Cselgáncs Eb: Özbas és Ungvári menetel, Karakas kiesett

Vágólapra másolva!
2022.04.30. 12:33
null
Ungvári győzelemmel kezdett (Fotó: Dömötör Csaba)
A 63 kilogrammos Özbas Szofi és a 81 kilós Ungvári Attila is megnyerte második mérkőzését a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság szombati versenynapján – írja az MTI.


A 2020-ban Európa-bajnok Karakas a 32 között a szlovén Lia Ludvikkal szállt szembe, aki három és fél percig bírta a „gyűrődést”. Ekkor a bíró harmadszor is megintette, így a BHSE 32 éves vb-harmadikja lépett tovább a nyolcaddöntőbe.

Ugyanebben a kategóriában klubtársa, Özbas kiemeltként a 16 között kezdett, első ellenfele a francia Manon Deketer volt, akitől kikapott februárban a tel-avivi Grand Slamen. A „visszavágó” óriási küzdelmet hozott, folyamatosan kezdeményeztek a felek, és az aranypontig tartó hosszabbításból is eltelt már négy perc – ekkor már nyolc perce gyűrték egymást –, amikor a 20 éves magyar a földre csavarta Deketert, és vazaarival nyert.

A 81 kilós Ungvári Attila remekül kezdett a 16 között a lengyel Damian Stepien ellen. A ceglédiek kétszeres Eb-bronzérmese két perc után földharcot kezdeményezett, és combjaival olyan kemény fojtásba fogta riválisa nyakát, hogy az rögtön lekopogta az akciót.

Súlycsoporttársa, Rajkai Róbert öt percet töltött a tatamin a spanyol Alfonso Urquiza Solana ellen. Az MTK dzsúdósát a négyperces mérkőzésidő alatt kétszer intették, majd a hosszabbításból egy perc telt el, amikor lerántásért megkapta harmadik figyelmeztetését is, ami már a leléptetését jelentette.

A 70 kilogrammos Gercsák Szabinának ugyancsak egy mérkőzésig tartott az Eb, a DVTK versenyzője végig alárendelt szerepet játszott a belga Gabriella Willems ellen. A World Touron eddig négy érmet gyűjtött ellenfél a meccs derekán egy hátsó gáncsot követően vazaarival vezetett, majd egy perccel a mérkőzésidő vége előtt egy karfeszítésért kapott ipponnal nyert.

Frissítés
A 20 éves Özbas – aki korábban három korosztályban is Eb-aranyérmes lett – a nyolc között az izraeli Gili Sarirral csapott össze, aki egymás után kapta az intéseket, a harmadikat fél perccel a vége előtt szabálytalan fogásért. Utóbbi már a leléptetését jelentette, így a BHSE olimpikonja bejutott az elődöntőbe, amelyben a 14 World Tour-éremnél tartó brit Gemma Howell-lel találkozik.

Súlycsoporttársa, a 2020-ban – még 57 kilóban – Európa-bajnok Karakas a 16 között az osztrák színekben versenyző Magdalena Krssakovával akaszkodott össze, aki két éve Eb-ezüstérmet nyert Prágában. A BHSE 32 éves vb-harmadikja alig két percet töltött a tatamin, amikor az ellenfél egy külső horogdobásra kapott ipponnal véget vetett a küzdelemnek, így Karakas helyezetlenül zárt.

A 81 kilós Ungvári Attila második mérkőzését sem küzdötte végig, a brit Lachlan Moorheadet intették lerántásért és kilépésért, majd egy perccel a vége előtt a ceglédiek kétszeres Eb-bronzérmese egy belső combdobásra vazaarit kapott. Hét másodperccel a gongszó előtt aztán az ellenfél ismét kilépett a szőnyegről, ezért megkapta harmadik figyelmeztetését is, ami már leléptetést jelent. A 33 éves Ungvárira a nyolc között a georgiai Tato Grigalasvili vár, akitől mindkét eddigi találkozójukon kikapott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik