsak erőnyerőként.

Jó véget ért a meccs, ami eldőlhetett volna – vagy legalábbis sínre kerülhetett volna – hamarabb is, ha Sipőcz első látványos akcióját jutalmazza a zsűri. Ez ugyan elmaradt, a győzelem viszont nem, mert a fiunk ment tovább, csak földre vitte az önmagánál évtizedekkel idősebbnek látszó ellenfelét, és odatapasztotta a talajhoz, amíg letelt a tíz másodperc, hogy meglegyen az ippon.

Sipőcz „jutalma” a harmadik fordulóban a tavalyi Európa-bajnok és háromszoros Grand Slam-nyertes, 25 esztendős orosz Tamerlan Basajev lesz.

A hölgyeknél a 23 éves Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC) bosnyák ellenfelet kapott napindítóként, viszont a 29 esztendős Borjana Marjanacról gyakorlatilag semmit sem lehetett tudni, nem függetlenül attól, hogy nyolcéves kihagyás után tért vissza, így szombat reggel az összes releváns információ az volt róla, hogy a mi lányunkkal került párba a vb-n...

...és 36 másodperc alatt ki is kapott tőle. Szigetvári ugyanis második nekifutásra meg tudta fogni és dönteni, a talajra nyomta, és ott is tartotta tíz másodpercig, úgyhogy ipponnal ért véget az egyoldalú küzdelem.

Szinte ugyanígy ment a 2. fordulóban a háromszoros Afrika-bajnok, 29 éves algériai Szonja Asszelah elleni mérkőzés is, hiszen egy percig keresték egymáson a fogást, aztán Szigetvári földre vitte ellenfelét, majd úgy megfogta, hogy az moccanni sem tudott, így ismét „csak” meg kellett várni, amíg eltelik a tíz másodperc, és megint virított a táblán az ippon-felirat.

A harmadik fordulóban jöhet a tavalyi Pánamerikai Játékok győztese, a nyolcszoros Grand Slam-nyertes, 32 éves brazil Maria Suelen Altheman.

Vasárnap pedig a csapatversenyekkel zárul a világbajnokság a Papp László Budapest Sportarénában: a mieink Üzbegisztánnal kezdenek, majd a Brazília–Kazahsztán párharc továbbjutója következhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik